TEST RUN<>
102015<><>

Cent Browser 1.3.19

Napumpani Google Chrome

Zapravo, ovde nije reč o Chromeu, barem ne neposredno! Cent Browser se može smatrati njegovim mlađim bratom s obzirom na to da dele isto poreklo – oba su proizašla iz besplatnog projekta Chromium. Za razliku od Googlea, Cent Studio drugačije gleda na razvoj popularne platforme za internet pregledače, pa je u svoje čedo implementirao sijaset dodataka koji život znače. Veoma je važno to što oni predstavljaju integralni deo programa i ne ponašaju se kao klasični add-onovi, što znači da se svim podešavanjima pristupa kroz sistemske menije.

Većina novina koje Cent Browser donosi nalaze se ispod haube i po prvom pokretanju još jednom ćete imati snažan osećaj „već viđenog”. Upravljački interfejs i raspored opcija neodoljivo podseća na Chrome, a za razliku od projekta Citrio, najbitnija poboljšanja nisu vidljiva. Štaviše, Cent Browser se uopšte ne oslanja na multimediju kao glavni faktor koji bi trebalo da privuče korisnike, već cilja na samo iskustvo surfovanja i načine za njegovo poboljšanje.

Prvo što ćete primetiti je izuzetno hitro podizanje browsera, čak i u slučajevima kada je opterećen sa 10+ podignutih tabova. Moramo reći da je Cent Browser što se ovog segmenta tiče rame uz rame sa Edgeom, a sve zahvaljujući naročitoj tehnologiji učitavanja Lazy Session Loading. Ovde do izražaja dolazi optimizacija koja za cilj ima briznu inicijalizovanja programa na uštrb „dovlačenju” sadržaja sa interneta. Naime, jedino će sadržaj aktivnog taba biti osvežen po učitavanju programa, dok će preostali tabovi sadržaj dobiti tek po fokusiranju korisnikove pažnje na njih. To u drastičnoj meri povećava brzinu podizanja i Cent Browser na ovom polju naprosto briljira. Kada smo se već dotakli optimizacije, navešćemo podatak da je ovaj browser prilično blagonaklon kada je potrošnja memorije u pitanju. Učitali smo 10 identičnih stranica u Edge i Cent Browser i ostali zapanjeni razlikom – prvi je bukvalno prožderao 1,1 GB slobodne memorije, dok se naš pokusni kunić snašao sa mršavih 329 MB memorije. Benefit se dobija upotrebom tehnologije Single Renderer Process koja renderovanje svih otvorenih tabova „drži” pod jednim aktivnim procesom i tako štedi memoriju. Nedostatak je očigledan, dođe li do nekakvih problema mast će otići u propast na globalnom nivou – u svim tabovima. Na svu sreću, Single Renderer Process se može deaktivirati po potrebi.

Cent Browser donosi mogućnost komandovanja preko naročitih pokreta mišem. Na raspolaganju je 20 komandi koje možete pridodati postojećim predefinisanim oblicima ili ih pojedinačno/sve deaktivirati. Korisnik može da izabere debljinu linije prilikom „crtanja” poteza, baš kao i njenu boju, a na ekranu će dobiti grafičko objašnjenje o tome koju je komandu pozvao (nešto kao OSD kod televizora). Dosta pažnje posvećeno je i radu sa tabovima, pa tako korisnik može da odabere na koji način će obaviti njihovo zatvaranje. Na primer, to može da bude dvoklik na željeni tab, klik desnim tasterom miša ili klasično „overavanje” dugmenceta x. Zanimljivo je što sve tri varijante mogu biti aktivne istovremeno. Ukoliko vam nedostaje prostora na ekranu, pomenuto dugmence x može se ukloniti, a programu možete narediti i da novi tab otvara odmah do onog aktivnog, umesto da ga postavi na kraj reda. Korisnik može i da odabere minimalnu širinu tabova, da aktivira opciju koja omogućava prebacivanje između tabova uz pomoć točkića na mišu, pa čak i da uđe u Incognito režim rada bez otvaranja novog prozora – direktno u novom tabu. Pinovani tabovi više ne mogu da se zatvaraju na klasičan način, čak ni pritiskom na dobro poznatu kombinaciju tastera ’Ctrl + W’. Umesto toga, potrebno je pozvati kontekstualni meni ili na tastaturi pritisnuti istovremeno tastere ’Ctrl’ i ’F4’.

Nabrojano je tek početak i Cent Browser donosi još dosta korisnih tweakova. Na primer, linija sa omiljenim sajtovima može da se sastoji iz više kolona i moguće je definisati joj širinu. Takođe, dozvoljeno je aktivirati famozni Auto Hide režim rada koji će bookmarks ukloniti sa ekrana onog trenutka kada se pokazivač miša premesti na drugo mesto na ekranu. Na raspolaganju je i boss key (čitaj: dugme za paniku) koje momentalno uklanja Cent Browser sa ekrana, čak i sa taskbara. Tu je i opcija za offline generisanje QR kodova, kastomizovanje sadržaja novog taba i tako dalje. Na sve to treba dodati odlične performanse i jasno je da je Cent Browser ozbiljan kandidat za titulu najboljeg alternativnog internet pregledača.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 aplikacije
MediaPurge 5.61a
Cent Browser 1.3.19
Šta mislite o ovom tekstu?
BleachBit 1.8
PDF24 Creator 7.3.0
Metronomos 3.2
XtremeMark 5.5
Apowersoft Video Converter Studio 4.1.0
Easy Watermark Studio Lite 4.2
Honeyview 5.14
Perfect365 1.8
Wondershare Filmora 6.6.0
TransOver 1.27
ColorVeil 2.0
Windows 10 Color Control
Save to Pocket 1.9.17
FireTube 1.6.8
DShutdown 1.72.7
Don’t Sleep 3.75
Undo Closed Tabs Button 3.9

Tip:
internet pregledač
Potrebno:
Windows
Veličina:
45 MB, 100 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .centbrowser .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera