PHONE ZONE<>
112015<><>

Huawei Mate S

Propankerisani gari

Huawei je proteklih godina od proizvođača jeftinih telefona prerastao u kompaniju sposobnu da napravi i proda uređaje koji mogu da stanu rame uz rame gotovo svakom pametnom telefonu koji konkurencija izbaci na tržište. Novac leži u premium segmentu, kupci sa dubljim džepom su najskloniji vezivanju za određenu marku, a cilj Huaweija je upravo da privuče takve korisnike svojim novim telefonom smeštenim u vrh ponude.

Već na prvi pogled je jasno da Huawei ne igra samo na kartu visokih specifikacija, već cilja i na vrhunski kvalitet uređaja. Kompletno izrađen od metala, blago zakrivljenih leđa, sa ivicama sečenim dijamantskim sečivima, Huawei Mate S možda nema preveliku dozu originalnosti u dizajnu jer umnogome podseća na HTC uređaje, ali svakako odiše kvalitetom kako svojim izgledom, tako i osećajem koji ostavlja u ruci. Gorilla Glass 4 zaštitno staklo koje pokriva displej je izrađeno u takozvanoj 2.5D tehnici, blago je izdignuto van rama telefona a ivice su obrušene te daju osećaj zakrivljenosti pa, iako se ovde ne radi o pravom krivom ekranu poput Samsungovih Edge modela, oborena ivica estetski deluje jako primamljivo, a prsti ujedno savršeno klize preko nje. Telefon je blago ispupčen pri sredini uređaja, ali čak i u najdebljem delu ne prelazi 7,2 mm, što ukombinovano sa veoma malom neiskorišćenom površinom oko ekrana daje izuzetno skromne gabarite za uređaj dijagonale ekrana od 5,5 inča. Ispod stakla je smešten AMOLED ekran Full HD rezolucije koji je očekivano za ovu tehnologiju veoma jarkih boja, za neke verovatno i prenaglašenih, što se donekle može softverski korigovati u pogledu temperature boja, ali nema kontrole kontrasta niti podešavanja jačine svake boje ponaosob. Crna je očekivano impresivna, kontrast je veoma dobar, ali na suncu boje poprilično gube na svom sjaju čak i na najvišem nivou osvetljenja, što je ujedno i najveća hardverska „mana” sa kojom smo se sreli. ForceTouch tehnologiju koja reaguje na jačinu pritiska na ekran nažalost nismo imali prilike da probamo, prisutna je samo na 128 GB modelu koji na našem tržištu za sada nije dostupan, ali sudeći po svemu do sada, njena upotreba je trenutno jako ograničena usled nedostatka odgovarajućih aplikacija za Android platformu koje bi ovu tehnologiju mogle da iskoriste. Popularni senzor otiska prsta je prisutan i na ovom uređaju, smešten je na leđima ispod kamere a njegova upotreba se ne završava na instant otključavanju telefona, već je moguće koristiti ga i za druge funkcije poput pregleda fotografija u galeriji jednostavnim prevlačenjem prsta preko senzora umesto preko celog ekrana. Blagim pokretom je moguće otvoriti notifikacije, ili uslikati fotografiju u selfi modu bez zaklanjanja ekrana prstima. Iako ovakve stvarčice obično smatramo bespotrebnim novotarijama koje su tu više zarad impresivnije specifikacije i opravdanja za uzimanje više novca od korisnika, kod Mate S telefona to nije slučaj, senzor je zaista koristan i veoma funkcionalan u gomili svakodnevnih zadataka i podiže celokupno iskustvo u korišćenju telefona na viši nivo.

HiSilicon Kirin 635 čipset je izveden u popularnoj 4 + 4 konfiguraciji, sa 4 brža i 4 sporija jezgra koja se aktiviraju u zavisnosti od potreba, a prati ih 3 GB radne memorije, tako da je savršeno iskustvo bez zastajkivanja zagarantovano. Igranje igara sa druge strane neće uvek ići baš glatko: Mali-628 GPU je zadovoljavajući, ali ne i savršen izbor za 3D gejming, a kako je sam procesor izrađen u starijem 28-nm procesu, autonomija baterije od 3,5 do 4 sata igranja mnogima neće biti dovoljna. Kapacitet baterije je 2700 mAh i ona pruža celodnevno korišćenje ukoliko vam pomenuto igranje igara nije prioritet, a pored punog punjenja za 2 sata i 20 minuta, Huawei se hvali da 10 minuta provedenih na punjaču pruža čak 2 sata razgovora. Sve pohvale možemo uputiti na račun kamera, zadnja rezolucije 13 Mpx se može pohvaliti optičkom stabilizacijom kao, RGBW filterom i safirnom zaštitom sočiva, dok je prednja, zahvaljujući blagoj LED lampici, pogodna sa slikanje selfija i u mraku. Količina detalja, dobra dubina i fokus su svakako pohvalni, ali fotografije često pate od preteranog procesiranja te umeju da deluju donekle veštačko, što se donekle može korigovati izuzetno širokim mogućnostima pri fotografisanju sa ručnim podešavanjima parametara slike. Emotion UI, kojim je presvučen Android u verziji 5.1.1 ostavlja čudan utisak – ko je koristio iPhone, osećaće se kao na domaćem terenu usled nedostatka fioke za aplikacije i trpanja svih ikonica na više početnih ekrana, ali će zato ljubitelji „gole” varijante Androida verovatno biti zgroženi količinom šarenila i dizajnom interfejsa. Poput popularnog MIUI interfejsa, tu je veliki broj tema, stilova i ostalih prilika da prilagodite izgled svojim potrebama, za nekoga pomalo kitnjasto, ali o ukusima nećemo suditi jer je sam interfejs generalno veoma upotrebljiv i funkcioniše kako treba. Veća zamerka je nepotrebno ubacivanje demo igara i bloatwarea u telefon, tako da je korisniku raspoloživo samo 24 od 32 GB interne memorije telefona. Pohvalili bismo i zvučnik koji je izuzetno glasan i dobrog kvaliteta, što se ne može reći i za slušalice koje dolaze u pakovanju – iako neodoljivo podsećaju na Apple EarPods, kvalitetom zvuka su ipak daleko ispod njih. Cena, sa druge strane, svakako nije ispod Apple proizvoda, uzimajući u obzir to da bi trebalo da krene od 650 evra na gore u zavisnosti od količine ugrađene memorije! Veliki novac, i za njega se ovom prilikom zaista i dobija puno. Odličan kvalitet izrade, fenomenalno rešen senzor otiska prsta sa svojom multifunkcionalnošću, veoma dobar ekran, dobra kamera i gladak rad su svakako glavne prednosti koje Mate S ima.

Sa druge strane, Emotion UI prosto nije za svakoga – šarenilo, sistem notifikacija i sortiranja aplikacija koji nisu tipični za Android traže navikavanje. Ako želite nešto drugačije i novac vam ne predstavlja problem, Huawei Mate S je svakako vredan vaše pažnje.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Lenovo Vibe Shot
Apple iPhone 6s
Sony Xperia Z5 i Xperia Z5 Compact
Huawei Mate S
Šta mislite o ovom tekstu?
Karen
VHS Camera Recorder
Alan Ford
Airbnb
TUFFS Notification Shortcuts
Primer
AmpMe
MSTY – The Music Messenger
Rock Like The Pros
edjing – DJ Music Mixer Studio

Ukratko
1. ForceTouch ekran osetljiv na dodir trebalo bi da reaguje i na jačinu pritiska (jačim pritiskanjem dobija se drugačija funkcija od nežnog prelaza prstom), ali ta mogućnost je rezervisana isključivo za 128 GB model koga još uvek nema u prodaji.
2. Gorilla Glass 4 zaštitno staklo je izrađeno sa impresivnim oborenim ivicama koje podižu kako estetski tako i funkcionalni ugođaj pri korišćenju telefona, a podjednako dobro čuvaju AMOLED ekran smešten ispod stakla.
3. HiSilicon Kirin 935 čipset brzinom parira većini aktuelnih čipsetova, ali usled starijeg proizvodnog procesa potrošnja baterije ume da bude jako velika.
4. Kamera rezolucije 13 Mpx ima sistem za optičku stabilizaciju slike u rasponu do 1,2o i RGBW filter što garantuje verniju reprodukciju boja i manji šum pri lošem osvetljenju.
5. Emotion korisnički interfejs nudi veliki nivo prilagođavanja korisniku u vidu tema i stilova, a uopšteno najviše podseća na iOS, te će se korisnici iPhone telefona na ovom uređaju osećati kao na domaćem terenu.

Operativni sistem:
Android 5.1.1
Dimenzije:
149,8 x 75,3 x 7,2 mm / 156g
Ostalo:
64-bit HiSilicon Kirin 925 čipset (4+4 ARM Cortex A53/2,2 GHz CPU + 1,5 GHz CPU + Mali-T628 MP4 GPU), 5,5” AMOLED (1920 x 1080, 401 ppi), 3 GB RAM, 32 GB interne memorije, Gorilla Glass 4, FM Radio, 4G/LTE, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, A-GPS, microUSB (host podrška + MHL), 3,5-mm audio konektor, senzor otiska prsta, 13 Mpx RGBW AF dual-tone LED, O-IS primarna kamera, 8 Mpx LED prednja kamera, Li-jon baterija 2700 mAh
Proizvođač:
Huawei
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera