TEST DRIVE<>
102015<><>

Dell Inspiron 17-5758

Vitak, crn i uredan

Iz Della nam stiže još jedna mašina sa Ubuntu GNU/Linux distribucijom. Ovoga puta to je Inspiron 17-5758. Koncept ove mašine imali smo prilike da sretnemo ranije – mašina sklopljena bez velikih pretenzija, ali sa sasvim upotrebljivim komponentama koje odlično rade zajedno i, kad se podvuče crta, daju vrlo korektne performanse za kućnu ali i kancelarijsku upotrebu.

Iako je Ubuntu instaliran korektno, već prvo ažuriranje je donelo probleme sa stabilnošću. Dell iz nekog razloga insistira na starom Ubuntu 14.04, i to bez ikakvih ažuriranja, mada već jako dugo imamo novije i bolje verzije ovog OS-a. Uz to, postoje brojne upotrebljive distribucije bazirane na Ubuntuu, a mi smo u toku „igranja” sa ovim Inspironom probali (na metalu) elementary OS Freya i bili oduševljeni odzivnošću sistema i minimalnim hardverskim resursima koje za sebe rezerviše ovaj OS. Uz to, sve je radilo „iz prve” i nikakva dodatna podešavanja nisu bila potrebna. Dakle, alternativa ima u izobilju i nikako ne treba odustajati od ove mašine zbog Dellove inertnosti da na inače odličan hardver „spusti” funkcionalan i moderan alternativni OS. Naravno, sve testove smo, kao i obično, sprovodili na Windowsu, pa ako pri ruci imate neku neupotrebljenu licencu za ovaj OS i nešto niže standarde po pitanju lične privatnosti, novi Inspiron se svakako neće buniti.

Sa hardverske strane Inspiron 17-5758 je opremljen ovogodišnjim Core i3-5005U procesorom koji ima dva fizička jezgra, ali „gura” do četiri programske niti. Ovaj CPU rađen na 14 nm tehnologiji troši svega petnaestak vati (sa mogućim obaranjem TDP-a do deset vati), ali ima sasvim prihvatljive jezgarne performanse, a ne stidi se brojki ni kad su oba jezgra u punom pogonu. Cinebench i Fritz rezultati ne kotiraju ovaj CPU rame uz rame sa najbržima koje smo imali prilike da testiramo, ali su rezultati daleko bolji od klasičnih konfekcijskih mašina koje se prodaju na našem tržištu. Štaviše, rezultati su ponekad neprijatno blizu starijim verzijama Core i5 ili čak Core i7 procesora, što je napredak koji se svakako očekuje sa dolaskom nove generacije.

Inspiron 17-5758 dolazi sa osnovna četiri gigabajta DDR3L RAM-a (1600 MHz), što je više nego dovoljno za bilo koji GNU/Linux, pa i za novije Prozore u kućno-kancelarijskoj upotrebi.

Jedan od neskrivenih aduta ovog Inspirona je i odličan 17,3-inčni ekran sa HD+ rezolucijom od 1600 x 900 tačaka. To će značiti nešto smanjenu mobilnost, kako zbog gabarita koje podrazumeva 17,3 inča tako i zbog težine od preko tri kilograma. Međutim, rad u krilu, iz fotelje, i dalje je iznenađujuće udoban, a posebno je interesantno da veliki ekran nije povukao veći kompromis na polju autonomije, jer je novi Inspiron vrteo naše standardne testove sa punim osvetljenjem ekrana preko tri i po sata. Za ovaj respektabilan rezultat je zaslužna 4-ćelijska litijum-jonska baterija od 40 vat-časova ali i novi, štedljivi CPU.

Sliku na monitoru generišu, svaki u svom režimu, Intel HD5500 i GeForce 920M sa dva gigabajta sopstvene DDR3 memorije. Slika je oštra sa izražajnim Truelife bojama i prijatno prigušenim refleksijama iako govorimo o glare površini ekrana. U zamračenoj prostoriji, gledanje filmova na 17,3 inča je vrlo prijatno iskustvo, naročito ukoliko malo smanjite intenzitet osvetljenja da crne boje priđu što više svom projektovanom originalu. Western Digitalov hard-disk od skoro celog terabajta je dovoljno prostran za letnju kolekciju filmova/serija ili vaših fotografija/video snimaka sa letovanja. Pomenuti hard-disk nije dovoljno brz za, na primer, udobno i profesionalno video-editovanje, niti je to namena ovog modela. Ipak, povremena montaža, kraćenje snimaka ili pak osnovna obrada fotografija postali su klasični kućni zadaci i u domenu su onoga što novi Inspiron radi bez znojenja.

Iako ovo nije igračka mašina, GeForce 920M je dovoljno snažan da se povremeno upustite i u nešto aktivniju digitalnu rekreaciju. Najviša podešavanja za kvalitet rendera i tekstura na novijim naslovima su van domašaja ovog GPU-a, ali ukoliko uživate u nešto starijim igračkim hitovima ili ste pasionirani konzument casual šareniša, sve vaše potrebe će biti propisno pokrivene.

Zvučni doživljaj je za nijansu manje raskošan, ali će zbog nešto većeg razmaka između zvučnika stereo efekti biti uverljiviji nego kod manjih modela laptopa. I dalje važi da je za pristojan audio ugođaj neophodan par Sennheiser školjki ili slušalica sličnog kalibra, dok su zvučnici uglavnom tu za zvučne signale OS-a i povremenu grupnu video-VoIP konferenciju.

Vizuelno, dizajn ovog računara vas neće osvojiti na prvi pogled. Spoljašnjost novog Inspirona ne obiluje smelim dizajnerskim rešenjima, ali klasična crna boja i kvalitetna plastika sa prijatnom završnom obradom dovoljno su široka baza za korisnike raznih ukusa i zahteva.

Posle inicijalne ravnodušnosti, počećete da primećujete detalje poput kvalitetne tastature u punoj veličini. Taktilni odziv pri kucanju je nešto manje naglašen kod ovog modela, ali će vam posle početnog perioda privikavanja omogućiti veoma brzo kucanje sa malim brojem grešaka. Jedina zamerka tastaturi bi se mogla uputiti zbog nedostatka pozadinskog osvetljenja, koje može biti vrlo korisno čak i onim korisnicima koji upražnjavaju slepo kucanje. Tastatura ima engleski raspored i otporna je na prosipanje (razumne količine) tečnosti.

Tačped je prostran i udoban za korišćenje, doduše sa nešto tvrđom klik-klackalicom sa kojom nećete imati problema ukoliko koristite tapkanje umesto fizičkog klik prekidača. Pomenuti elementary OS nam je ponudio korisnu opciju koja automatski isključuje tačped prilikom kucanja na tastaturi što praktično eliminiše potrebu za ručnim uključivanjem/isključivanjem tačpeda prilikom generisanja veće količine teksta.

Kućište u koje je smeštena tastatura je relativno čvrsto i prostrano što, sa druge strane, omogućava propisno i efikasno hlađenje. U toku testiranja, računar je bio tek mlak, čak i kada smo ga opterećivali zahtevnijim grafičkim testovima. Visina od 27 mm nije mala, mada laptop deluje „vitko” ako se ima u vidu njegova širina i dijagonala. Nešto više kućište doprinosi i njegovoj čvrstini, što vam omogućava da kućište prihvatite samo jedom rukom dok, recimo, organizujete prostor na svom radnom stolu. Dijagonala ekrana od 17,3 inča prosto zabranjuje ekstremno tanka plastična kućišta zbog uvijanja i narušavanja prostora neophodnog za nesmetano funkcionisanje komponenata i ventilatora u unutrašnjosti računara.

Podrazumeva se da će laptop koji se isporučuje uz GNU/Linux imati i propisnu podršku u UEFI BIOS-u za legacy boot. Iako sve veći broj GNU/Linux distribucija ima podršku za UEFI, neke popularne distribucije još uvek bolje rade u legacy režimu, pa je to razlog što se u ne-Windows populaciji ova opcija visoko ceni. Dell je novom Inspironu dao i punu implementaciju Secure Boota što vam može biti korisno ukoliko ste često u nesigurnim mrežnim okruženjima ili po prirodi posla morate da instalirate veći broj (neproverenih) aplikacija.

Inspiron 17-5758 je mašina koja će se „snaći” na praktično svakom kućnom ili kancelarijskom zadatku. Dobro hlađenje i nove štedljive komponente omogućavaju dobru autonomiju i „obećavaju” duži radni vek, a veliki ekran i tastatura mogu biti dobar izbor za korisnike sa slabijim vidom ili kao zamena za dotrajali kućni desktop.

Stevan JOSIMOVIĆ

3DMark
Ice Storm39088
Cloud Gate4899
Fire Strike1038
PCMark 8
Home2709
Creative2389
Work3812
Cinebench r15
OpenGL [fps]42.82
CPU [pts]209
CPU (samo jedno jezgro) [pts]83
MP Ratio [x]2.51
Fritz Chess Benchmark
Relativna brzina8.45
Knodes/s4054
CrystalDiskMark
Sequential read / write [MB/s]104.1 / 107.9
Trajanje baterije
Maksim. osvetljenje, prosečno opterećenje3:31:00
 
AMD Radeon R9 Nano
EVGA GeForce GTX 960 SuperSC ACX 2.0+
Antec GX 505 Window i LC Power Gaming 976B Dark Trooper
HP Pavilion 27 AiO
LG 27MU67
Asus N551ZU
Dell Inspiron 17-5758
Šta mislite o ovom tekstu?
Sony RX-100 IV (DSC-RX100M4)
SBS Studio Mix DJ
Logitech M535 Bluetooth Mouse i Anywhere Mouse MX 2
SBS Compact Selfie Stick with 3,5 mm Jack, Atob Selfie StickPro Foldable Bluetooth, SBS Lens Kit 3-in-1 Universal
HP ProLiant MicroServer Gen8 G1610T (TPS-W003)

Procesor:
Intel Core i3-5005U, 2GHz, 2 jezgra, 4 niti
Memorija:
4 GB (1 x 4 GB) DDR3L, 1600MHz
Grafika:
Intel HD5500 + Nvidia GeForce 920M 2 GB DDR3
Ekran:
17,3 inča, 1600 x 900 px, LED, glare, Truelife
Skladište:
Western Digital HDD, 1 TB, 5400 obr/min
Optika:
TSSTcorp 8x DVD+/-RW
Mreža:
Ethernet 10/100 Mbit/s, WLAN 802.11ac Dual Band 2,4 i 5 GHz, Bluetooth 4.0
Priključci:
HDMI 1.4a, USB 3.0, 2 x USB 2.0, RJ-45, audio kombo, Kensington
Zvuk:
2 zvučnika sa Waves MaxxAudio procesiranjem
Kamera:
HD (720p) web kamera sa mikrofonom
Čitač kartica:
SD, SDHC, SDXC
Baterija:
litijum-jonska, 40 Wh, 4-ćelijska
Dimenzije i masa:
417 x 283 x 27 mm, 3,38 kg
Operativni sistem:
Ubuntu Linux 14.04 SP1
Proizvođač:
Dell
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera