PHONE ZONE<>
102015<><>

Asus ZenFone Selfie

Sliku svoju ljubim

Dok Lev Perežogin i njegove kolege sa ruskog Državnog istraživačkog centra za psihijatriju razmatraju mogućnost da opsednutost slikanjem autoportreta, popularnih selfija, proglase mentalnim oboljenjem, interesovanje za telefone sa naprednim kamerama za „samoslikanje” ne jenjava. U ovaj voz ukrcao se i tajvanski Asus novim Android telefonom sa dve PixelMaster kamere od 13 megapiksela, opremljene dvobojnim LED blicevima, Real Tone korekcijom boja, laserskim auto-fokusom i neizbežnim filterima za ulepšavanje.

ZenFone Selfie, izuzme li se „inovativno” ime, suštinski ne donosi ništa novo, ali predstavlja zanimljivu kombinaciju specifikacija drugih popularnih modela. Uređaj se ističe dopadljivim dizajnom, kvalitetnom izradom i dobro sortiranim hardverom, koji uključuje štedljivi osmojezgarni Snapdragon 615 sa 2 ili 3 GB RAM i 16/32 GB interne memorije. Ekran dijagonale 5,5 inča ima odličan Full HD IPS panel i Gorilla Glass 4 zaštitu. Najistaknutije mesto zauzima prednja kamera koja, pored visoke rezolucije, ima širok otvor blende (f/2.2) i ugao zahvatanja od blizu 90 stepeni (u panoramskom režimu obuhvata se čitavih 140 stepeni). Largan i Toshiba senzori takođe potvrđuju da je proizvođač ozbiljno shvatio narasle fotografske apetite svojih korisnika.

ZenFone Selfie dizajniran je slično ZenFoneu 2, koji smo predstavili u prošlom broju. Svakako, postoje i neke razlike: zadnja strana je lako zaobljena prema ivicama (to utiče na stabilnost u ruci), a plastika poklopca je u mat obradi tako da manje klizi u vlažnim dlanovima. Sa zadnje strane, na sredini pri vrhu, postavljeni su modul zadnje kamere, dvobojni (dual tone) blic i prozor za laserski fokus. Neposredno ispod kamere je taster za regulaciju jačine zvuka, sličan onome kod modela LG G 2-4. Na bočnim stranama kućišta nema mehaničkih tastera, a na vrhu, odmah uz port za slušalice, nalazi se taster za otključavanje ekrana. Koliko se postavljanje ovog tastera na gornju ivicu kod ovako glomaznih telefona kosi sa zdravorazumskim razmišljanjem naglašavali smo na ovim stranicama u više navrata, ali srećna alternativa nepraktičnom tasteru postoji – ekran se može uključiti/isključiti dvostrukim kuckanjem prstom po staklu (opet, kao kod modela kompanije LG). Zgodna je i mogućnost aktiviranja prednje ili zadnje kamere crtanjem po ekranu slova S (selfie), odnosno C (camera) – čak i u režimu pripravnosti (kada je ekran isključen).

Kvalitet izrade je za najvišu ocenu, sve komponente su odlično uklopljene, a poklopac baterije je prilično čvrst i lako se uklanja; ispod njega nalaze se dva ležišta za microSD i dve microSIM kartice (primarna obezbeđuje 3G/4G pokrivenost) i izmenjiva baterija od 3000 mAh. Tokom dužeg rada i opterećenja procesora, dolazi do nešto jačeg zagrevanja na ograničenom delu kućišta u neposrednoj okolini kamere, ali temperatura ne prelazi granicu neprijatnosti.

Kao što ste već zaključili, ZenFone Selfie nije kompaktan telefon. Opremljen je 5,5-inčnim Full HD IPS ekranom sa Gorilla Glass 4 zaštitom koja ga čini otpornijim na udarce i ogrebotine od ZenFonea 2. Kvalitet prikaza je isti kao kod potonjeg modela, uz možda nešto bolje uglove gledanja; ekran reaguje na dodir brzo i precizno, boje su tople, a fotografije oštre. Korisniku je omogućeno da podešava temperaturu kolorita, ali prčkanjem po toj opciji uspeli smo samo da pokvarimo fabrička podešavanja, pa je savet da se uzdržite od „popravki”. Posebna pohvala ide na račun osvetljenja i kontrasta, koji omogućuju lako čitanje teksta i pod direktnim sunčevim osvetljenjem.

Najvažniji aspekt i sama bit postojanja ovog telefona svakako je njegova kamera, odnosno kamere. Sa obe strane nalaze se aparati rezolucije 13 megapiksela sa Largan/Toshiba senzorima, opremljeni dvostrukim, dvobojnim LED blicevima i laserski asistiranim automatskim fokusiranjem (na zadnjoj kameri). Prednja kamera pokriva ugao od 88 stepeni, što znači da se pri klasičnom selfiju „iz ruke” u kadar mogu spakovati tri ili četiri osobe. Kvalitet fotografija je u najvećem broju slučajeva odličan – naročito na dnevnom svetlu, mada se sporadično pojavljuju neadekvatno eksponirane fotografije, nezavisno od jačine i kvaliteta ambijentalnog osvetljenja. Kada ambijent oskudeva u svetlu, uočavaju se uobičajeni artefakti u vidu zrnaste slike, koji se mogu ublažiti softverskim „peglanjem” u tzv. low light režimu, ali uz izvesni gubitak detalja (ovo se odnosi na obe kamere). Kada je o brzini reč, skrećemo pažnju na nešto duže vreme procesiranja fotografija – ponekad ono traje i duže od 2 sekunde, naročito kada je uključen HDR režim. Ipak, ukupni utisak je izrazito pozitivan i podvučen je činjenicom da se po ovoj ceni ne može naći kvalitetnija kamera u mobilnom telefonu.

Qualcommov osmojezgarni procesor srednje klase, Snapdragon 615, odlikuje se 64-bitnom arhitekturom i klokovan je na 1,7 GHz. Za grafičke zadatke zadužen je odlični Adreno 405, dok sve memorijske zahteve uspešno zadovoljava RAM od 3 GB. Iako na testovima nije u samom vrhu aktuelne ponude (AnTuTu skor je oko 37000), u praksi se ZenFone Selfie nije spotakao ni na najtežim zadacima – zahtevne igre ne predstavljaju problem, a jedino se pri teškom multitaskingu, kada se pogon stavi više memorijski zahtevnih aplikacija, može uočiti minimalan lag.

Korisnički interfejs ZenUI zasnovan je na Lollipop Androidu i obezbeđuje sve što je potrebno – brzinu, stabilnost, pokretanje aplikacija gestovima, podršku za rad sa rukavicama, tonu opcija za prilagođavanje, ali i dve tone (ne)potrebnih aplikacija sa Asusovim prefiksom. Da sve bude još gore, preinstalirane aplikacije su „zavarene” za sistem, i ne mogu se odstraniti bez rutovanja. Što se autonomije tiče, ZenFone Selfie energiju crpi iz baterije kapaciteta 3000 mAh, koju živahni osmojezgarni procesor može brzo da „iscevči”. Ipak, rezultati su nešto bolji u odnosu na ZenFone 2, ali svakako treba razmisliti o nekom eksternom punjaču (v. antrfile).

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Samsung Galaxy S6 edge+
Meizu MX5
Asus ZenFone Selfie
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung Galaxy Tab S2 8.0
Shoot
Kids Place – parental control
Tuner & Metronome
Accomplish: To-Do list reborn
Numerous
Microsoft Hyperlapse Mobile
Microsoft Translator
Focus
Boxer Calendar
Smart Screen On Off
Pintasking
Webmaker

Asus ZenPower 10500 mAh

Deset i po amperčasa spakovano je u kućište od 215 grama, dužine nešto veće od kreditne kartice. Asusov ZenPower eksterni punjač isporučuje se sa kratkim USB kablom, a opremljen je microUSB i USB portovima (može da puni dva uređaja istovremeno), kao i 5V/2A naponskim ulazom, LED indikatorom i zaštitom od preteranog punjenja, odnosno pražnjenja. Jednom napunjen „do vrha”, za šta treba oko 6 sati, ovaj akumulator može potpuno da napuni telefon od 1500 mAh četiri puta, a onaj sa baterijom kapaciteta 3000 mAh dva puta. Mušterije mogu biti i tableti sa baterijama do 5000 mAh, koji mogu da računaju na jedno punjenje do vrha. Kada se punjenje završi, ili uređaj iskopča, ZenPower se automatski isključuje, da se akumulirana energija ne arči badava.

Operativni sistem:
Android 5.0
Dimenzije:
156,5 x 77,2 x 10,8 mm /170 g
Ostalo:
Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 čipset (Quad-core Cortex-A53 CPU + Quad-core Cortex-A53 CPU + Adreno 405 GPU), 3 GB RAM, 16/32 GB interne memorije, microSD do 64 GB, 5,5” IPS LCD (1080 x 1920, 403 ppi), Bluetooth v4.0 A2DP LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/Direct/hotspot, GSM/HSPA/LTE, microUSB, 13 Mpx 1080p / 13 Mpx 1080p, dual SIM, Li-po baterija 3000 mAh
Proizvođač:
Asus
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera