TEST DRIVE<>
102015<><>

Logitech M535 Bluetooth Mouse i Anywhere Mouse MX 2

Kao Swatch i Omega

Ponuda Logitech bežičnih miševa konstantno se širi. Naravno, ne radi se uvek o novim modelima već o obnavljanju ponude i slanju prethodnog modela u zasluženu penziju. Na testu smo imali dva modela koji se dosta razlikuju. Jedan je vesnik nove politike kompanije sa novim logoom i izborom boja finiša, a koji bi trebalo da se svidi novoj, mlađoj populaciji koja možda nije ni čula za ovu švajcarsku kompaniju. Drugi predstavlja novu varijantu odličnog Anywhere miša (SK 3/2010) koji, kao i njegov prethodnik, treba da bude manji i svedeniji rođak Performanse MX modela. Kao što smo pomenuli, M535 Bluetooth Mouse predstavlja deo nove filozofije Švajcaraca, koju možemo da sumiramo kao „više lifestylea, manje ozbiljnosti”. Novi logo i izbor boja koji treba da podsećaju na modne aksesoare koji pomažu mladim generacijama da se izraze, tako što će da bodu oči svima, kao satovi iz naslova, koji su osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka krasili ruke mlađarije pune entuzijazma, pre svega u „zapadnom svetu”.

Na svu sreću, ovaj zaokret nije uticao na kvalitet, pa tako M535 ostavlja veoma pozitivan utisak. Kvalitet upotrebljenih materijala je veoma dobar. Bočni „prsten” izrađen je od plastike koja deluje kao veoma tvrda guma, umesto uobičajenog sloja koji se često nalazi na igračkim periferijama. Ostatak miša izrađen je od mat plastike. U skladu sa „temom”, idu i boje. Za ovaj model upotrebljene su plava i tirkiz (provereno kod ženskog dela redakcije). Ovakav izbor boja naravno nije za svakoga, ali definitivno privlači pažnju, što je i bila zamisao. Ovaj mali Bluetooth miš pre svega je namenjen radu sa prenosnim računarima, ali je dovoljno velik da može da se koristi i kao osnovni miš za desktop.

Tasteri imaju predvidiv hod i reaguju veoma brzo, skrol je jedan od boljih koje smo imali prilike da probamo (a probasmo ih poprilično), obložen je gumom koja ima šare kao guma motornih vozila i neće vam bežati. Skrol ima i tilt funkciju, što je uobičajeno za Logitechove „kancelarijske” modele. Jedini dodatni taster je navigacijski koji se nalazi iza skrola i u slučaju novijih Windowsa poziva bar sa trenutno otvorenim prozorima. Jedna AA baterija pogoni M535, a Logitech obećava da će potrajati desetak meseci.

Optički (Laser-grade) senzor rezolucije 1000 tpi zadužen je registrovanje pokreta i sasvim solidno obavlja posao. Naravno, ovaj miš nije namenjen nekim ozbiljnim igračkim poduhvatima, ali je upotrebljiv kao i svaki drugi miš. Cena ovog modela u inostranstvu iznosi oko 40 evra, što je očekivano, kada se u obzir uzmu kvalitet i sasvim dobre performanse i mogućnosti, kao i „porez na karakter”.

Drugi testirani model smo uporedili sa drugim švajcarskim proizvođačem satova i vizuelno ga odlikuju luksuz i elegancija. Finiš, materijali i detalji odgovaraju novom MX Masteru. Ponovićemo, bočne površine su izlomljene (poligonalne), a od mat crne gornje i donje površine odvajaju ih lajsne u boji „prljavog” zlata. Dimenzije su gotovo identične prethodnom Anywhere MX modelu. U skladu sa pozicioniranjem (drugi najbolji kancelarijski miš u ponudi), Anywhere Mouse MX 2 je nešto manjih dimenzija u odnosu na „Gospodara” i namenjen korisnicima kojima su manji gabariti imperativ, ali i dalje žele skoro sve mogućnosti i kvalitet većeg modela.

Isti Darkfield laserski senzor maksimalne rezolucije 1600 tpi (nominalne 1000 tpi) prati po navodima proizvođača svaku podlogu. Nismo probali sa šmirglom, ali po stolu i po časopisima je lepo išao. Kao i veći rođak, Anywhere Mouse MX 2 ima mogućnost povezivanja Wi-Fi ili Bluetooth vezom i, opet kao i veći model, može da „šalta” između tri uređaja tasterom na poleđini miša.

Napredni Infinite Scroll takođe je prisutan na ovom modelu, a iza njega se nalazi taster koji obavlja funkciju trećeg tastera. Bočni tasteri nešto su tvrđi i zahtevaju malo navikavanja, ali su precizni i nalaze se na idealnom mestu s obzirom na oblik i gabarite miša. Iako je Anywhere Mouse MX 2 praktično simetričan, dodatni tasteri namenjeni su samo „favorizovanoj”, desnorukoj većini populacije. Za razliku od svog prethodnika, novi model Anywhere MX miša ima internu bateriju. Da li zahvaljujući ovoj promeni ili nečem drugom, miš spada u teže, što neće odgovarati nekim korisnicima koji očekuju da je mali miš lagan. Autonomija koju proizvođač obećava sa jednim punjenjem je oko dva meseca. Baterija se, naravno, može dopuniti u bilo kom trenutku putem mikro USB kabla, koji služi samo za punjenje, dakle miš nije bežično/žični. Cena Anywhere Mouse MX 2 trebalo bi da bude oko 80 evra, što smatramo opravdanim jer je u pitanju ozbiljan miš namenjen onima koji tragaju za ultimativnim malim bežičnim mišem, a rad za računarom im donosi novac, što opravdava investiranje u kvalitetne periferije.

Danilo LUKINOVIĆ

 
AMD Radeon R9 Nano
EVGA GeForce GTX 960 SuperSC ACX 2.0+
Antec GX 505 Window i LC Power Gaming 976B Dark Trooper
HP Pavilion 27 AiO
LG 27MU67
Asus N551ZU
Dell Inspiron 17-5758
Sony RX-100 IV (DSC-RX100M4)
SBS Studio Mix DJ
Logitech M535 Bluetooth Mouse i Anywhere Mouse MX 2
Šta mislite o ovom tekstu?
SBS Compact Selfie Stick with 3,5 mm Jack, Atob Selfie StickPro Foldable Bluetooth, SBS Lens Kit 3-in-1 Universal
HP ProLiant MicroServer Gen8 G1610T (TPS-W003)

Logitech M535 Bluetooth Mouse
Senzor:
optički, rezolucija 1000 tpi
Broj tastera:
3 + scroll i taster za pozivanje trenutno otvorenih prozora/softvera
Ostalo:
napajanje putem jedne AA baterije, Bluetooth veza

Logitech Anywhere Mouse MX 2
Senzor:
Darkfield, laserski, maks. rezolucija 1600 tpi
Broj tastera:
5 (7) + scroll
Ostalo:
napajanje putem interne baterije, Bluetooth/Wireless veza, Unifying risiver za povezivanje do šest Logitech uređaja
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera