TEST DRIVE<>
102015<><>

Antec GX 505 Window i LC Power Gaming 976B Dark Trooper

Mudre mere štednje

U majskom broju opisali smo kućište Antecove GX serije (GX 300) i zaključak teksta je bio da se radi o solidnom modelu namenjenom pre svega igračima (mada je u pitanju kućište, pa demografija nije ograničena) koji traže što bolji odnos cene i kvaliteta za „magičnih” 50 evra, što je suma koju većina kupaca ne želi da pređe. Na samom kraju teksta pomenuli smo da Antec nekako sam sebi pravi konkurenciju, jer GX 700 košta tek nekih desetak evra više, što doduše ne interesuje kupce kojima je pomenutih 50 evra „crvena linija”. Ovaj put na testu imamo „pravu” konkurenciju oličenu u modelu GX 505 i veoma sličnom modelu iz LC-Powera koji se takođe laktaju u istoj cenovnoj kategoriji.

GX 505 u verziji Window koju smo mi imali na testu pokazuje pripadnost GX seriji „svemirskim”, ali uz to „industrijskim” izgledom. Velike škrge na „leđima” koje služe za odvod toplog vazduha doprinose da kućište deluje kao mašinerija. Kvalitet upotrebljenih materijala nešto je lošiji i čini se da Antec često pomalo spušta kvalitet izrade ispod onog na koje nas je navikao, kako bi njihovi modeli bili dostupni širem auditorijumu. Nismo sigurni da li im taktika uspeva, ali nama teško pada kada vidimo tanke limove i jeftinu plastiku na kućištu čiji je proizvođač nekad važio za „teški metal”.

Da se razumemo, i lim od koga je izrađeno kućište i plastika solidnog su kvaliteta, dobro su finiširani i uklopljeni, i pomenuti GX 300 nije mnogo bolji, ali deluje robusnije i „bogatije” opremljen. Naime, limčići koji pokrivaju slotove za proširenje kod GX 300 su fiksirani „šrafles” sistemom, dok ćete pre ugradnje kartice u GX 505 limčić morati da odlomite. Hard-diskovi takođe imaju sopstvene plastične nosače/ladice, a uz 505 se isporučuju samo šine. Sa druge strane ovo kućište ima jedan ventilator više (svi izbacuju vazduh).

Prozor, koji daje sufiks ovom modelu delimično pokriva bočnu stranicu. Delimično, jer mesto za ugradnju dodatnog ventilatora koji treba strateški da duva u grafičku kartu pokriva ostatak „bušnog prostora”. Pleksiglas prozora i nitne koje ga drže imaju mali hod, što bi, kada se u kućište ugrade ventilatori i uređaji sa motorima, moglo da dovede do pojave vibracija i buke, pa to valja sanirati lepljivom trakom ili nečim sličnim. Gume na stopama omogućiće da ostatak limarije ne „zvoni”, a sama bočna strana se i pored tanjeg lima ne uvija, što je za pohvalu.

Da završimo sa razlikama i vratimo se na GX 505. Prednja maska je izlomljena i „namrštena” i zajedno sa svetlima koje na vrhu maske koje izgledaju kao oči podseća na Cara Mrazomora. Svi otvori su prekriveni rešetkom iza koje se nalazi nekakav filter za vazduh. Ispred prostora za dva ventilatora nalazi se plastična mrežica koja može da se ukloni i opere, dok slotovi za 5,25” uređaje, njih ukupno tri, imaju sunđerčiće koje možda i možete da izvadite, ali to zahteva skidanje metalne mreže, što zahteva primenu sile. Na gornjoj stranici nema filtera, ali odavde bi vazduh trebalo da izlazi, što će ograničiti upadanje prašine. Filter koji može da se ukloni nalazi se i ispod prostora za napajanje.

Na gornjoj stranici se nalazi i I/O panel, kao i mali prostor za odlaganje sitnica. Taster za uključivanje u obliku romba nalazi se na sredini, dok su ostali konektori i tasteri raspoređeni sa strane. Na jednoj strani su dva USB 3.0 i audio-konektori, kao i indikatorska lampica za rad hard-diska, a na drugoj su ’Reset’, slajder za kontrolu obrtaja i otvor za čitač kartica koji nije ugrađen u ovo kućište.

Fiksirani kavez za hard-diskove prima do četiri 3,5” uređaja, dok se usamljeni 2,5” HDD/SSD smešta na „krov” ovog kaveza, ali smo sigurni da će snalažljivi korisnici naći mesta da lako smeste još neki, ukoliko bude potrebno. Samo jedan kavez će možda odbiti neke, ali predstavlja uštedu (manje lima i nosača). Takođe, kako je kućište namenjeno pre svega igračkoj populaciji, prostora za hard-diskove ima sasvim dovoljno (jedan 5,25” slot je u stvari 3,5”), a prostor za dužu grafičku kartu predstavlja plus. Iako je moguća ugradnja Full-ATX ploče, GX 505 se bolje snalazi sa „mršavijim” primercima zbog ograničenog prostora, a neko veće ne-modularno napajanje takođe bi moglo da pravi problem.

Iako je moguća ugradnja vodenog hlađenja, takve mogućnosti su, bez ozbiljne intervencije na kućištu veoma skromne. Utisak o ovom modelu je podeljen, s obzirom na to da košta gotovo isto kao GX 300, teško nam je da ga preporučimo. Doduše, ako vam se estetika modela sviđa, a jedan ventilator više i USB 3.0 port predstavljaju must have, navalite!

LC-Powerovo kućište Gaming 976B Dark Trooper veoma je slično prethodno opisanom modelu, ali „puca” na malo drugačiju publiku, pre svega estetikom, a i naziv mu je strašan i opasan. Plastika koja čini oklop ovog modela zaobljena je, što je kontrast „vojno-mehaničkom” Antecu. Sve površine su sjajne, što bi mlađi rekli imaju „piano finiš”, a prostor za 5,25” uređaje skriven je iza vratanaca. Sve to zaokruženo je nešto većim svetlima, kojih uz to ima više, kao i ventilatorom koji svetli, pa ovaj model pre podseća na vanzemaljsko kosmosplovilo (ili „kontejner” za navigatore iz Linčove „Dine”).

Iako ovakva plastika skuplja otiske prstiju i prašinu, potencijalni korisnici su toga svesni, pa su verovatno i spremni na češće održavanje. Slično Antecovom modelu, I/O panel se nalazi na gornjoj strani i sa sličnim rasporedom. Taster za uključivanje se nalazi na sredini, dok su konektori i tasteri raspoređeni sa strane. Kvalitet plastike i njen finiš su sasvim solidni, ali je upotrebljeni lim i pored dobre obrade slabiji nego na „mršavom” Antecu, pa se kućište ponegde ugiba. Dark Trooper ima jedan više USB konektor, doduše 2.0, i čitač kartica. Indikatorske diode uklopljene su u lajt-šou.

Kako prednja maska nema otvora i ventilatori vazduh uvlače ispod maske, nema ni filtera. Na sreću, prostor za ventilatore ispod gornjeg oklopa ima filter u vidu sunđerčića, dok napajanje od gušenja „štiti” metalna mreža sa otvorima dovoljnim da se uvuče komarac. Uz kućište se isporučuju dva ventilatora prečnika 12 cm, jedan napred, a drugi na gornjoj strani, oba sa diodama koje svetle crvenom bojom, iako je samo osvetljenje kućišta plavo, jer... čudni su putevi vanzemaljski. Promaju može da pravi ukupno pet ventilatora prečnika 12 centimetara, mada prednje može da zameni jedan prečnika 14 centimetara, a zadnji neki manji ventilator, ako to korisnik želi iz bilo kog razloga. Malo više prostora ispod ventilatora na gornjoj strani daje Dark Trooperu malo bolje mogućnosti za ugradnju vodenog hlađenja, a neki mršaviji radijator mogao bi da se smesti iza prednje maske, doduše uz pomoć doktora Dremela.

Unutrašnjost deluje gotovo identično, mada kavez za hard-diskove prima do tri uređaja, uz jedan 2,5” na „krovu”. Adapter koji 5,25” slot pretvara u 3,5” je plastičan i može da se ukloni, što je fleksibilno rešenje. Dimenzije unutrašnjeg prostora su gotovo identične kao kod GX 505 i takođe odgovaraju užim pločama. Klirens za hladnjake iznosi 160 cm, a za grafičke karte oko 360 cm, pa neće biti problema sa većinom modela na tržištu. LC-Power Gaming 976B Dark Trooper je nešto „slabije” kućište u odnosu na Antec sa kojim je delio ovaj tekst, ali je i dalje solidno kućište čija će estetika nekome biti prevaga. Oba modela se nalaze u cenovnoj klasi u kojoj se i veliki i mali utrkuju za kupca, tako da pre kupovine treba dobro proveriti ponudu.

Danilo LUKINOVIĆ

 
AMD Radeon R9 Nano
EVGA GeForce GTX 960 SuperSC ACX 2.0+
Antec GX 505 Window i LC Power Gaming 976B Dark Trooper
Šta mislite o ovom tekstu?
HP Pavilion 27 AiO
LG 27MU67
Asus N551ZU
Dell Inspiron 17-5758
Sony RX-100 IV (DSC-RX100M4)
SBS Studio Mix DJ
Logitech M535 Bluetooth Mouse i Anywhere Mouse MX 2
SBS Compact Selfie Stick with 3,5 mm Jack, Atob Selfie StickPro Foldable Bluetooth, SBS Lens Kit 3-in-1 Universal
HP ProLiant MicroServer Gen8 G1610T (TPS-W003)

Antec GX 505 Window
Osnovno:
2 x 5,25” 5 x 3,5” 1 x 2,5”, 2 x USB 3.0, audio konektori
Ventilatori:
3 x 120 mm, mogućnost ugradnje do šest ventilatora prečnika 120 mm
Ostalo:
podržava ATX, Micro-ATX i Mini-ITX standard, prozor na bočnoj strani, filteri za vazduh ispred prednjih ventilatora i ispod mesta za napajanje, kontrola obrtaja ventilatora
Proizvođač:
Antec


LC Power Gaming 976B Dark Trooper
Osnovno:
2 x 5,25” 4 x 3,5” 1 x 2,5”, 2 x USB 3.0, audio konektori
Ventilatori:
2 x 120 mm (crveni LED) , mogućnost ugradnje do pet ventilatora prečnika 120 mm, ili jednog od 140 mm i tri od 120 mm (na zadnjoj strani moguća ugradnja 92 ili 80 mm ventilatora)
Ostalo:
podržava ATX, Micro-ATX i Mini-ITX standard, prozor na bočnoj strani, filteri za vazduh za ventilatore na gornjoj strani, kontrola obrtaja ventilatora, čitač SD memorijskih kartica
Proizvođač:
LC Power
Kontakt:
Mid9
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera