TEST RUN<>
102015<><>

Windows 10 aplikacije

Beskrajno more (ne)potrebnih stvari

Svaki operativni sistem (bez obzira na to da li je namenjen mobilnoj ili desktop platformi) stiže sa gomilom propratnog softvera. Zbog svog „kvaliteta” i (ne)upotrebljivosti nazivamo ih bloatwareom, iako je njihovo postojanje na papiru više nego opravdano. Naime, ove alatke su tu da korisnicima omoguće obavljanje širokog dijapazona akcija i operativni sistem učine upotrebljivim za većinu akcija koje se obavljaju svakodnevno. Puštanje muzike, prikaz slika, reprodukcija video-klipova... Sve to odmah po instalaciji OS-a, bez „kačenja” na internet i lutanja po njegovim bespućima, bez velikih dilema koje dolaze sa svakim izborom...

Naravno da ni u Microsoftu nisu imuni na ovaj trend i naravno da Windows 10 donosi hrpu matičnih alatki koje bi trebalo da vam omoguće nesmetano korišćenje operativnog sistema. Na raspolaganju je čak 25 aplikacija čija namena pokriva najširu oblast primene. Predstavićemo vam one najznačajnije za koje i sami programeri iz Redmonda tvrde da su esencijalne i da je u njihov razvoj uloženo najviše vremena i truda.

Groove Music

Ovo je Microsoftova verzija iTunesa, aplikacija koja predstavlja osnovu za baratanje muzičkim numerama. Iako je krasi, za Windows 10 prepoznatljiv, sveden upravljački interfejs, njeno korišćenje je daleko od intuitivnog. Naime, Groove Music podrazumeva rad sa unapred definisanim direktorijumima u kojima korisnik skladišti muziku, a okrenut je i ka baratanju sa čitavim albumima pre nego sa pojedinačnim numerama. Program ne dozvoljava pojedinačno učitavanje pesama, već na jedinstvenu listu samostalno ubacuje sve prepoznate numere koje se nalaze u direktorijumima predodređenim za „nadlgedanje”. S druge strane, rad sa plejlistama je jednostavan i donosi njihovo lako definisanje, „punjenje” pesmama, premeštanje numera iz jedne plejliste u drugu, korekciju redosleda reprodukcije i tako dalje. Pesme mogu da se fizički obrišu sa hard-diska, a moguće je ostvariti i uvid u sadržaj uskladišten u okviru ID3 taga.

Kontrola toka reprodukcije svedena je na osnovne funkcije. Do te mere je izražena svedenost da se opcije za „mešanje” redosleda puštanja numera i ponavljanje pesama smatraju naprednim funkcijama. Nedostaje ekvilajzer, podešavanje cross-fade efekta, izbacivanje „tišine” i slične opcije koje se po defaultu nalaze u programima iz klase. Kada smo već kod toga, treba reći da Groove Music ne dozvoljava ni upisivanje/izmenu podataka u ID3 tagovima, ne podržava vizuelizacije tokom reprodukcije, a ne snalazi se najbolje ni sa povlačenjem informacija o izvođačima i numerama sa interneta, iako je ova mogućnost podržana i aktivna odmah po instaliranju operativnog sistema. Ukoliko ga povežete sa servisom OneDrive, Groove Music će sve vama omiljene numere učiniti dostupnim i na drugim povezanim uređajima (mobilni telefon, tablet...). Zanimljivo je da se na spisku opcija nalazi i mogućnost importovanja plejlisti iz programa iTunes. Konačno, iz ovog programa može se i kupovati muzika i direktno importovati u lokalne plejliste.

Groove Music ostvaruje fifty-fifty rezultat kada je odnos „za” i „protiv” u pitanju. Program je prejednostavan i suviše ogoljen u poređenju sa takmacima iz klase. Jednostavno, ne donosi ni intuitivnost ni manevarski prostor, pa će mnogi poželeti da ga zamene alatkom za reprodukciju muzike koju su koristili pre migracije na Windows 10. S druge strane, Groove Music osnovni posao za koji je namenjen obavlja sasvim korektno. „Svira” lepo i ne guši se kada mu na ulazu ponudite šarolike formate zapisa. Ako su vam ove stvari važne, Groove Music će u potpunosti zadovoljiti vaše potrebe.

Movies & TV

Za reprodukciju video-klipova namenjena je aplikacija Movies & TV. Ona praktično predstavlja „indigo kopiju” Groove Musica. Sveden upravljački interfejs, prisustvo samo najvažnijih funkcija i mogućnost neposrednog kupovanja TV serija i filmova, osnovne su odlike. Opet nije podržano učitavanje pojedinačnih datoteka već se importovanje sadržaja vrši po principu „nadgledanih” direktorijuma. Program automatski pravi razliku između downloadovanog i lokalno uskladištenog materijala i na osnovu toga obavlja sortiranje po oblastima (TV, Movies i Video). Nažalost, nije moguće praviti plejliste, niti dobiti bilo kakve dodatne informacije o fajlovima koje želite da reprodukujete. Možete samo da ih obrišete.

Komande za kontrolu toka reprodukcije još su siromašnije nego kod aplikacije Groove Music. Sadržaj bežično može da se castuje na kompatibilan uređaj, dozvoljeno je korigovati Aspect Ratio i razvući prikaz preko celog ekrana. Ne postoji nikakva mogućnost „peglanja” slike ili koketiranja sa naročitim grafičkim filterima koji bi upriličili upečatljiviji vizuelni doživljaj. Od toga mnogo više nedostaje podrška za tekstualne prevode, pa je program zapravo neupotrebljiv kada je gledanje stranih filmova i serija u pitanju (barem ako dobro ne razumete engleski ili neki drugi strani jezik). Movies & TV se dobro snalazi sa različitim formatima zapisa, a podrška se odnosi i na MKV koji je od strane Desetke podržan na baznom nivou. Nažalost, mislimo da sve to neće biti dovoljno kada su potrebe prosečnih korisnika u pitanju. Oni će vrlo brzo posegnuti za nekom third-party aplikacijom. Movies & TV biće zanimljiv samo onima koji do materijala žele da dođu direktnom online kupovinom.

Photos

Iako je sazdana na identičnim osnovama kao prethodne dve alatke, Photos je daleko najkorisnija univerzalna Windows 10 aplikacija namenjena baratanju multimedijalnim datotekama. Iz naslova zaključujete da se radi o žongliranju slikama, odnosno njihovom pregledanju i obradi. Photos može da se iskoristi kao aplikacija za pregledanje slika pozivanjem iz bilo kog fajl-menadžera, ali i kao svojevrsni menadžer uskladištenog materijala. Program, nažalost, ne nudi manevarski prostor jednog Image Viewera, IrfanViewa, ACDSeea i sličnih ostvarenja i korisniku ne obezbeđuje gotovo nikakve opcije za prilagođavanje rada naročitim potrebama. Koristi se isključivo u as is obliku.

Listanje slika iz kolekcije može se obaviti sa glavne radne forme kada se na ekranu prikazuje serija thumbnailova čija veličina ne može da se koriguje. Klikom na bilo koju sliku poziva se uvećani prikaz koji nudi mogućnost pregleda čitavog direktorijuma napred-nazad. Prikaz može da se zumira, slike rotiraju u smeru kazaljke na satu u koracima od po 90 stepeni, a dozvoljeno je i pokretanje slideshow prezentacija u režimu prikaza sadržaja preko celog ekrana. Ovde se koristi jednostavan Fade In/Out prelazni efekat koji, pretpostavljate, nije moguće zameniti.

Najveća snaga programa, osim toga što je brz kao munja i jednostavan za korišćenje, leži u mogućnost obrade slika. Opcije su podeljene u pet oblasti i veoma im se lako pristupa preko dve vertikalne palete alatki smeštene pri levoj, odnosno desnoj ivici radnog ekrana. Na meniju se nalazi mogućnost kropovanja, uklanjanja neugodnog efekta „crvenih očiju”, bazična četkica za retuširanje, Straighten funkcija, kružni klizači za korekciju osvetljenja, kontrasta, zasićenosti i temperature boja i tako dalje. Među ponuđenim alatkama su i grafički filteri, mogućnost automatskog „ulepšavanja” prikaza, rad sa selektivnim fokusom...

Weather

Način na koji aplikacija Weather vrši prikazivanje vremenske prognoze jednostavno oduzima dah. Grafički upečatljivim pozadinama pridodata je i gomila korisnih informacija, tako da se sa vremenskim prilikama možete upoznati do čak osam dana unapred. Pored maksimalne i minimalne očekivane temperature, za svaki odabran dan može da se vidi i prognoza iz sata u sat, uz prisustvo dodatnih podataka kao što je brzina duvanja vetra i mogućnost padavina.

Kada su informacije za tekući dan u pitanju, Weather prikazuje i vlažnost vazduha, barometarski pritisak, brzinu i smer duvanja vetra, UV indeks, Mesečeve mene, vreme izlaska i zalaska Sunca, vidljivost, subjektivnu temperaturu i tako dalje. Ono što program izdvaja od ostalih predstavnika u klasi je detaljna statistika za minuli period koja pokazuje najvišu, najnižu i prosečnu temperaturu za odabrani dan, odnosno minimalnu/maksimalnu zabeleženu količinu padavina (uzorkovanje se vrši na podacima zabeleženih u prethodnih 30 godina).

Weather može da prikazuje prognozu za više gradova istovremeno putem „živih pločica” koje mogu da se pinuju za Start meni (prikazuje se prognoza za pet dana). Dalje, na raspolaganju je temperaturna karta za odabranu lokaciju, dijagram temperature i količine padavina po mesecima, baš kao i vesti o vremenskim prilikama širom sveta koje mogu da se čitaju direktno iz programa. Za kraj ćemo još da dodamo da Weather „vuče” podatke sa servisa Foreca (www.foreca.com).

Mail

Iako veliki broj korisnika korespodenciju putem elektronskih poruka obavlja direktno preko naročitih web servisa, Microsoft je odlučio da u Desetku ipak ubaci i klasičan mail klijent. Mail podržava razmenu pošte sa servisima Gmail, Yahoo! Mail, iCloud, Exchange i Outlook, ali pored toga omogućava i ručno definisanje POP i IMAP naloga. Sve što korisnik treba da obezbedi su korisničko ime i šifra (eventualno odlazni i dolazni server) i razmena poruka može da počne. Naravno, omogućena je manipulacija sa više naloga istovremeno, što je svakako pohvalno.

Program podržava samo osnovne stvari kada je žongliranje e-porukama u pitanju i zbog toga se ceo sistem izuzetno lako koristi. Poruke mogu da se označavaju zastavicom i premeštaju iz foldera u folder, dozvoljeno je korišćenje tekstualnih potpisa za poruke, automatsko odgovaranje slanjem unapred pripremljenog teksta, te obaveštavanje korisnika o novopristiglim porukama preko sistemskog Notification centra. Ovo poslednje je od naročitog značaja, jer i sami znate koliko je teško ostati u toku sa pristiglim porukama na web servisima zbog nedostatka sistema obaveštavanja. Mail može da vas obavesti zvukom, ali i previewom poruke koja će (u obliku tooltipa) „iskočiti” odmah iznad sata. Takođe, o broju novih poruka možete da se obavestite i putem „žive pločice” programa pinovane u Start meniju.

Čini nam se da je program više nego dovoljan za svakodnevnu komunikaciju kada su prosečno zahtevni korisnici u pitanju. Dopala nam se podrška za praktično sve važnije mail servise i jednostavan način definisanja servisa koji nisu na listi podržanih. Takođe, dobro je što Mail može da barata sa više naloga simultano, čak i da osvežavanje podataka za svaki pojedinačno obavlja pod uslovima koje je korisnik odredio. Bambi autorima ide i za jednostavan sistem za obaveštavanje o pristiglim porukama. Za više od toga Mail nije namenjen i ako vam zafali manevarskog prostora, moraćete da instalirate neko moćnije desktop rešenje.

Xbox

Mnogi korisnici će negodovati zbog postojanja aplikacije Xbox. U pitanju je alatka koja omogućava pristup korisnikovom Xbox Live nalogu, bistrenje dostignuća iz završenih igara, komunikaciju sa prijateljima iz „kutijinog” univerzuma i, što je verovatno najbitnije, strimovanje igara sa konzole Xbox One, odnosno njihovo „igranje” na PC-u. Xbox je tu da beleži i korisnikova dostignuća iz Windows igara koje to podržavaju, a pitanje nad pitanjima je šta da radite ukoliko nemate Xbox Live nalog ili jednostavno preferirate Sonyjeve ili Nintendove konzole? Odgovor je – ništa! Njih ne možete povezati sa Desetkom. Inače, kada već govorimo o strimingu, korisnik nema puno manevarskog prostora i jedino što može da učini je da odabere kvalitet signala koji se „gura” kroz mrežu. Enkodovanje dolaznog audio/video materijala može se postaviti na Low, Medium, High ili Very High podešavanje, bez ikakvog uplitanja u dalju terminologiju i zakonitosti.

Jedna od lepih novina koju Windows 10 donosi je i mogućnost beleženja screenshotova iz igara, odnosno snimanja video-klipova igračkih sesija. Aplikacija Xbox sadrži podešavanja preko kojih se ovaj proces može prilagoditi konkretnim potrebama. Na primer, dozvoljeno je podesiti maksimalnu dužinu snimka (30 minuta, jedan ili dva sata), odrediti direktorijum u kojem će se obaviti snimanje, definisati rezoluciju i kvalitet snimka (Standard ili High), te odrediti da li će se snimati i audio-komponenta i koji bitrate će da se koristi (96, 128, 160 i 192 kbit/s). Odabir formata izlaznih datoteka nije moguć – za video-klipove to je MP4, dok se screenshotovi snimaju kao PNG slike. Xbox može da „otvori” i famozno snimanje video-klipova u pozadini. Na ovaj način, bez prethodnog pokretanja operacije snimanja, automatski se beleže sve korisnikove akcije u nekoj igri. Tek nakon što pritisnete kombinaciju „vrućih tastera” na hard-disku se beleži kompletan ostvareni progres. Ovo je stvar koja, recimo, na PlayStationu 4 tako dobro radi, praktično bez ikakvih ograničenja i gubitka performansi. Ovde to nije slučaj i korisnik se upozorava da će snimanje u pozadini uticati na framerate na ekranu. Pored toga, u memoriji se može sačuvati maksimalno 10 minuta igračke sesije, dok je moguće odabrati i intervale od pet, tri ili jednog minuta, odnosno 15 ili 30 sekundi.

News, Money, Sports...

U pitanju su aplikacije koje će za ljude sa ovih prostora predstavljati tipičan bloatware i školski primer bespotrebne okupacije hardverskih resursa računara. Zašto? Njihovo funkcionisanje oslanja se na povlačenje regionalno koncentrisanih podataka, a na spisku podržanih nema nijedne zemlje iz okruženja. S druge strane, pomenute aplikacije su vidljivo namenjene korišćenju u tablet režimu rada pošto nude jednostavan pristup pojedinačnim sekcijama, odabir oblasti čitanja, definisanje omiljenih tema i tako dalje.

Nekome se može učiniti i da je postojanje tri odvojene aplikacije nepotrebno i da je sve moglo biti objedinjeno pod jednim krovom. Pogotovo što News aplikacija nudi mogućnost čitanja informacija iz ekonomije, baš kao i sporta. Međutim, Money nudi daleko više biznis informacija, među kojima su i izveštaji sa berza, kursne liste i slično, dok Sports ciljano napada sportove poput tenisa, fudbala, Formule 1, golfa, košarke i tako dalje. Korisnik sam može da odabere koje sportove/lige želi da prati i uživa u bistrenju rezultata, tabela, rasporedu odigravanja utakmica...

Phone Companion

Za kraj ovog prikaza ostavili smo aplikaciju koja je novost u Windows univerzumu. Radi se o alatki za sinhronizaciju podataka između desktop računara i mobilnih uređaja koje eventualno posedujete. Sve je, očekivano, okrenuto kad Windows Phone uređajima koji važne Windows 10 aplikacije već poseduju u memoriji, ali Microsoft je ovde ipak izašao u susret i korisnicima koji su prednost dali Android i/ili iOS uređajima. Ipak, da biste koristili Phone Companion moraćete da zadovoljite jedan preduslov – potrebno je imati bilo kakav Microsoft nalog vezan za vaše ime, koji se koristi za logovanje na sistem. Dalje, ukoliko želite da koristite automatizaciju, na svom mobilnom telefonu/tabletu moraćete da instalirate naročite Microsoftove aplikacije kako bi veza bila moguća. Na primer, preko servisa OneDrive sve fotke načinjene mobilnim uređajem postaju dostupne i na PC-ju, omiljenoj muzici možete da pristupate i kada se ne nalazi na memorijskoj kartici, ali ćete biti u obavezi da preuzmete i program Groove. Slično je i sa mailovima gde je imperativ instalirati Outlook, Office dokumentima i slično. Ako vam instalacija dodatnog softvera ne predstavlja problem, može se ostvariti visok stepen automatizacije u procesu sinhronizacije podataka.

Phone Companion nudi još nekoliko zanimljivih stvari. Recimo, slike i video-klipovi se mogu „doturiti” do aplikacije Photos. Problem nastaje ukoliko ste je deinstalirali jer sistem ne dozvoljava prepuštanje ove akcije nekom third-party ostvarenju. Dok je uređaj spojem kablom za računar na ekranu se može videti stanje baterije, kao i količina slobodne/zauzete memorije. Konačno, Phone Companion dozvoljava (preko File Explorera) ručno prebacivanje podataka između PC-ja i mobilnih aparata.

Lepo je od Microsofta što je mislio na korisnike koji poseduju prenosive gedžete, ali Phone Companion nudi samo osnovne stvari. Na tržištu se nalazi sijaset alternativnih rešenja koja daju daleko više nego Microsoftov komplement. Opet se javlja taj snažan osećaj da je posao obavljen samo do pola. Na kraju krajeva, kakav je to „kompanjon” koji ne omogućava baratanje kontaktima i porukama, ne ume da radi sa imenikom, ne nudi mogućnost bekapovanja aplikacija...?

• • •

Problem sa univerzalnim aplikacijama je baš to – univerzalne su! Namenjene su funkcionisanju i sa desktopa i u tablet režimu, a bogami i sa mobilnog telefona. To je, logično, dovelo do potrebe prihvatanja kompromisa koji su dalje doveli do „kresanja” opcija i prilagođavanja upravljačkog okruženja inferiornijim radnim platformama. Takav sled događaja je, naprosto, bio očekivan, a rezultat se ogleda u svedenim rešenjima koja ispunjavanju samo najosnovnije potrebe.

Zbog svega toga, postavlja se pitanje da li prosečni desktop korisnici uopšte imaju koristi od ovakvih ostvarenja i da li su spremni da im gomila uključenih alatki „prlja” sistem? U pojedinim slučajevima, stvar i te kako može valjano da funkcioniše, što su pokazale aplikacije Photos, Mail, Weather... Međutim, i njima se veoma lako može naći klasična desktop zamena koja nudi daleko više manevarskog prostora.

Naše mišljenje je da su univerzalne aplikacije još uvek kilometrima daleko od ozbiljne upotrebne vrednosti i da ako Microsoft želi da nastavi sa pričom ovog tipa moraće dobro da razmisli o narednim koracima. Prvo će njegovi programeri ozbiljno morati da zalegnu za tastature i kvalitet svojih proizvoda podignu na viši nivo, a onda se isto to može tražiti i od third party razvojnih timova koji, kako sada stvari stoje, uopšte ne pokazuju interesovanje za ulaganje truda na ovom polju. Ako ništa drugo, dok se situacija ne iskristališe, aplikacije koje ne koristite možete da pošaljete u Recycle Bin i radno okruženje „desktopizirate” koliko god je to moguće. Nažalost, većinu aplikacija potrebno je odstraniti korišćenjem PowerShella (potrebne komande naći ćete ovde thomas.vanhoutte.be/miniblog/delete-windows-10-apps), pošto je Microsoft u velikoj meri otežao njihovo uklanjanje.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 aplikacije
Šta mislite o ovom tekstu?
MediaPurge 5.61a
Cent Browser 1.3.19
BleachBit 1.8
PDF24 Creator 7.3.0
Metronomos 3.2
XtremeMark 5.5
Apowersoft Video Converter Studio 4.1.0
Easy Watermark Studio Lite 4.2
Honeyview 5.14
Perfect365 1.8
Wondershare Filmora 6.6.0
TransOver 1.27
ColorVeil 2.0
Windows 10 Color Control
Save to Pocket 1.9.17
FireTube 1.6.8
DShutdown 1.72.7
Don’t Sleep 3.75
Undo Closed Tabs Button 3.9
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera