TEST RUN<>
112015<><>

UC Browser 5.4

Hromirani internet pregledač

Da li ste čuli za UC Browser? Istina je da do sada nismo pisali o njemu, ali radi se o prilično popularnom internet pregledaču. Zapravo, on je u ovom momentu i zvezda ove grupe programa i o njemu se vesti prenose kao da putuju brzinom svetlosti. To i nije toliko čudno, pošto je UC Browser „uhlebljenje” našao na gotovo svim aktuelnim platformama. Radi pod Windowsom, Androidom, iOS-om, pa čak i pod Javom.

Program je „kršten” kao rođak Google Chromea, što znači da fercera na Chromium platformi, odnosno da koristi Blink rendering engine. To je samo delimično tačno, jer je UC Browser dvoglava aždaja koja po potrebi pomalja na svetlost dana i Microsoftov Trident engine. Prebacivanje između ova dva enginea obavlja se automatski, kada browser „oseti” da je naišao na sadržaj koji bi valjalo „propustiti” kroz engine koji trenutno nije aktivan. Dalje, autori za svoje čedo kažu da donosi dijapazon mogućnosti identičan onom u Chromeu. Ali... Uz UC Browser ne dolazi ugrađen PDF čitač, baš kao ni Flash plejer, što znači da ako vam ove dve stvarčice život znače, moraćete nekako da se snađete.

Po instaliranju, UC Browser u odredišnom direktorijumu zauzima neverovatnih 353,5 MB! Namerno smo ga testirali pod Desetkom jer je ova verzija Prozora trenutno najneprijateljskije nastrojena prema browserima. Međutim, UC se u ovom okruženju snašao kao mator – njegov upravljački interfejs je nešto što do sada nismo videli i u punoj meri se uklapa u moderne, flat pravce dizajniranja. Program vas odmah na startu pita na koji način želite da vam se prikazuje početna stranica, odnosno da odaberete jedan od dva prisutna Speed Dial sistema navigacije. Da li će to biti klasičan, matrični prikaz ili balončići koji harbouruju linkove ka omiljenim stranicama i mogu se slobodno pomerati po ekranu, na vama je da odlučite. Takođe, između ova dva sistema možete se prebacivati jednostavno i brzo u bilo kom momentu. Na veoma jednostavan način moguće je izvršiti promenu pozadinske slike početne stranice ili aplicirati grafičku temu koja će u potpunosti promeniti izgled browsera. Mi se držimo podrazumevanog rešenja koje odlično „leži” u okruženju Windowsa 10. Na ekranu su prisutne samo najosnovnije komandne ikonice koje su pri tome u potpunosti „sravnjene” i čini se da predstavljaju sastavni deo osnovnih elemenata prozora. Utisak je da su komande uklesane na ekran. Posebno nam se svidelo golemo Start dugme na kojem se nalazi zaštitni znak UC Browsera – narandžasta veverica. Ono, po visini, zauzima čak dva reda i krije pristup sekciji Settings, komandama za otvaranje novih prozora i tabova, aktiviranje Incognito režima rada, History liste i tako dalje. Dijapazon itema je klasičan, ali je način na koji su oni predstavljeni, baš kao i način na koji se do njih dolazi veoma zanimljiv i neuobičajen. Autori, inače, u prvi plan ističu da je korišćenje UC Browsera jedno sasvim novo i neobično zabavno iskustvo i sa tom tvrdnjom moramo da se složimo.

Kada je svakodnevni rad u pitanju, UC je spreman da stane na stranu korisnika i umnogome mu olakša online život. Na primer, na raspolaganju je upravljanje putem naročitih pokreta mišem (mouse gestures), tu je i download menadžer na steroidima koji podržava pauziranje preuzimanja datoteka i naknadno nastavljanje, potom Ad Block rutina za odbijanje reklama i neugodnih pop-up prozora, baš kao i mogućnost pregleda svih otvorenih tabova u Task View stilu (kao što Windows 10 predstavlja korisniku pokrenute programe). UC donosi i mogućnost sinhronizovanja sadržaja putem „oblaka” sa mobilnim uređajima (odnosi se na otvorene tabove i spisak omiljenih sajtova), odnosno tehnologiju Smooth Browsing koja omogućuje prioritetno učitavanje sadržaja otvorenih stranica (na primer, slika i hiperlinkova) koji postaju dostupni korisniku odmah nakon klika mišem na njih. UC Browser obavlja i kompresovanje učitanog sadržaja i transferovanje u „oblak”, zarad kasnijeg bržeg učitavanja. Zanimljivo je što ima i integrisan dodatak za preuzimanje video-klipova sa praktično svih poznatih servisa za njihovo čuvanje. Pritiskom na Download dugme pojavljuje se spisak dostupnih datoteka (različitih kvaliteta), ali i opcija za preuzimanje pojedinačnih komponenti (samo video ili samo audio). Konačno, UC Browser je kompatibilan sa ekstenzijama za Chrome pa mu se dijapazon delovanja može proširivati i ovim putem.

Šta kažu brojke? Za pet otvorenih tabova UC Browser troši 332 MB radne memorije. U isto vreme, iz stanja mirovanja diže se za nešto manje od 35 sekundi (štoperica meri sve dok se ne učita sadržaj u svim tabovima), iako je za rad spreman već nakon dve sekunde. Primera radi, njegov stariji brat – Chrome, isti posao obavlja za 26 sekundi, „žvaćući” celih 400 MB memorije. „S one strane brda”, Firefox se sa učitavanjem sajtova borio nedostižnih 8 sekundi i tom prilikom potrošio svega 255 MB memorije. Treba imati u vidu da Vatrena lisica podržava segmentiran način učitavanja sadržaja (po fokusiranju na pojedinačne tabove), te da celu korisničku sesiju drži u samo jednom procesu, što štedi memoriju.

UC Browser nam se dopao, kako zbog neuobičajenog izgleda i rasporeda komandi tako i zbog sadržaja koji donosi. Performanse su u klasi Chromea, možda za nijansu slabije, ali to u svakodnevnom radu i nećete toliko primećivati. Firefox i Edge su na ovom polju trenutno lideri. Kako god, ako odlučite da UC Browseru poklonite poverenje nećete zažaliti – u pitanju je vrlo dobar browser koji ima daleko više vrlina nego mana i usmeren je ka kućnim korisnicima prosečnih prohteva.

Vladimir PISODOROV

 
Microsoft Office 2016
Kodi 15.2
Nox APP Player 2.5
ACDSee 19
Kaspersky Internet Security 2016
UC Browser 5.4
Šta mislite o ovom tekstu?
iDealshare VideoGo 6.0
Microsoft Snip 0.1
AKVIS Enhancer 15.0
Ultimate Windows Tweaker 4.0
Public Fox 1.11
8GadgetPack 15
Start10
Fullscreen Anything 2
Alien Skin Exposure 7
PC WorkBreak 2.1
Lucinite Panels Beta
Topaz photoFXlab 1.2.9

Tip:
internet pregledač
Potrebno:
Windows
Veličina:
53 MB, 353,5 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .ucweb .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera