NA LICU MESTA<>
102015<><>

IFA 2015, Berlin

Kuća pametnih domova

Internet of things polako počinje da dobija prve konkretne obrise. Ovogodišnji IFA sajam dobrim delom bio je posvećen umrežavanju svog mogućeg pokućstva

Messe Berlin, Nemačka, 4-9. septembar

Ovogodišnji sajam IFA protekao je u duhu Internet of things koncepta. Senzori koji od običnih kućnih uređaja prave „pametne” sprave koje imaju mogućnost povezivanja na internet i daljinskog informisanja vlasnika o raznim parametrima bili su glavne zvezde sajma. Koliko nade proizvođači polažu u ovaj koncept najbolje govori podatak da je planirano da se u narednih pet godina proizvede čak 50 milijardi različitih senzora koji bi našli svoju primenu u svakom domu. Da li nam je baš neophodno da znamo koliko puta smo u toku dana otvorili vrata frižidera i koliko je električne energije više potrošeno zbog toga ili koliko je uključivanje rerne uticalo na promenu vlažnosti i temperature vazduha u kuhinji, samo su neke od tema za razmišljanje i raspravu o čitavoj ideji. Ipak, nema sumnje da će se vodeći svetski proizvođači žestoko potruditi da nas ubede da su baš njihovi proizvodi ono što će nam život učiniti jednostavnijim i bezbednijim.

Samsung

Kompanija Samsung je i ove godine bila naš domaćin i jedan od najzapaženijih izlagača na sajmu. O njihovom viđenju Internet of things koncepta posetioci su mogli da saznaju iz raznih prezentacija koje su bile organizovane, ali i da uživo vide uređaje koji će sačinjavati okosnicu pametnog doma (bliske) budućnosti. Samsungov koncept podrazumeva da se senzori različite namene bežično povezuju sa svojevrsnim čvorištem za vezu, a koje putem interneta podatke prosleđuje vlasniku. Tako vlasnik uvek može daljinski da proveri da li je isključio šporet, zaključao vrata, zatvorio prozore, ali i da odmah bude obavešten u slučaju izbijanja požara ili kvara na vodovodnim ili gasnim instalacijama. Jedan od interesantnijih senzora svakako je Sleep Sense, spravica koja automatski detektuje kada osoba zaspi, pa u skladu sa time isključuje TV, prilagođava rad klima uređaja i isključuje svetlo. Ujedno ima mogućnost da prati vitalne parametre i beleži podatke o dužini i kvalitetu sna, što kasnije može biti iskorišćeno za poboljšanje kvaliteta sna kod osoba koje pate od nesanice. Budući korisnici moći će da „opamete” svoj dom pre kraja tekuće godine, do kada se očekuje da će se čitava serija uređaja naći u prodaji.

Od ostalih noviteta, imali smo prilike da upoznamo nove članove Galaxy familije, poput S6 Edge+, Tab S2 i Note 5, o kojima više možete da pročitate u rubrici „Phone Zone”, a o ručnom pametnom časovniku Gear S2 u narednom tekstu. Nova linija automatizovanih (ili bolje reći robotizovanih) usisivača koji su se švrćkali oko nogu posetilaca najveće sajamske hale izmamila je mnoge osmehe. Čak i u popriličnoj gužvi, maleni usisivači se nisu dali zbuniti i uspešno su izbegavali prepreke i automatski se vraćali na bazne stanice kada su im baterije bile pri kraju.

Razni tipovi ekrana velikih dijagonala sa UHD (4K) rezolucijom bili su sveprisutni i sasvim uobičajeni među sajamskim inventarom, tako da nisu izazvali naročitu pažnju, mada bismo svakako voleli da nam neki od predstavljenih modela svrati na test i zadrži se barem nekoliko godina. Ljubitelje kućne zabave obradovaće podatak da će se početkom godine pojaviti prvi kućni UHD Blue Ray plejer, koji će moći da reprodukuje sadržaje snimljene u UHD rezoluciji.

LG

Ni Samsungov ljuti rival, kompanija LG, nije mnogo odstupila od glavne tematike IFA 2015. SmartThinQ uređaj čini srž sistema koji će „opametiti” vaš dom. Slično kao i kod Samsungovog koncepta, ovaj uređaj zadužen je za kontrolu raznih senzora raspoređenih po domaćinstvu i za informisanje vlasnika o njihovom statusu.

Od ostalih noviteta, LG je naročitu pažnju posvetio novoj seriji pametnih ručnih časovnika pod nazivom Urbane. Nažalost, nije bilo prilike da neki od izloženih primeraka isprobamo i eventualno uporedimo sa Samsungovim pulenom, ali nam je za oko zapala Luxe verzija sa pozlaćenim kućištem i drugim ukrasima od skupocenih materijala, a koja je izrađena u vrlo ograničenoj seriji od samo 500 primeraka.

Televizori su i u ovom slučaju nepravedno ostali zapostavljeni od strane posetilaca, a mogle su se videti zverke sa OLED panelima dijagonale 98 inča i rezolucije 8K.

Digitalni projektori zaslužuju svaku pohvalu. Predstavljeni su modeli raznih veličina i namena. Od lakih prenosnih modela sa sopstvenim baterijskim napajanjem, preko onih koji uz pomoć sistema ogledala sliku prikazuju iza sebe, te ih je tako moguće prisloniti uz projekcionu površinu i uštedeti na prostoru, pa sve do modela sa rezolucijom čipa od 4K! Vizuelni utisak koji ostavlja njihov prikaz je više nego impresivan, ali nas je bilo strah da pitamo za cenu.

Toshiba

Japanska Toshiba uglavnom je bila skoncentrisana na prezentacije prenosnih računara. I zaista, imali su čime da se pohvale, a naročitu pažnju izazvali su novi predstavnici Satellite serije, poput Radius 12 modela, prvog konvertibilnog ultrabook računara sa 4K rezolucijom ili modela Click 10, hibrida čija baterija izdržava i do 15 radnih časova bez punjača. I ostali modeli Satellite serije su osveženi i sada raspolažu sa procesorima Skylake generacije.

Pomalo nesvakidašnje za manifestaciju u okviru koje se uglavnom predstavljaju noviteti, Toshiba je prikazala i eksponate nekih starijih modela, poput prvog notebook računara iz 1985. godine i prvog prenosnika sa ekranom u boji iz 1990. godine. Kratak flešbek u vreme kada se RAM zbrajao u kilobajtima, a radni takt procesora jednocifrenim brojem megaherca ostavio je prijatan utisak i ujedno podsetio na dugu (zapravo, najdužu) tradiciju koju Toshiba ima u proizvodnji prenosnih računara.

Lenovo

Lenovo je pored karakterističnog ozbiljnog pristupa u konstrukciji svojih proizvoda, napravio izlet i u igračke vode. Kupivši kompaniju Medion, predstavio je i prve modele igračkih desktop i notebook mašina, napakovanih vrlo ozbiljnim hardverom.

Pored toga, imali smo prilike da vidimo i novi tablet Yoga Tab 3 (Pro) sa 2,5K rezolucijom i ugrađenim projektorom koji generiše sliku dijagonale 70 inča (178 cm)! PHAB (Plus) fableti sa ekranima dijagonale 6,8 inča i IPS matricom, 32 GB internog skladišta i osmojezgarnim Snapdragon procesorom uz jedan, odnosno dva gigabajta memorije i baterije velikog kapaciteta, izazvali su naročitu pažnju jer koštaju svega 300 (model Plus), odnosno 180 dolara.

Ni klasični mobilni telefoni nisu bili zapostavljeni, a zvezde su bili modeli Vibe P1 i Vibe P1m. Glavne karakteristike su im vodootpornost i baterija kapaciteta od čak 5000 mAh, uz mogućnost da dopunjavaju druge uređaje. Pri tom, sa hardverske strane nemaju čega da se postide, a cenovno su vrlo konkurentni i koštaju 280 i 160 dolara.

Naravno, ugođaj ne bi bio kompletan bez novih modela prenosnika iz ThinkPad serije, a vrlo zanimljivi su i mali kućni ThinkCentre serveri, sposobni za daleko zahtevnije zadatke od onih koji se obično postavljaju pred multimedijalne/fajl servere.

Sony

Sony je uglavnom bio skoncentrisan na kamere i fotoaparate. Tako smo imali prilike da vidimo model koji je u stanju da snimi 1000 frejmova u sekundi, u 4K rezoluciji, doduše u trajanju od svega nekoliko sekundi, ali snimci zbog toga ne izgledaju ništa manje impresivno.

Actioncam Mini je Sonyjeva varijacija na temu GoPro kamera, a model Alpha7S II je raj za ljubitelje noćne fotografije. Senzor izuzetno visoke osetljivosti moguće je podesiti do neverovatne vrednosti ISO 409600. I ne, nismo greškom dodali koju nulu viška. Tako visoka osetljivost omogućava korišćenje kraćih ekspozicija sa istim učinkom kao da su u pitanju one višestruko duže, a da bi fotografije bile što kvalitetnije, po prvi put je ugrađen sistem za stabilizaciju po čak pet osa.

Pored kamera, Sonyjev deo izložbenog prostora obilovao je i raznim modelima televizora iz Bravia serije, ali su (opet) veću pažnju privukli neki drugi uređaji, poput audio sistema namenjenih ugradnji u automobile, kao i besmrtni Walkman, doduše, odavno već u formi digitalnog MP3 plejera, ali sa odličnim kvalitetom zvuka i izuzetnom autonomijom.

Intel i Gigabyte

Intel i Gigabyte zajednički su predstavili svoje novitete. Premijerno su predstavljene prve ploče sa H170 čipsetom za novu Intelovu Skylake platformu, a Gigabyte je odlučio da se oproba i u oblasti gejmerskih prenosnika i predstavio prve notebook računare sa Gigabyte logotipom.

Intel je svoj klasični portfolio ostavio u drugom planu i pozabavio se proizvodima po kojima do sada nije bio naročito poznat. Prvi od njih je koncept Real Sense, koji čine kamerica i prateći softver. Sistem je moguće koristiti i na klasičnim mobilnim uređajima, poput telefona i tableta, a osnovna namena mu je da na osnovu slike uživo koju snima kamera odredi dimenzije nekog predmeta. Prvi vid praktične primene Intel je demonstrirao kroz određivanje dimenzija prtljaga prilikom putovanja avionom. Strogi propisi po pitanju težine i dimenzija prtljaga koji se od kompanije do kompanije ponekad i znatno razlikuju, mnogim putnicima zadaju probleme i stvaraju neplanirane troškove. Uz pomoć Real Sense tehnologije takvi problemi bi trebalo da postanu stvar prošlosti, jer ova tehnologija omogućava povezivanje sa online bazom podataka koja je uvek ažurirana i tako unapred obaveštava korisnika u slučaju da je premašio dozvoljene norme.

Jedna od osnovnih Intelovih delatnosti svakako je i razvoj SSD uređaja. Ovoga puta prikazani su modeli iz serije 750, koja je trenutno najbolje što postoji. Prvi model koristi PCI-E magistralu za komunikaciju, dok je interfejs drugog izveden uz pomoć novog U.2 standarda koji će naslediti postojeći M.2, a koji još uvek nije pošteno ni zaživeo.

Razer

Jedan od najpopularnijih gejmerskih brendova, Razer, omogućio je posetiocima da isprobaju nove proizvode u praksi. Broj i kvalitet komponenata postavljenih računara bio je dovoljan da ostavi utisak ozbiljne igraonice. Prisutni su mogli da isprobaju nove iteracije čuvenih modela, poput Diamondback, Deathadder, Mamba i Naga miševa, kao i Blackwidow i Deathstalker tastatura. Svi novi proizvodi iz Razerove kuhinje koriste Chroma tehnologiju pozadinskog LED osvetljenja, sposobnog da prikaže 16,8 miliona nijansi, tj. čitavu 32-bitnu paletu boja. Sem pomenutih svetlosnih efekata, dobro poznati modeli miševa vizuelno nisu menjani, a funkcionalno su unapređeni najpreciznijim senzorom koji trenutno postoji rezolucije od čak 16000 tpi.

• • •

Pored svega viđenog, bilo je izuzetno teško odlučiti se o čemu pisati, a šta preskočiti. Na primer, mnoga audiofilska rešenja proizvođača kao što su Technics i Pioneer morali smo da izostavimo zbog ograničenog prostora. Generalni utisak je taj da je i pored akcenta na Internet of things trendu, prema kome smo ipak u određenoj meri skeptični, svaki posetilac sajma mogao da nađe neki kutak koji ispunjava lična očekivanja i da se tu zaboravi i uživa satima. Bilo je čak i modela minijaturnih električnih vozova kojima se upravlja preko Android uređaja Huaweijeve proizvodnje. Sasvim neočekivan i fantastičan povratak u detinjstvo.

Vladimir TRAJKOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Apple iPad Pro vs Microsoft Surface Pro 3 (i 4)

 PRIMENA
Računari u obrazovanju

 NA LICU MESTA
IFA 2015, Berlin
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung Galaxy World Tour 2015, Berlin
DevOps Meetup
BalCCon 2k15
Office 2016 predstavljanje
Klet i Novi Logos konferencija
Fujitsu Day 2015
Agile Month (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
Hotel Transylvania 2
Pan
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Windows 10, saveti i trikovi (1)

 VREMENSKA MAŠINA
Norijega, 51 Pegaz b i 4chan

 PRST NA ČELO
Isterivači nasilničkih reklamnih nemani
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera