INTERNET<>
012016<><>

.rs

Bolja eUprava

Ove godine portal eUprave će doneti mnoge novitete – Google Play Music u Srbiji – saradnja Oriona i VIP-a

Početkom decembra proslavljen je dan e-uprave. Izjave koje su tada date, kao i usvajanje Strategije razvoja e-uprave u RS do 2018. godine, ulivaju nadu da će već tokom ove godine građani imati mnogo veće koristi od e-uprave nego što je to do sada bio slučaj.

Usvajanjem Strategije građani će dobiti efikasniju i transparentniju vladu koja im omogućava jednošalterski sistem (www.euprava.gov.rs) kako više ne bi gubili vreme i novac u birokratskom sistemu. Ujedno, Strategija će doneti ubrzanje rešavanja zahteva građana i privrede, optimizaciju državne uprave i veliko smanjenje troškova. Vlada očekuje da u prva tri meseca ove godine dobije kompletan institucioni okvir za e-upravu. Na spisku je Zakon o opštem upravnom postupku (bitna stvar je da će institucije između sebe razmenjivati podatke, a ne da stranka pribavlja gomilu papira), Zakona o elektronskoj upravi (definiše i razmenu podataka između institucija) i elektronskom plaćanju administrativnih taksi na portal. Do kraja sprovođenja Strategije, Srbija će dobiti jedinstveni registar građana, jedinstveni sistem za koordinaciju inspekcijskog nadzora i efikasan sistem razmene podataka unutar cele javne uprave.

Tokom naredne godine zaživeće plaćanje platnim karticama na portalu (Visa, MasterCard, a možda i Dina). Od marta se očekuje da na portalu bude moguće obavljanje registracije i osiguranja novorođenčeta već u porodilištu. Obećano je i online polaganje vozačkih ispita.

Dakle, stvarno možemo da se nadamo da će eUprava već tokom godine dobiti značajno mesto u našim životima. Vaše je da samo pribavite registrovani elektronski potpis koji će biti neophodan za većinu ozbiljnih usluga. Ponovo vas upućujemo na MUP jer ga on izdaje besplatno upisujući ga na ličnu kartu sa čipom. No, pre odlaska u MUP, savetujemo vam da odštampate (ca.mup.gov.rs) i popunite neophodne formulare za elektronski potpis jer u policijskim stanicama poslovično kubure sa papirom za štampanje.

Kao što je već ranije najavljeno, elektronsko izdavanje građevinske dozvole počeće od januara. Tokom decembra, vršena je obuka trenera koji će upoznavati predstavnike lokalnih samouprava sa korišćenjem softvera, kao i obuka prvih službenika lokalnih samouprava. Iako je resorno ministarstvo zajedno sa NALED-om, USAID-om i GIZ-om radilo na tome da procedura bude jednostavna, ipak će biti potrebno neko vreme da se ceo sistem uhoda.

Od februara, Srbija postaje član zajedničkog carinskog tranzitnog područja sa 34 države (EU, četiri iz EFTA, Turska i Makedonija). To će omogućiti lakši prolaz strancima kroz našu zemlju, ali isto tako i domaćim izvoznicima i transportnim preduzećima na celom području. Reč je o sistemu gde se sve obavlja elektronski uz koji se izbegava standardna carinska procedura sa mnogo papira.

Crna Gora ozbiljno razmišlja o konkursu za četvrtu mobilnu licencu tokom 2016. godine. Navodno, već postoji interesovanje nekoliko kompanija.

Prema najnovijem izveštaju Međunarodne unije za telekomunikacije (goo.gl/3f6YwY), brzina interneta u Srbiji je na 51. mestu u svetu.

Tokom decembra, Google je omogućio servis Play Music u Srbiji. Tako je baza od preko 35 miliona pesama sada dostupna na Android uređajima korisnika iz Srbije. Mesečna cena za ovaj servis sa svim pogodnostima je 5,99 američkih dolara, a ako se prijavite pre 26. januara servis će vas koštati samo 4,99 dolara mesečno. Bez obzira na to kada se prijavite, imate 30 dana besplatnog servisa.

Slovenija je rešila da u borbi protiv sive ekonomije uvede online fiskalne kase po modelu koji Hrvatska već koristi. Naime, sistemi koji se koriste u Srbiji i Švedskoj su od strane stručnjaka klasifikovani kao zastareli, prethodno korišćen u Sloveniji kao nedovoljno efikasan i jedino rešenje je online fiskalna kasa. Taj sistem je u Hrvatskoj doneo više od milijardu evra više naplaćenog PDV-a, dok se sivo tržište u Sloveniji procenjuje na 8-10 milijardi evra (koliko iznosi i budžet države). Iskustvo nas uči da će to sigurno biti primenjeno i u Srbiji, najava je već bilo, s obzirom na našu sivu ekonomiju. A uslovi za to će se stvoriti sa implementacijom 4G na 800 megaherca, dakle, tokom ove godine.

Hrvatski telekom je početkom decembra završio prebacivanje celokupne fiksne telefonske mreže na IP protokol u tzv. ALL-IP okruženje. Projekat je trajao pet godina uz ulaganje 400 miliona evra, a time su stvoreni uslovi za buduće usluge uključujući Internet stvari. Ovim je Hrvatska postala treća zemlja u EU sa kompletnom IP telefonijom nakon Austrije i Slovačke.

Orion i VIP napravili su saradnju sasvim zanimljivu za korisnike. Naime, komplementarnost ponuda ovih kompanija omogućila je da se napravi dogovor po kome do kraja marta svi koji potpisu nov ili obnove postojeći ugovor kod ove dve kompanije dobijaju vaučer za deset odsto popusta na usluge ove druge kompanije u trajanju od 12 meseci. Za akciju se kvalifikuju korisnici NOVA tarife kod VIP-a i Single, Dual ili Triple paketa kod Oriona, a akcija važi uz ugovornu obavezu od 24 meseca.

Orion telekom je izgradio novi data centar u Zemun Polju koji se odlikuje maksimalnim stepenom zaštite podataka, a izgrađen je prema najvišim tehnološkim, ekološkim i bezbednosnim standardima. Očigledno da Srbija dobija sve više respektabilnih data centara.

Telenor svim svojim pripejd i postpejd korisnicima poklanja Capture – servis za online čuvanje fotografija i internet za njegovo korišćenje u naredne dve godine. Capture se aktivira putem Moj Telenor mobilne aplikacije ili veb portala.

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Prodaja Telekoma Srbije
MTS TV
Pretraživač DuckDuckGo
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera