TEST RUN<>
112015<><>

AKVIS Enhancer 15.0

Ekvilajzer za fotografije

U kompaniji AKVIS otkrili su dobitnu kombinaciju. Usko su se specijalizovali za izradu programa za grafičku obradu – i to ne bilo kakvu! Nadaleko su poznati po svojim ostvarenjima koja od običnih fotografija „izrađuju” prava umetnička dela. Različite tehnike crtanja/slikanja nižu se kao na traci: ugalj, akvarel, olovka, ulje, pastel... Jedna tehnika = jedan program = masna zarada. Još ako korisnik želi naročiti plug-in za Photoshop, sreći autora nema kraja. Međutim, iako se čini da u AKVIS-u nemaju meru, za pomenuta ostvarenja iz njihove kuhinje kritika ima samo reči hvale. Alatke daju izvanredne rezultate u praksi, lako se koriste i još lakše prilagođavaju konkretnim potrebama.

Ovog puta ne radi se o još jednoj iteraciji iz pomenute priče, već o alatki koja ima nešto opštiju primenu. Reč je „poboljšivaču” fotografija, naizgled jednostavnom programu čija namena je da korisniku na jednostavan način omogući „peglanje” nesavršenosti i isticanje detalja. U tu svrhu koriste se tri različita algoritma koji, logično, napadaju drugačije delove vizuelnog spektra. Improve Detail, kao što mu naziv sugeriše, služi za isticanje detalja na slikama, a to postiže tako što automatski obavlja naglašavanje boja, ističe razliku između susednih piksela različite boje, te vrši korekciju osvetljenosti. Autori podvlače da je ovaj algoritam kao bogom dan za procesiranje tamnih i podeksponiranih fotografija, ali i te kako može da se koristi i u slučaju „običnih” fotki. Naravno, obrada se ne završava izborom algoritma, već je potrebno definisati i njegove različite varijacije (ukupno ih je 12). Na ovaj način vrši se automatsko podešavanje radnih parametara koji se prilagođavaju naročitim potrebama. Na primer, potamnjivanje senki, osvetljavanje slike, isticanje portreta, omekšavanje prikaza i tako dalje. Parametri se mogu i ručno tweakovati i cela akcija je krajnje jednostavna – imate sedam klizača i preview prikaz koji vam (maltene) u realnom vremenu prikazuje izmene. Kažemo „maltene” u realnom vremenu, pošto je proces hardverski izuzetno zahtevan, naročito ako odaberete varijantu 1/1 apliciranja efekta na radni materijal. Da biste ubrzali proces iscrtavanja, može se odabrati 1/2, 1/4 ili 1/8 koraka koja donosi nepreciznije preview rezultate, ali zato štedi vreme. Inače, kombinacija podešenih parametara može da se snimi kao novi šablon i tako omogući za kasniju upotrebu.

Prepress je sledeći algoritam na listi i kao i u prethodnom slučaju njegov naziv aludira na domen primene. On je osmišljen da se koristi na fotografijama koje nakon toga idu na štampu ili se pripremaju za „puštanje” u online divljinu. Algoritam povećava oštrinu prikaza i bavi se tweakovanjem kontrasta. Na raspolaganju su svega četiri predefinisane varijacije radnih parametara koji se, takođe, podešavaju preko četiri klizača – dva za oštrinu i dva za kontrast. Osim klasičnog Before-After preview prikaza, korisnik na raspolaganju ima i preview kvadrat koji pomera po ekranu i na taj način stiče uvid u promene na željenim delovima fotografije. Ono što se nalazi između ivica kvadrata „podvučeno” je radom algoritma, dok sve ostalo ostaje originalno.

Treći algoritam nosi naziv Tone Correction i njegova namena je korekcija osvetljenosti fotografija. Posao se obavlja automatskim procesiranjem tamnih i/ili preosvetljenih delova fotografije. Međutim, to nije sve, jer korisnik po sopstvenom nahođenju može da izabere na koje boje će algoritam da se usredsredi i smatrai ih za prioritet prilikom procesa obrade. I ovde se za sticanje uvida u načinjene izmene može koristiti preview kvadratić, a na raspolaganju je 11 definisanih šablona. Ručne izmene vrše se pomenutim definisanjem nijansi boja i tweakovanjem položaja tri klizača. Važno je napomenuti da program, nevezano za odabrani algoritam, podržava batch procesiranje fotografija koje podrazumeva određivanje izvorišnog i odredišnog direktorijuma, kao i odabir jednog od dostupnih radnih šablona (fabričkih ili onih svojeručno izrađenih). Kreacije mogu da se snimaju kao JPG slike u tri kvalitativna razreda ili kao PNG/TIFF komplementi kod kojih nije moguće obaviti korekciju kvaliteta.

AKVIS Enhancer umotan je u prepoznatljivo radno okruženje koje tako neodoljivo podseća na ostale radove ove kompanije. Sa te strane neće biti nikakvih iznenađenja. Program može da se poruči i u obliku plug-ina za Photoshop i stekli smo utisak da mu je upravo to odgovarajuća radna forma. Iako daje impresivne rezultate na izlazu, čini nam se da oni ipak ne opravdavaju cenu od čak 70 „zelenih novčanica” (100 ako se uzme paket sa pomenutim plug-inom). To je zaista mnogo novca kada se u obzir uzme domen primene, ma kakvim se izlazni rezultat činio.

Vladimir PISODOROV

 
Microsoft Office 2016
Kodi 15.2
Nox APP Player 2.5
ACDSee 19
Kaspersky Internet Security 2016
UC Browser 5.4
iDealshare VideoGo 6.0
Microsoft Snip 0.1
AKVIS Enhancer 15.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Ultimate Windows Tweaker 4.0
Public Fox 1.11
8GadgetPack 15
Start10
Fullscreen Anything 2
Alien Skin Exposure 7
PC WorkBreak 2.1
Lucinite Panels Beta
Topaz photoFXlab 1.2.9

Tip:
grafička obrada
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
49,3 MB (trial), 42,4 MB na HD-u
Cena:
69 dolara, proba 10 dana
Adresa:
akvis .com /en /enhancer
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera