NA LICU MESTA<>
112015<><>

HTC prezentacija

Živahna virtuelnost

Hotel „Crowne Plaza” Beograd, 20. oktobar

Sistemi za virtuelnu stvarnost čiji smo razvoj pratili sa interesovanjem i nestrpljenjem tokom poslednje dve sezone konačno stižu na tržište krajem ove i početkom sledeće godine. Sredinom oktobra, u Beograd je zvanično stigao i prvi primerak HTC-ovog rešenja za virtuelnu stvarnost, HTC Vive, a mi smo imali priliku da ga isprobamo. Za Vive je verovatno najbitnije da ga je HTC razvio u saradnji sa Valveom, tako da je već u startu obezbeđeno ono što je najbitnije za uspeh – kvalitetna softverska podrška.

Kao kod svih uređaja ove vrste, srce sistema Vive je takođe headset koji liči na poveću masku za ronjenje. U njemu su dva displeja rezolucije 1200 x 1080 piksela sa osvežavanjem od 90 fps. Da bi sistem funkcionisao komforno, neophodan je računar sa minimalno 16 GB RAM, Intel i5 (ili ekvivalentnim) procesorom, a grafička karta mora da bude minimalno Nvidia GeForce GTX 970 ili AMD R9 290. Naša prezentacija je održana na računaru sa 16 GB RAM, i7 procesorom i AMD R9 290X grafikom koji je obezbedila firma Monitor System. Sem headseta, tu su slušalice, dve kontrolerske palice (zasnovane na Valveovom joypadu) i dva laserska senzora koja prate korisnika u prostoru. Sam headset takođe u sebi ima oko sedamdeset senzora, kao što su laseri za skeniranje okoline, akcelerometar i mikroelektromehanički žiroskopi. Sve ovo omogućuje precizno praćenje korisnika, ali i upravljačkih palica pa ih korisnik vidi oko sebe u virtuelnom prostoru tačno na onom mestu gde se u realnom prostoru nalaze oko vas. Sistem zahteva prostor sa korišćenje od minimalno 2 x 1,5 metra, a što je prostor veći to imate veću slobodu kretanja i u virtuelnom svetu (sa upozorenjem u vidu transparentne mreže kada se približite zidu ili definisanim granicama).

Iako će krajem godine, kada se HTC Vive pojavi u prodaji, prva publika biti entuzijasti i gejmeri, veliki su izgledi da će VR polako postati sastavni deo velikog broja servisa. Poseta virtuelnim muzejima, dalekim predelima ili prodavnicama većim od bilo čega što postoji u realnom svetu gde možete da vidite milione artikala. Naša prezentacija obuhvatala je nekoliko programa, prelepo virtuelno ronjenje oko potopljenog broda, jednostavne 3D igre u stilu Incredible Machinea i Cooking Mame, aplikaciju za crtanje u prostoru kao i veoma impresivno istraživanje visoko detaljnog Secret Shopa iz igre DOTA 2, tokom kog se najbolje videlo koliko Vive obećava i može da ponudi već danas. Nakon prezentacije, bili smo ubeđeni da je prošlo manje od pet minuta (a trajala je gotovo pola sata). Mučnine ili zamora, koji mogu da se jave kod uređaja sa slabijim osvežavanjem i rezolucijom, nije bilo ni u tragovima. HTC Vive svakako predstavlja nešto što svaki tehnofil mora da iskusi, samo još da se nađe na tržištu (i da imate računar potreban da ga opslužuje).

Dragan KOSOVAC

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
3D štampa u svemiru
Intel Skylake mikroarhitektura

 NA LICU MESTA
HTC prezentacija
Šta mislite o ovom tekstu?
Epson konferencija
Voxxed Days
Microsoft Sinergija 15

 KOMPJUTERI I FILM
The Peanuts Movie
The Hunger Games: Mockingjay – Part 2
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Windows 10, saveti i trikovi (2)

 VREMENSKA MAŠINA
Mala sirena, MS Plus i MOAB

 PRST NA ČELO
Osveta usamljenog softveraša
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera