TEST DRIVE<>
112015<><>

Toshiba Satellite C55-C-172

Belo-laka kategorija

U večitom traganju za boljim odnosom cene i performansi, proizvođači računara i računarske opreme ponekad istražuju i ekstremne delove tog spektra. Sa dolaskom tablet računara i Hrombukova, a pre njih netbukova, očekivanja kupaca su se znatno promenila kada je u pitanju pojam „niska cena”. Slično se dogodilo i sa očekivanjem kupaca kada govorimo o kvalitetu i brzini hardvera koji se dobijaju za tu nisku cenu.

Toshiba nam je ovog meseca poslala laptop koji možda pomera ta očekivanja još za stepenik ili dva. Satellite C55-C-172, kako glasi puna oznaka modela koji smo dobili na test, je računar skromnih hardverskih mogućnosti sa nekoliko interesantnih iznenađenja. Pre svega, reč je o potpunom računaru kome pogon daje Intel Celeron N3050 na 1,6 GHz. Ovaj Intelov procesor ima dva vrlo skromna jezgra koja prosto nisu sposobna da „povuku” ozbiljniju obradu podataka i to treba imati u vidu. Već nekoliko godina unazad čak i najslabiji hardver može odgovoriti na zahteve klasičnog kancelarijskog softvera, a u poslednje vreme, takav je hardver često spreman i za „konzumiranje” multimedijalnog sadržaja. Igranje, 3D ili video-editing na takvim mašinama ne dolaze u obzir, pa u tim „vodama” treba tražiti i domete ovog Satellitea. Toshiba je ovog puta krenula linijom minimalnih hardverskih zahteva za Windows i to treba shvatiti vrlo doslovno. Sa dva gigabajta DDR3 memorije, Windows će posle butovanja za aplikacije ostaviti tričavih stotinak megabajta. Kada počnete da učitavate programe, OS će minimalno modifikovati rezervisanu keš memoriju, tek toliko da istog momenta ne krene swapovanje, ali će se ta neprijatna aktivnost dogoditi već prilikom sledećeg pokušaja da pokrenete neki ozbiljniji program.

Ugrađeni Toshibin magnetni disk na 5400 obrtaja/min i kapaciteta 476.940 MB (po starom zlom običaju se to vodi kao disk od 500 GB) pokazao se kao dovoljno brz za svakodnevne aktivnosti, ali ukoliko sistem počne da koristi disk u isto vreme kad i aplikacije, imaćete vremena i za rubrike iz našeg časopisa koje možda ne pratite redovno. Ukoliko uspete da izbegnete tu situaciju disk vam neće biti usko grlo. Dobra ideja bi bila da, ukoliko baš morate da koristite Windows na ovom računaru, dobro „prekopate” po tutorijalima za zaustavljanje raznih servisa koji vam možda nisu neophodni i na taj način oslobodite još koji dragoceni megabajt RAM memorije. Uz to, verovatno bi bilo korisno zaustaviti automatsko ažuriranje sistema, jer čak i ono može „ukopati” na duži rok bilo kakvo suvislo korišćenje ovog računara. Ukoliko se odlučite na ovaj korak, ažuriranje sprovodite na kraju radnog dana ili kada vaš računar ima malo „praznog hoda”. Ovo ne znači da Windows nije moguće koristiti na ovom Satelliteu, ali će vam svakako pomoći ukoliko imate svest o tome da je njegova cena daleko atraktivnija osobina od njegove sirove snage.

Inače, Toshiba vas je na ovom modelu za naše tržište oslobodila „Majkrosoftovog poreza” što znači da uvek možete pogledati „preko ograde” i odlučiti se za neku od lakših GNU/Linux distribucija koje će vam na raspolaganju ostaviti značajno više memorije. Dobar izbor će vam biti recimo ChaletOS ili Lubuntu, a mi smo se drznuli da probamo i novi Manjaro sa xfce okruženjem i sve je radilo sasvim glatko. Pored ušteda u procesorskim ciklusima, RAM memoriji i korisničkom vremenu, za GNU/Linux licencu nećete morati da izdvojite tvrdi keš. Interesantno je i to da je na GNU/Linuxu sve radilo odmah nakon instalacije, dok smo za Prozore morali da pojurimo adekvatne drajvere i ručno ih instaliramo na sistem.

Integrisani Intelov HD akcelerator je još jedno vrlo bazično rešenje koje se odlično uklapa sa ostatkom računara minimalnih Windows hardverskih zahteva. Brzina ovog grafičkog podsistema je dovoljna za surfovanje internetom, piskaranje, otvaranje pasijansa ili gledanje filmova u recimo HD-ready rezoluciji. Sve preko toga, biće prošnirano različitom količinom zastajkivanja. Da biste bolje razumeli o čemu govorimo, imajte na umu da je 3DMarkov Cloud Gate test na ovoj mašini ličio više na stop-motion i FPS vrednost se nije povećavala preko deset. Pri tome, Cloud Gate odavno već „ne znoji” moderne grafičke kartice.

Pomenuti Intel HD upravlja TruBrite 15,6-inčnim panelom koji je potpisan od strane LG Philips. Glare premaz ne impresionira kada su uglovi gledanja u pitanju ali su zato oštrina slike i osvetljenje na vrlo zavidnom nivou, kao i subjektivni utisak o bojama. Na žalost i refleksija je dosta primetna pa će rad u dobro osvetljenim prostorijama ili ukoliko imate izvor svetla iza leđa biti nešto manje udoban. Rezolucija ekrana od 1366 x 768 tačaka je sasvim odgovarajuća za ovu klasu mašina, jer neće previše opteretiti slabašni GPU u reprodukciji multimedijalnih sadržaja.

Izgled ovog laptopa je nešto egzotičniji, pošto su kompletno kućište i poklopac izrađeni od kvalitetne bele plastike. Široke površine su presvučene šrafurom koja podseća na godove drveta što, pored odličnog izgleda, sprečava proklizavanje dlanova dok kucate ili držite laptop u rukama. Na levoj strani kućišta možete primetiti vratanca, očigledno namenjena optičkom drajvu, ali neiskorišćena u ovom modelu. To vam otvara lepu priliku da ozbiljnije podignete performanse dodatnim flash ili SSD diskom. Na njemu bi operativni sistem (bez obzira na to da li je Windows ili neki alternativni) radio primetno brže, a swap fajl biste mogli zadržati na magnetnom disku zajedno sa podacima i na taj način omogućiti paralelno čitanje/pisanje/swapovanje bez brutalnog gubitka performansi. I samo kućište ima nešto prijatniji izgled od klasičnih Toshibinih oštrih linija. Recimo, deo kućišta na kome je tastatura je blago ulegnut, a ne geometrijski utisnut. To čini da laptop ima nešto moderniji i „organskiji” izgled od onoga što očekujemo od klasičnog Toshiba dizajna. U isto vreme, ukupna pojava laptopa nije izgubila na ozbiljnosti pa će, uprkos slabijem hardveru, ovaj model „moći da prođe” i kao nešto egzotičnija poslovna mašina.

Tastatura je, kako i očekujemo kod većine Toshibinih modela, vrlo udobna sa vrhunskim osećajem pri kucanju. Taktilni odziv ima idealan otpor pod prstima, a raspored tastera je klasičan pa neće zahtevati predugo privikavanje. Tasteri na numeričkoj tastaturi su nešto uži od onih na alfanumeričkom delu, ali to je nepisano pravilo na 15,6-inčnim laptopima. Tastatura nema pozadinsko LED osvetljenje osim tastera za uključenje/isključenje koji izgleda odlično. Tačped je nešto manjih dimenzija od onoga što nudi konkurencija i, sem prve pomoći dok laptop koristite u krilu, verovatno nećete češće posezati za njim. Sa druge strane, zbog manjih dimenzija manje će vam i smetati u svakodnevnom radu dok koristite miša ili kucate. Za svaki slučaj, na jednom od funkcijskih tastera naći ćete i alternativnu funkciju za (de)aktivaciju tačpeda, pa su sve kombinacije moguće i lako dostupne.

Zvuk koji proizvode zvučnici na ovom modelu je vrlo korektan i upotrebljiv, ali nije kvalitet koji će prodavati ovaj model. Pravo je iznenađenje i to da ovaj model ima bateriju koja se može izvući iz kućišta. Kad smo kod baterije, treba reći da je na našem testu zabeležila vrlo respektabilan rezultat od preko pet časova autonomije, što je za svaku pohvalu. Sa ovim modelom naše tržište je dobilo još jedan kvalitetan internet terminal koji izgleda odlično i ne desetkuje kućni budžet. Iako sirova snaga ovog laptopa nije impresivna, njegova upotrebljivost, naročito na alternativnim operativnim sistemima, sasvim je prihvatljiva. Završna obrada i utisak o kvalitetu izrade za ovaj model su na vrlo visokom nivou. Ipak je u pitanju Toshiba.

Stevan JOSIMOVIĆ

3DMark
Ice Storm13438
Cloud Gate1531
Fire Strike
PCMark 8
Home1735
Creative1308
Work2706
Cinebench r15
OpenGL [fps]12.09
CPU [pts]69
CPU (samo jedno jezgro) [pts]36
MP Ratio [x]1.91
Fritz Chess Benchmark
Relativna brzina3.99
Knodes/s1917
CrystalDiskMark
Sequential read / write [MB/s]104.9 / 95.31
Trajanje baterije
Maksim. osvetljenje, prosečno opterećenje5:02:00
 
Asus B150M-A D3, Gigabyte GA-B150M-D3H DDR3, MSI B150M Bazooka, MSI B150 Gaming M3
Gainward GeForce GTX 960/970 Phantom
Antec P50 Window
Toshiba Satellite C55-C-172
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus L402MA-WX0067B
Sony KDL-43W755C Android TV
Logitech Wireless Touch Keyboard K400 Plus
Benq SW2700PT
Sony HDR-AS200V
CKL HDMI Extender CKL-70HD
Netis WF2780

Procesor:
Intel Celeron N3050, 1,6 GHz (2,16 GHz)
Memorija:
2 GB 1600 MHz DDR3
Ekran:
15,6 inča, 1366 x 768 px, LED, TruBrite
Grafika:
Intel HD Graphics
Hard disk:
500 GB 5.400 rpm
Mreže:
Ethernet 10/100 Mbit/s, Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
Priključci:
HDMI, 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, RJ-45, 3,5 mm audio kombo, čitač SD kartica, Kensington lock
Multimedija:
web kamera 1 Mpx, zvučnici, mikrofon
Baterija:
litijum-jonska, 4 ćelije
Dimenzije i masa:
380 x 260 x 23,5 mm, 2,2 kg
Operativni sistem:
Bez operativnog sistema
Proizvođač:
Toshiba
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera