TEST RUN<>
112015<><>

iDealshare VideoGo 6.0

Konverter Jabučar

Kao što odelo (ne) čini čoveka, tako ni upravljačko okruženje (ne) čini softversku alatku. Na prvi pogled, iDealshare VideoGo podseća na program koji je upravo sišao sa Appleove proizvodne trake, a tu je i ono „i” u imenu koje nedvosmisleno govori o tome da autori imaju neke veze sa Jabukom. Iver ne pada daleko od klade, pa tako maleni iDealshare zaista sarađuje sa kompanijom iz Kupertina, što pokazuje i podatak da se VideoGo proizvodi i u verziji za Mac OS X, te da je sa njega vrlo verovatno i potekao.

Radi se o pravom atomskom mravu, konverteru audio-video datoteka koji je „uokviren” sićušnom radnom formom. Korisničko okruženje uopšte ne nagoveštava o kakvoj se aždaji zapravo radi i koliko konjskih snaga se nalazi ispod haube. Fajlovi mogu da se ređaju na radnu listu (očekivano, podržano je batch procesiranje), tu je preview prikaz i osnovne komande za kontrolu toka reprodukcije, baš kao i meni preko kojeg se biraju parametri izlaznog fajla. Ispod padajućeg menija smeštene su krupne ikonice koje korisniku omogućavaju obavljanje nekih dodatnih radnji, ali o tome ćemo pričati malo kasnije. Važno je istaći da se pored komandi za kontrolu toka reprodukcije, u preview sekciji, nalazi i dugmence preko kojeg možete „čupati” slike iz reprodukovanog klipa, čak je dozvoljeno razvući prikaz preko celog ekrana.

VideoGo se u radu snažno oslanja na unapred definisane radne profile. Oni su osmišljeni tako da korisnika nedvosmisleno usmere ka upotrebi obrađivane datoteke na određeni uređaj. Podržani su mobilni telefoni i tableti, generički „prenosivi” formati, igračke konzole, Appleovi gedžeti, portabilni multimedijalni plejeri, web profili i tome slično. Označavanjem bilo kog unosa otvara novu listu koja nudi spisak dostupnih potprofila koji se međusobno razlikuju po korišćenom kodeku, kvalitetu, formatu zapisa i slično. Organizacija u ovom segmentu je vrhunska i veoma lako se pronalazi željeni profil. Ukoliko kliknete na dugme Settings (nalazi se odmah pored menija za izbor radnog profila), dobijate mogućnost da se i sami poigrate sa dostupnim opcijama koje služe za oblikovanje izlaznog materijala. Ovde postoje dva puta – jednostavan i napredan. U prvom slučaju, dozvoljeno je odabrati samo radnu rezoluciju i jedan od dostupnih šablona za kvalitet video i audio-komponente (dati su opisno). Napredan režim donosi daleko, daleko više manevarskog prostora i sada je na meniju i podešavanje bitratea, broja sličica u sekundi, definisanje formata i kvaliteta zvuka, odabiranje sampleratea, aktiviranje drugog prolaza konverzije i tako dalje. Iako je mogućnosti mnogo, one su smeštene u naročitu radnu formu (podseća na generička rešenja iz Visual serije programskog alata) i veoma lako se lociraju, podešavaju i stavljaju u službu korisnika.

Posebno nas je obradovao podatak da VideoGo za svaki učitan fajl na radnoj listi može da aplicira drugačiji set radnih parametara. To znači da u isto vreme možete konvertovati datoteke u DivX format, izrađivati MKV kreacije ili, recimo, pripremati nešto za online univerzum. Iako se čini da je ovo sasvim normalno i da se podrazumeva u okruženju koje koristi sistem radnih lista, u praksi to nije čest slučaj i VideoGo je jedan od retkih programa koji na ovom polju ima šta da ponudi korisnicima. Program može da se iskoristi i za „čupanje” audio-komponente iz video-klipova, ali i za „pretabavanje” učitanih muzičkih numera iz formata u format. Podržano je 17 najkorišćenijih audio formata zapisa, među kojima se nalaze i tri lossless komplementa (izostao je APE). Video formatima ni ne pomišljamo da se bavimo jer ih je „mali milion”, ali ćemo zato reći da je na raspolaganju i automatizovano vađenje snapshotova iz video-klipova, kada korisnik može da odabere interval nakon kojeg će se radnja obavljati automatski. Video može da se pretoči i u animirani GIF ili FLV animaciju. Program je prilično brz, a to je postignuto tako što je podržano upošljavanje svih procesorskih jezgara, ali i angažovanje grafičkog podsistema kako bi se obradne radnje dodatno pospešile.

Vratimo se na one krupne komandne ikonice koje smo pomenuli na početku. Iza njih su skrivene obradne radnje kojima VideoGo obiluje. Ovaj deo programa možda nije toliko intuitivan kao njegov ostatak, ali će završiti posao. Iz Video Edit sekcije, tako, pristupa se virtuelnim makazama koje služe za trimovanje materijala, odnosno odstranjivanje neželjenih delova. Tu je i mogućnost kropovanja, potom pečatiranja slike „vodenim žigovima” koji mogu biti u obliku teksta ili slike, a potom i podešavanje osvetljenosti slike, štelovanje kontrasta i zasićenosti bojama. Autori su u miks ubacili i petnaestak grafičkih filtera preko kojih sliku možete da „obojite” zanimljivim efektima. Moguće je praviti animirane mozaike, simulirati „sneg” na ekranu, baciti senku preko slike, omekšati prikaz, okrenuti boje naopačke... Dozvoljeno je ubaciti i dodatnu audio-komponentu, flipovati i rotirati prikaz, kao i „uklesati” tekstualne prevode na ekran uz mogućnost odabira fonta, veličine slove, intenziteta transparencije i boje ispisa.

iDealshare VideoGo je još jedan odličan program iz klase audio/video-konvertera. Jednostavno se koristi, nudi velik manevarski prostor, načinjene izmene odmah prikazuje u preview prozorima (u nekim slučajevima i uporedo), a može da se podiči i zavidnom okretnošću. Četrdeset dolara, koliko autori traže za njega, može se učiniti kao mnogo novca, ali VideoGo ih brzo vraća.

Vladimir PISODOROV

 
Microsoft Office 2016
Kodi 15.2
Nox APP Player 2.5
ACDSee 19
Kaspersky Internet Security 2016
UC Browser 5.4
iDealshare VideoGo 6.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Microsoft Snip 0.1
AKVIS Enhancer 15.0
Ultimate Windows Tweaker 4.0
Public Fox 1.11
8GadgetPack 15
Start10
Fullscreen Anything 2
Alien Skin Exposure 7
PC WorkBreak 2.1
Lucinite Panels Beta
Topaz photoFXlab 1.2.9

Tip:
audio-video konverter
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
17,2 MB (demo), 52,2 MB na HD-u
Cena:
40 dolara
Adresa:
www .idealshare .net /video -converter .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera