TEST RUN<>
102015<><>

Easy Watermark Studio Lite 4.2

Pečat po pečat – „vodeni žig”

Kako smo došli u situaciju da i za najmanji posao koji valja obaviti na računaru postoji posebna alatka, uopšte nam nije jasno! Umesto da se scena ukrupnjava, svedoci smo izraženog usitnjavanja koje ide do te mere da se i zamena desktop pozadina smatra ozbiljnim zahvatom koji ne može da prođe bez pomoći sa strane. Ipak, šampioni „razvodnjavanja” su programi za grafičku obradu kojih ima toliko podvrsta i varijanti da im se ni broja ne zna. Dobar primer za to su izdanci za zaštitu slika „lupanjem” takozvanih vodenih žigova. Stvar se, uz malo volje i truda, može obaviti iz bilo kog programa za manipulaciju grafičkim fajlovima, ali to uopšte ne sprečava proizvođače da se bave izradom specijalizovanih alatki.

Ako ništa drugo, Easy Watermark Studio je u ovoj klasi softvera pravi tata-mata. Njegovi autori su se stvarno potrudili da korisnicima omoguće maksimalan manevarski prostor, pa čak i da uključe neke osobenosti koje nisu svojstvene ostvarenjima iz klase. Tu pre svega mislimo na rad sa layerima koji je, moramo priznati, nešto neuobičajeno u ovom segmentu. Program pravi razliku između tekstualnih i grafičkih layera. U prvom slučaju već sam naziv govori o domenu primene, dok je u slučaju grafičkih layera situacija nešto drugačija. Ovde se nudi mogućnost „nalepljivanja” naročitih ikonica (mnoštvo rešenja dolazi sa programom), pa čak i čitavih slika. Aktiviranjem bilo kojeg od pomenutih tipova layera na ekranu postaje dostupan naročiti dijapazon akcija koje se mogu preduzeti. U slučaju rada sa tekstom, može da se bira intenzitet transparencije, tip, boja i veličina upotrebljenog fonta, tu je i izbor načina poravnjavanja teksta, mogućnost omekšavanja ispisa, gradijentno bojenje i slično. Upisani tekst može da se rotira, tileuje, te postavi na jedno od devet predefinisanih pozicija na ekranu ili „upuca” ručno na tačno željenu lokaciju. Naravno, na raspolaganju je i „bacanje senki”, glow efekat, izrada sinusoide od dostupnog teksta... Kada je rad sa slikama u pitanju, dijapazon akcija je nešto manji nego u slučaju teksta. Slikama može da se odredi intenzitet transparencija, može da se izvrši postavljanje bilo gde na ekranu, na raspolaganju je i tileovanje, rotiranje, korekcija veličine, „bacanje senki”, te prišivanje okvira.

Program na ulazu prepoznaje svega tri vrste datoteka: JPG, BMP i TIF, a u tim formatima omogućava i snimanje gotovih kreacija. U slučaju JPG datoteka moguće je odabrati stepen kompresije, slike je moguće i resizeovati na unapred definisanu meru, pa čak i izvršiti odstranjivanje podataka iz EXIF zaglavlja.

Easy Watermark Studio postoji i u komercijalnoj, Pro verziji za koju je potrebno izdvojiti 25 „zelenih novčanica”. Ona u značajnoj meri proširuje dijapazon korisnikovog delovanja i donosi rad sa grafičkim filterima, mogućnost igranja sa refleksijom, opciju ubacivanja pozadinskih slika u tekstualne layere, mogućnost rada sa neograničenim brojem layera (u besplatnoj verziji maksimalno je moguće raditi sa dva layera) i tako dalje. Proširena je i podrška za ulazno-izlazne formate, pa se tako može procesirati čak 29 različitih grafičkih formata (među njima je i PSD), dok je snimanje omogućeno čak i u obliku PDF-ova. Zbog svega rečenog, Pro verzija programa čini se kao mnogo isplativija varijanta za nabavku, iako nije nimalo jeftina. Međutim, ukoliko vam je na dnevnoj bazi potreban program za rad sa vodenim žigovima, dileme jednostavno nema. Za kraj ćemo dodati da je povrh svega podržano i batch procesiranje, tako da je program opremljen i za simultani rad sa velikim količinama informacija.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 aplikacije
MediaPurge 5.61a
Cent Browser 1.3.19
BleachBit 1.8
PDF24 Creator 7.3.0
Metronomos 3.2
XtremeMark 5.5
Apowersoft Video Converter Studio 4.1.0
Easy Watermark Studio Lite 4.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Honeyview 5.14
Perfect365 1.8
Wondershare Filmora 6.6.0
TransOver 1.27
ColorVeil 2.0
Windows 10 Color Control
Save to Pocket 1.9.17
FireTube 1.6.8
DShutdown 1.72.7
Don’t Sleep 3.75
Undo Closed Tabs Button 3.9

Tip:
grafička obrada
Potrebno:
Windows
Veličina:
5,1 MB, 6,2 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .easy -watermark -studio .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera