TEST DRIVE<>
102015<><>

LG 27MU67

4K devojka za sve

Monitori sa 4K panelima polako počinju da hvataju zalet i sve ih je više na tržištu. Cene padaju, a svi to vole (platili su nas masno da upotrebimo ovu frazu – prim. aut.). Najbitnije je da oni najkvalitetniji paneli postaju polako pristupačni, jer im se cena spustila ispod triper praga od hiljadarke, a oni manjih veličina polako gaze ka polovini tog iznosa, u zavisnosti od dijagonale.

LG 27MU67 po svojoj specifikaciji spada među te vrhunske panele, jer koristi IPS matricu sa 10-bitnom paletom boja koja se nalazi zarobljena unutar masivnog, mat crnog kućišta. Sa vizuelne strane nije ni po čemu poseban: bukvalno kao da ste se probudili ujutru i navukli prvu majicu koja vam je pala pod ruku, samo iz razloga da komšijska deca ne bi upirala prstom u vas i vikala „mama, mama, čika je go”. Tako su i u LG-u rešili problem u šta da spakuju panel, uzeli su prvo kućište u koje je mogao da stane. Relativno tanke zaobljene ivice ekrana, predimenzionisano postolje kako bi stajao čvrsto... Da, to je ona majica koju ste ostavili prebačenu preko stolice pre neki dan u nadi da ćete ponovo moći da je obučete za koji dan.

Sve u svemu, ovaj monitor je profesionalnog i neupadljivog izgleda. Da, može i tako da se kaže. Samim time što spada u „profi” klasu, bilo je obavezno da se omogući pokretanje ili bolje reći obrtanje po X i Y osi (da se prebaci u vertikalan način gledanja), a moguće mu je podesiti visinu, kao i nagib. Konektora ima malo naspram nekih drugih monitora, ali ne dozvolite da vas to zaplaši, jer su više nego dovoljni. Na raspolaganju imate 2 x HDMI (4K @ 60Hz), DisplayPort, mini DisplayPort i headphone out. Sasvim dovoljno da zakačite najpotrebnije uređaje i još neki pored. DVI i VGA su ionako prošlost, a kada se gleda iz doba 4K displeja, nisu prošlost, već praistorija. Dakle, sve je dobro sa mogućnostima povezivanja.

Softver je novijeg tipa, pa zauzima trećinu ekrana i sve opcije su poređane u očekivanom i logičnom rasporedu, a zbog veličine je sve veoma pregledno. Meniju se pristupa preko šest ispupčenih tastera „” „” – osetljivih na dodir. Njihovo funkcionisanje nije baš idealno, pa su nekad preosetljive, a nekad nedovoljno, pa pritisak koji koristite ume da varira. Raspored im zvuči logično – meni, gore, dole, levo, desno i ok, ali u upotrebi, tj. šetanju kroz meni, nismo se baš brzo navikli na taj redosled. Naravno, meni ima pregršt funkcija, bilo da su za podešavanje kolorita, temperature, predefinisanih profila, brzine odziva, split screen, black stabilizer... Sve je tu, opet u skladu sa rangom u kojem se LG 27MU67 nalazi.

Fabričko podešavanje ekrana daje nešto svetliju sliku, više prilagođenu nekoj svetlijoj prostoriji. Odmah je vidljivo da su oštrina, osvetljaj i kvalitet reprodukcije boja na visokom nivou, jer klasično desktop okruženje i rad u svakodnevnim aplikacijama ne prikazuju nedostatke koji su odmah vidljivi. Kolorit je malo hladniji, što nam prija, a boje bi mogle da budu više zasićene. Ne zaboravite, ovo su fabričke postavke.

Sintetički testovi u suštini potvrđuju naša prvobitna zapažanja. RGB test otkriva da boje treba da budu zasićenije, a test uniformnosti prikazuje da bi crna mogla da bude dublja jer, ma kako podesili ekran, uvek primećujemo da joj fali dubina, tj. još malo više „crnila”. Samim tim, nešto je manji i ukupan kontrast koji je LG 27MU67 u stanju da prikaže. Panel prikazuje 99% nijansi definisanih sRGB spektrom.

Očekivali smo da će uniformnost ekrana biti na višem nivou, ali ona je tu negde u proseku klase, pošto je leva strana ekrana za nijansu svetlija, a to je uzrokovano delimično i time što su ćoškovi usled probijanja pozadinskog osvetljenja nešto svetliji. Kod reprodukcije bele ovi nedostaci su neprimetni, pa u svetlijim scenama sve izgleda kako bi trebalo.

Ono što nismo očekivali da vidimo su neravnomerni prelazi na gradient testu, s tim što moramo napomenuti da se to primećuje samo u najtamnijem delu spektra, dok je ostatak kao med. Kada je reč o testu gde su razlike između nijansi po dva procenta, tu se sve prikazuje bez greške od najtamnijih do najsvetlijih tonova i svaki je ponaosob moguće razlikovati. Ako se pozabavite malo podešavanjima, deo ovih nedostataka je moguće ispraviti, naročito onaj deo sa malo bleđim bojama, ali idealno bi bilo da se monitor kalibriše nekim hardverskim uređajem kako bi se iskoristili svi kapaciteti koje ovakav panel pruža.

S tim na umu, nećemo pričati o uglovima gledanja, pošto su oni apsolutno standardni za IPS panel, a malo ćemo obratiti pažnju na gejmerski deo. Brzina odziva deklarisana je na pet milisekundi i to je po definiciji sasvim dovoljno za rad u desktop okruženju i lagani gejming. Ali, 27MU67 je opremljen i AMD-ovom FreeSync tehnologijom koja rešava problem u komunikaciji ka monitoru, kako bi gejming iskustvo bilo što fluidnije, bez seckanja i pojavljivanja različitih artefakata. Nažalost u trenutku testiranja u redakciji nismo imali kompjuter opremljen novijom AMD grafikom, pa ćemo morati da im verujemo na reč, do prvog sledećeg puta.

Interesantna je mogućnost ovog monitora da istovremeno prikaže sliku sa dva izvora, pa će jedna polovina ekrana prikazivati (leva ili desna) sliku koja stiže preko HDMI priključka, a druga polovina ono što se dobija preko DisplayPorta.

LG 27MU67 bi trebalo da predstavlja najbolje od oba sveta, kako za napredan rad u grafičkim aplikacijama tako i za gejmere. Da li uspeva u tome? Možemo bez ustezanja reći da je odgovor potvrdan, ali kada pokušavaš da sve radiš, jednostavno nije moguće da u svemu budeš najbolji. Ako nemate problema sa kompromisima koji su napravljeni, nećete imati problema ni sa ovim monitorom.

Vojislav VUJANIĆ

 
AMD Radeon R9 Nano
EVGA GeForce GTX 960 SuperSC ACX 2.0+
Antec GX 505 Window i LC Power Gaming 976B Dark Trooper
HP Pavilion 27 AiO
LG 27MU67
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus N551ZU
Dell Inspiron 17-5758
Sony RX-100 IV (DSC-RX100M4)
SBS Studio Mix DJ
Logitech M535 Bluetooth Mouse i Anywhere Mouse MX 2
SBS Compact Selfie Stick with 3,5 mm Jack, Atob Selfie StickPro Foldable Bluetooth, SBS Lens Kit 3-in-1 Universal
HP ProLiant MicroServer Gen8 G1610T (TPS-W003)

Osnovno:
27 inča, 3840 x 2160 px, AH-IPS, LED
Ostalo:
2 x HDMI, DisplayPort, mini DisplayPort, headphone out, osvetljaj 300cd/m2, kontrast 5.000.000:1, vreme odziva 5 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera