SERVIS<>
102015<><>

Windows 10, saveti i trikovi (1)

Desetka ispod haube

Što je verzija operativnog sistema novija, to se više mora paziti na skrivena podešavanja i obaveštenja ispisana sitnim slovima. U ovom tekstu ćemo se potruditi da naglasimo šta je i kada sve potrebno uraditi da bi se Windows 10 doveo u što korisnije stanje.

Za sam početak ćemo objasniti najbolji način za besplatan apgrejd, bilo da se radi klasičan apgrejd sa čuvanjem podešavanja, aplikacija i fajlova ili takozvana „čista” instalacija. Ovo će biti posebno korisno ljudima koji su imali problema sa apgrejdom putem Get Windows 10 aplikacije (koja se „nasilno” dobija kroz Windows Update na verzijama 7, 8 i 8.1), koji još čekaju na taj „automatski” apgrejd ili onima koje jednostavno smara cela ta priča sa online apgrejdom.

Preinstall procedura

Prvi korak je preuzimanje Windows 10 Media Creation alatke (http://ow.ly/Sqs61). Nakon preuzimanja verzije aplikacije pogodne za arhitekturu računara na kom će se koristiti, potrebno je startovati je. Zatim se bira jedna od opcija: Upgrade this PC now ili Create installation media for another PC. Upgrade this PC now radi online instalaciju (koja izuzetno smara, pogotovo na starijim mašinama), a Create installation media for another PC omogućava offline instalaciju. Izabrati opciju Create installation media for another PC, pa zatim odabrati željeni jezik, verziju (mora se poklapati sa verzijom koja je aktivirana na računaru koji se apgrejduje, detaljnije na http://ow.ly/Sruhh) i arhitekturu (32-bitna, 64-bitna ili obe). Mi smo za ovu pokaznu vežbu odabrali English US, Windows 10 Pro i preuzimanje obe varijante, zato što radimo apgrejd sa Windows 7 Ultimate i planiramo da koristimo ovaj ISO za sve sledeće apgrejde u bliskoj budućnosti, te će obe arhitekture (32-bit i 64-bit) u jednom ISO fajlu biti korisne. Na sledećem koraku je potrebno odabrati opciju ISO file i snimiti ga na željenu lokaciju. Na ovaj način se dobija ISO fajl koji se može iskoristiti za Free Upgrade bilo koje mašine (koja ispunjava system requirements za Windows 10). Kada se ISO skine, potrebno je raspakovati ga uz pomoć bilo kog arhivera (7zip je dobro, slobodno i besplatno rešenje za te potrebe, ukoliko nemate već neki instaliran). Nakon raspakivanja potrebno je startovati instalaciju (dupli klik na setup.exe). U koracima pre instalacije, potrebno je podesiti još da li treba da se čuvaju fajlovi, aplikacije i podešavanja, samo fajlovi ili se briše sve (sveža instalacija). Moramo samo napomenuti da je potrebno uraditi kompletan bekap svih potrebnih stvari ukoliko se radi sveža instalacija.

Install procedura

Već je pri instalaciji potrebno obratiti pažnju na neke stvari koje se pojavljuju u kombinaciji skrivenih opcija i sitno ispisanog teksta. Kod koraka Get going fast potrebno je kliknuti na Customize Settings radi isključivanja nekih od (mnogo) ugrađenih „špijunskih” opcija. Na sledećem koraku isključiti sve: personalizaciju govora, kucanja i pisanja, slanje kucanja i pisanja, korišćenje identifikacije oglašavanja i lociranje, a sve to ukoliko ne želimo da sistem šalje kompaniji Microsoft naše podatke o kontaktima, kalendaru i povezanim podacima, kao i istoriju našeg kretanja. Kod sledećeg koraka isključiti korišćenje opcije Page Prediction, zbog slanja Browsing podataka, ali i slanje podataka o greškama i dijagnostici. Opcije automatskog povezivanja na otvorene pristupne tačke (Hotspot) i automatskog povezivanja na mreže koje šeruju naši kontakti isključiti iz bezbednosnih razloga. Kada stignemo do koraka za unošenje Microsoft Accounta potrebno je kliknuti na Skip This Step, ukoliko ne želimo da naš lokalni nalog na računaru bude direktno vezan za Microsoft Cloud nalog, a zatim napraviti lokalni.

Podešavanja

Nakon uspešne instalacije i ulaska na sveže apgrejdovan Windows, jako je bitno odmah uskočiti u Settings sistema i proći kroz sva podešavanja. Nećemo se mnogo zadržavati na detaljima, već ćemo izdvojiti samo ono što je bitno iz nekog razloga (nove i/ili značajne opcije) ili zanimljivo da se spomene.

System

U sekciji Notifications & actions može se menjati koje će četiri funkcije Quick actions dugmića imati četiri dugmeta koja su uvek vidljiva kao deo Action center panela, čime se određuje i sudbina preostala tri koja mogu biti skrivena. Predefinisano su to Tablet mode, Connect, Note i All settings, a pored toga se mogu birati i VPN, Quiet hours i Location. Što se notifikacija tiče, mogu se uključiti ili isključiti notifikacije o savetima za Windows, podesiti da li će se prikazivati notifikacije iz aplikacija (kao i izbor kojih konkretno), da li će se notifikacije prikazivati na Lock Screenu, a postoji i mogućnost skrivanja notifikacija u slučaju startovane prezentacije. Odeljak Apps & Features omogućava lak pregled instaliranih aplikacija sa bitnim detaljima kao što su veličina i datum instalacije, a klikom na njih se dobija mogućnost njihovog premeštanja, odnosno deinstalacije (osim za sistemske aplikacije). Sekcija Multitasking omogućava prilagođenje Snap funkcije potrebama korisnika, kao i prilagođenje na koji način će funkcionisati virtuelni desktopi (sa ovom opcijom ste se možda već susreli u nekom obliku u Linux ili Mac OS-u). Odeljak Storage omogućava pregled ukupnog zauzeća po drajvu (SSD, HDD ili slično), detaljnog prikaza po tipu podatka klikom na drajv, kao i izbor gde će se koji tip podataka automatski snimati, što je jako zgodno kada je na sistem postavljen jedan SSD i jedan HDD, gde je skoro po pravilu SSD dosta manji od HDD. Postoji mogućnost preuzimanja mapa za rad u offline režimu rada putem sekcije Offline maps sa mogućnošću automatskog apdejta.

Devices

Sekcija Printers & scanners napokon donosi opciju Print to PDF. Autocorrect i podvlačenje loše napisanih reči sada imamo i u Windowsu, a ne samo u Officeu, i možemo je kontrolisati iz odeljka Typing. Autoplay se sada može gasiti u istoimenoj sekciji, a ne kroz skrivena podešavanja, što je ranije bio slučaj.

Network & internet

Sekcija „Data usage” donosi mogućnost pregleda korišćenja internet konekcije po tipu konekcije (LAN, Wi-Fi, i sl.), ali i po aplikaciji (klikom na detalje određenog tipa).

Personalization

Odeljak Colors omogućava izbor boje selektovanih stvari automatski ili ručno, kao i mogućnost farbanja Start menija, Action centra i Taskbara. Sekcija Lockscreen daje pristup podešavanjima za izbor jedne aplikacije koja će imati prikazan detaljan status, kao i opcijama za podešavanje koje će sve aplikacije imati kratak status.

Accounts

Sign-in opcije pored standardne mogućnosti za postavku lozinke sada daju mogućnost postavljanja PIN-a i Picture Gesture Logina. Picture Gesture za postavljanje zahteva da na sistemu postoji već definisana lozinka, a tu je i mogućnost prijave pomoću Swipea ili klika na određene tačke na fotografiji koju sami biramo. Ono što je posebno pohvalno je to što je cela fotografija dostupna za mapiranje, što mogućnosti mapiranja ovakve lozinke čini skoro neograničenim.

Ease of Access

Ukoliko nas smaraju animacije ili pozadina, mogu se sa lakoćom isključiti iz sekcije Other options. Odatle se takođe može fino podešavati i debljina kursora čime je moguće ostvariti vizuelnu referencu na starije sisteme („debeli” kursor, jeeej).

Privacy

Čuvanje privatnosti je jedna od najbitnijih stavki na listi svakog modernog korisnika računara. Imajući to u vidu, upuštamo se u opis ovog dela podešavanja. Neke od opcija koje se ovde nalaze smo već spominjali u instalacionoj proceduri, pa se nećemo ponavljati. U sekciji General se može podesiti da li sajtovi mogu da koriste jezik sistema za oblikovanje rezultata koje prikazuju. Odeljak Location omogućava gašenje lokacijskih servisa globalno, po akauntu ili po aplikaciji. Korišćenje kamere, mikrofona, kalendara, Messaginga (SMS i MMS), primopredajnika (Bluetooth i sl.), sinhronizacije sa uređajima, i uređaji od poverenja se mogu podešavati globalno (da li sistem može da ih koristi ili ne) ili po aplikaciji, dok se kontakti i dozvole za rad aplikacija u pozadini mogu podešavati samo po aplikaciji.

Update & security

Ažuriranje i sigurnost su takođe bitni aspekti korišćenja računara, pa smo nešto više vremena posvetili istraživanju i opisu bitnih delova ovih opcija. Kroz napredna podešavanja Windows Updatea može se birati kako će se instalirati nova ažuriranja – automatski ili sa mogućnošću dijaloga sa pitanjem za zakazivanje restarta. Takođe se može odabrati da se apdejtuju i ostali Microsoftovi proizvodi (isključeno po defaultu). Za poslovna okruženja jako je bitna opcija Defer upgrades. Naime, ona služi za odlaganje apgrejda (što ne utiče na redovnost preuzimanja i instalacije sigurnosnih zakrpa), radi peglanja eventualnih bagova koje mogu napraviti kolizije novih verzija OS-a sa određenim produkcionim aplikacijama. Takođe, pozitivna opcija je mogućnost izbora kako se apdejt distribuira, što je opet povoljnost od koje će najviše koristi imati firme. Ova opcija omogućava da se Update skida i sa drugih računara pored skidanja sa Microsoft Updatea. To omogućava da se u većim poslovnim mrežama rastereti propusni opseg internet veze. Postoji nekoliko scenarija korišćenja ove opcije – može se odabrati skidanje sa Microsoft Updatea i računara u lokalnoj mreži, ali postoji i kombinacija skidanja sa Microsofta, iz LAN-a i sa drugih računara sa interneta (što je nama manje primamljivo, je l’?). Ukoliko je ovo uključeno, radi dvosmerno – vaš računar može skidati i sa njega se može skidati Update, pa je potrebno dobro promisliti o tom podešavanju. Kod Windows Defendera isključiti Cloud-based protection i Sample submission, ako ne želimo da šaljemo sumnjive fajlove na proveru. Pozitivna opcija je, takođe, i mogućnost resetovanja na originalne postavke, sa ili bez čuvanja podataka, kao i vraćanje na verziju 7 (ukoliko ste se apgrejdovali sa nje, dostupna do mesec dana nakon apgrejda) kroz sekciju Recovery.

• • •

U ovom tekstu smo se potrudili da bliže objasnimo proces instalacije koji će vam doneti najmanje problema i čekanja dugoročno, kao i neke od najbitnijih opcija koje je potrebno podesiti. Naravno, sve rečeno je potrebno prilagoditi vašim potrebama, te budite slobodni da kompletno „uputstvo” primenite po vašem „receptu” na svoju mašinu. U sledećem broju ćemo ući malo dublje u problematiku nekih opcija koje nerviraju, ali i pokazati neke fine trikove koje Desetka sa sobom donosi.

Petar LONČAREVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Apple iPad Pro vs Microsoft Surface Pro 3 (i 4)

 PRIMENA
Računari u obrazovanju

 NA LICU MESTA
IFA 2015, Berlin
Samsung Galaxy World Tour 2015, Berlin
DevOps Meetup
BalCCon 2k15
Office 2016 predstavljanje
Klet i Novi Logos konferencija
Fujitsu Day 2015
Agile Month (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
Hotel Transylvania 2
Pan
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Windows 10, saveti i trikovi (1)
Šta mislite o ovom tekstu?

 VREMENSKA MAŠINA
Norijega, 51 Pegaz b i 4chan

 PRST NA ČELO
Isterivači nasilničkih reklamnih nemani

Kako ukloniti obaveštenje „Get Windows 10”

Ukoliko ste jedan od mnogobrojnih korisnika Windowsa 7 ili 8.1 koji za sada ne žele da se apgrejduju na verziju 10 iz razloga kompatibilnosti određenih aplikacija (ili nekih drugih razloga), vrlo je moguće da vas „Get Windows 10” obaveštenje u Task Baru (izuzetno) nervira (sa ili bez notifikacija „apgrejduj, apgrejduj, apgrejduj!”).
Rešenje za trajno uklanjanje ovog programčića koji nam je nametnut kao „Recomended Update” krije se u deinstalaciji. Potrebno je otvoriti „Programs and Features”, kliknuti na „View installed Updates”, pronaći apejt sa oznakom KB3035583 i deinstalirati ga. Onda restartujte računar i kada se butuje, startujte Windows Update, pretražite da li ima novih apdejta i kada se pojavi opet, jednostavno ga hajdujte. Et voila!
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera