TEST DRIVE<>
112015<><>

Antec P50 Window

Dobra kocka

Antecovu Performance seriju smo već „naširoko” opisivali – u pitanju su obično robusna kućišta namenjena entuzijastima i profesionalcima koji kupuju kućište jednom za nekoliko konfiguracija. Jedna od osnovnih karakteristika ove serije koja je privlačila pomenutu grupu korisnika je debeo i kvalitetan lim. U nekoliko prethodnih tekstova, požalili smo se na praksu Anteca da novija kućišta izrađuje jeftinije. Da rezimiramo, kvalitet upotrebljenih materijala i njihov finiš i dalje su iznad proseka, ali (više) nisu na nivou koji je ovom proizvođaču doneo reputaciju.

Nažalost pomenuti trend nije zaobišao ni P seriju, pa tako P50 koji nam se ovoga puta našao na testu ne ostavlja utisak granitnog bloka kao njegovi slavni „preci”. Trendovi pravljenja „malih čudovišta” uticali su i na gabarite kućišta, pa je P50 namenjen ozbiljnijim konfiguracijama baziranim na Micro-ATX ili Mini-ITX pločama. Vizuelno se držeći serije kojoj pripada, P50 je jednostavno i elegantno kućište. Prednja maska je efektno obrađena plastika koja na prvi pogled deluje kao metal koji bismo želeli da vidimo na ovom modelu, ali plastika smanjuje kako cenu tako i težinu, što je nekim potencijalnim korisnicima imperativ.

Uniformnost prednje maske remeti jedan 5,25-inčni slot. Diskutabilno je da li će se korisnici odlučiti za instalaciju optičkog uređaja u ovako kompaktno moderno kućište, ali su se u Antecu odlučili da vam ostave mogućnost izbora, što konkurencija u ovoj klasi često preskače. Tasteri za uključivanje i restart elegantno su uklopljeni u gornju stranicu, zajedno sa dva klizača za kontrolu obrtaja ventilatora (visoki, niski i isključeno). I/O panel se nalazi pod uglom između gornje i prednje stranice i sadrži dva USB 3.0 konektora kao i par prethodne generacije ovog standarda, te audio konektore.

Unutrašnji prostor podeljen je na dva dela. U jedan se smeštaju osnovne komponente, a uređaji za skladištenje podataka i napajanje dele drugi. Ovakav raspored omogućava efikasniji raspored i bolje hlađenje relativno malog prostora. Kada smo već kod prostora, ne treba očekivati čuda, ali u P50 može da se ugradi grafička karta dužine 280 milimetara i hladnjak „visine” 120 milimetara. Dva odvojena kaveza namenjena su uređajima za skladištenje podataka. Kavez namenjen 2,5-inčnim uređajima ima plastične nosače koji se nalaze pod uglom (i vertikalni su) što olakšava manipulaciju uređajima. Još tri 3,5"/2,5” HDD/SSD-a naći će svoje mesto iznad prostora za napajanje. Jedan ventilator prečnika 80 milimetara izvlači vazduh direktno sa ovih uređaja, dok će ventilator napajanja „vrteti” spoljni vazduh zbog položaja. Naime bočna strana ima gril koji odgovara ventilatoru prečnika 120 milimetara, a vreo vazduh iz napajanja se, naravno, izbacuje napolje.

Pored pomenutog ventilatora koji „opslužuje” hard-diskove, u P50 su ugrađena i dva prečnika 120 milimetara iza prednje maske koji hlade osnovne komponente. Na gornju stranu moguće je dodati još dva ventilatora od 120 milimetara, a promaju možete proširiti sa još dva ventilatora prečnika 80 milimetara na zadnjoj strani i jednim prečnika 60 milimetara (napred), ako uspete da nađete takav ventilator. Obradovala nas je lakoća uklanjanja prednje i gornje maske, pa je pristup filteru, ventilatorima i eventualnom vodenom hlađenju znatno olakšana. Iako se radi o kompaktnom kućištu, P50 omogućava ugradnju sasvim respektabilnog vodenog hlađenja. Ispod gornje maske može da se montira 240 radijator širine 25 milimetara (sa ventilatorima iste širine). Iza prednje maske je takođe moguća montaža ovakve kombinacije, ali samo kada je konfiguracija bazirana na Mini-ITX ploči i kompaktnoj grafičkoj karti (nudge nudge, wink wink, say no more). Veliki prozor od debele plastike koji je kvalitetno uklopljen u bočnu stranicu omogućiće hvalisanje vašom „malom bočicom otrova” znatiželjnim posmatračima.

Kako da sumiramo P50 Window? S obzirom na seriju kojoj pripada, nekako smo očekivali više. Sa druge strane, u pitanju je veoma dobro i ozbiljno projektovano kućište. Cena koja se kreće oko 9000-9500 dinara mu, nažalost, ne ide mnogo na ruku, jer je konkurencija u ovoj klasi velika, a neretko jednako dobra i jeftinija.

Danilo LUKINOVIĆ

 
Asus B150M-A D3, Gigabyte GA-B150M-D3H DDR3, MSI B150M Bazooka, MSI B150 Gaming M3
Gainward GeForce GTX 960/970 Phantom
Antec P50 Window
Šta mislite o ovom tekstu?
Toshiba Satellite C55-C-172
Asus L402MA-WX0067B
Sony KDL-43W755C Android TV
Logitech Wireless Touch Keyboard K400 Plus
Benq SW2700PT
Sony HDR-AS200V
CKL HDMI Extender CKL-70HD
Netis WF2780

Osnovno:
1 x 5,25”, 3 x 3,5"/2,5”, 2 x 2,5”, 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, audio konektori
Ventilatori:
2 x 120 mm, 1 x 80 mm mogućnost ugradnje do četiri ventilatora prečnika 120 mm, tri prečnika 80 mm i jednog prečnika 60 mm
Ostalo:
podržava Micro-ATX i Mini-ITX standard, prozor na bočnoj strani, filteri za vazduh ispred prednjih ventilatora, metalni gril na gornjoj strani i na mestu za napajanje, kontrola obrtaja ventilatora
Proizvođač:
Antec
Kontakt:
Mid9
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera