VREMENSKA MAŠINA<>
102015<><>

Norijega, 51 Pegaz b i 4chan

Broj 132, oktobar 1995.

O Džej Simpson uspeva da se izmigolji pravdi i trećeg oktobra biva proglašen nevinim za dvostruko ubistvo bivše supruge i nesrećnika koji se u pogrešno vreme zatekao na pogrešnom mestu. Tri dana kasnije, astronomi Majkl Mejor i Didije Kelos obznanjuju otkriće prve ekstra-solarne planete (51 Pegaz b), udaljene pedesetak svetlosnih godina od Sunčevog sistema. Tridesetog oktobra separatisti iz Kvebeka za dlaku gube referendum o nezavisnosti, čime za duže vreme zatvaraju dijalog o odvajanju od Kanade.

 
Tema broja – Windows 95, svetsko čudo među operativnim sistemima i realni korak napred u odnosu na Windows 3.x. Kroz seriju tekstova govorimo o novom korisničkom interfejsu i značaju „Start” dugmeta, kao i o prednosti koje donosi lako umrežavanje računara. Čitaoce zaostale u eri šesnaestobitnika savetujemo kako da spoje CD-ROM na Amigu i objavljujemo poslednji od petnaest tekstova u rubrici „Kompjuterske vode” na temu operacija sa prozorima na Amigi.

„Svet igara”, poput ciste na čelu mutanta, pulsira otrovnim (otrovno dobrim) sadržajem. Opisujemo Apache Longbow, X-COM: Terror from the Deep, Voodruff and the Schnibble of Azimuth, Terminal Velocity, Flight Unlimited i Phantasmagoriu, koju iz nepoznatnih razloga nije secirao Slobodan Macedonić.

Broj 229, oktobar 2003.

 
Prvog oktobra počinje sa radom famozni 4chan.org, sajt inicijalno zamišljen kao bulletin board za ljubitelje manga i anime sadržaja. Petnaestog oktobra Kina u orbitu lansira svog prvog kosmonauta (Jang Livei), koji pravi 14 krugova oko Zemlje za komandama Šenžu 5 svemirskog broda, ekspertski urađene kopije Ruskog Sojuza. Dvadeset četvrtog oktobra Konkord leti poslednji put i sletanjem na Londonski Hitrou okončava 27. godina nadzvučnog putničkog avio-saobraćaja.

Sa naslovne strane oktobarskog broja cereka se 64-bitni Athlon CPU, koji služi kao ilustracija za teorijski tekst o 64-bit computingu – nismo ga neposredno testirali jer je sempl za Srbiju zapeo na carini (ako nas sećanje ne vara) pa nije uleteo u oktobarsku ediciju rubrike „Test Drive”... Saša Uzelac detaljno piše o novoj turi ATI grafičkih kartica serije 9600 koje suočava sa Nvidia GeForce FX 5600 modelima, navodeći da je rezultat nerešen. U rubrici „Internet” imamo vrlo zanimljiv tekst o novoj pomami na webu – Wiki sajtovima.

 
Igra meseca je Homeworld 2, pored koje donosimo i opise Star Wars: Jedi Knight – Jedi Academy, The Temple of Elemental Evil, Tony Hawk’s Pro Skater 4, Tron 2.0... Sve u svemu, jedan prosečan igrački oktobar.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Apple iPad Pro vs Microsoft Surface Pro 3 (i 4)

 PRIMENA
Računari u obrazovanju

 NA LICU MESTA
IFA 2015, Berlin
Samsung Galaxy World Tour 2015, Berlin
DevOps Meetup
BalCCon 2k15
Office 2016 predstavljanje
Klet i Novi Logos konferencija
Fujitsu Day 2015
Agile Month (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
Hotel Transylvania 2
Pan
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Windows 10, saveti i trikovi (1)

 VREMENSKA MAŠINA
Norijega, 51 Pegaz b i 4chan
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Isterivači nasilničkih reklamnih nemani
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera