PRST NA ČELO<>
012016<><>

Lažni Rus i njegova priča

Ko je uopšte taj mladić i zašto traži pola miliona rubalja za pretrpljeni duševni bol? Detalji otkrivaju pravu istinu...

Poslednji dani 2015. godine iznedrili su jedan ne tako nesvakidašnji događaj u zapadnoj civilizaciji ali svakako neobičan u analima Istoka – jedan Rus je tužio kompaniju Bethesda i to, ni manje ni više, zbog gubitka posla i supruge. Navodno, razlog ovih strašnih događaja bila je zavisnost koju je izazvala igra Fallout 4.

Slične vesti nisu iznenađenje i retko kada se odlučujem da im uopšte posvetim pažnju. Ipak, priča o Rusu i njegovoj tužnoj sudbini naterala me je da o ovom slučaju ozbiljnije promislim. Za početak... mislim, kako se taj mladi čovek usuđuje da napada jedan takav serijal igara?. Fallout (gotovo sve njegove inkarnacije) sa sobom donosi jednu neverovatno posebnu atmosferu u čijoj se postelji priča baškari kao beba u najudobnijem krevecu. Da se odmah razumemo, za mog brata (tek godinu dana starijeg od pomenutog Rusa) i mene, Fallout je jedan od bastiona post-apokalipse i srodnih žanrova RPG igara. Ko je uopšte taj mladić i zašto traži pola miliona rubalja za pretrpljeni duševni bol? Detalji otkrivaju pravu istinu...

Zahtev ne tako mladog Rusa (čovek nije Amerikanac, prvi šok) na prvi pogled je – smešan. Pola miliona rubalja možda zvuči kao veliki novac, ali se radi o sumi od svega 7100 američkih dolara! Eto koliko jednom Rusu vredi rastavljanje sa partnerkom i gubitak posla. Ekonomija je čudo! No, priča je tek na početku...

Gospodin od dvadeset i osam leta, kog ćemo u daljoj komunikaciji zvati Valerij, iz Sibira... sasvim je slučajno, putem jednog oglasa, saznao za magičnu igru o nuklearnoj apokalipsi i odlučio da je proba. Prvobitni plan u kom će provesti svega par sati u večernjim časovima brzo je zaboravljen. Bio je navučen! Tri nedelje lutanja zemljom nuklearnog holokausta su proletele i pred očima ne tako mladog Valerija, odigrala se jedna prava pravcata apokalipsa.

Tumaranje nuklearno zapljusnutim svetom nije jeftino! Nema spavanja! Kasnićete na posao, koncentracija će vam biti u peti, a samopouzdanje u džepovima. Sve to ne tako mladi Valerij nije znao. Da jeste, po sopstvenom priznanju, igru bi pazario negde pred praznike, kada bi, u višku slobodnog vremena, mogao da se u potpunosti posveti mračnim hodnicima apokaliptičnog pejzaža. Kakav danak neiskustvu, gospodine Valerij! No, jedan detalj mi je olako promakao, a u njemu se krije dublja priča no što prvi pogled nudi. Valerij je zapravo iz jednog posebnog grada u Sibiru po imenu Krasnojarsk. Ne znam koliko vam je poznata geografija bratske nam Rusije, ali radi se o trećem po veličini gradu u Sibiru, čiji broj stanovnika teži ka miliončetu. No, to nije njegova najbitnija odlika, mada je činjenica da je u sred Sibira napravljen milionski grad sama po sebi fantastična. U neposrednoj blizini Krasnojarska, u mestu po imenu Železnogorsk, nalazi se stara Staljinova podzemna baza za proizvodnju atomskih bombi! Slučajnost? Ne bih rekao!

„Krasnojarsk 26”, što je naziv kombinata koji je do 1992. godine imao čak tri reaktora za proizvodnju plutonijuma, lokalitet je na kom je najduže na svetu, čitavih 46 godina, aktivno radio reaktor za proizvodnju plutonijuma-239. Širi kombinat zauzima površinu od sedamnaest kvadratnih kilometara, a bezbednosna zona koja ga okružuje zauzima preko 130 kvadratnih kilometara. Nekada je u ovom postrojenju radilo preko 100.000 radnika, a preko 8000 ih je radilo baš u centru – na proizvodnji atomske bombe. Svaki fan Fallout bi u ovoj priči video jasnu korelaciju!

„Krasnojarsk 26” nije ništa drugo do „Vault 26”, u kom je Vault-Tec Corporation sprovodio svoje eksperimente, koji su trajali čitavih 46 godina i za cilj imali razvoj atomskog oružja kojim bi porazili pokušaje „Vaulta 75”, koji je bio fokusiran na unapređenje ljudske genetike. Reka Jenisej je pružala hladnu vodu kojom su se reaktori hladili i kojom su, u tajnosti, sastavni delovi budućeg oružja slati u druge delove zemlje. Najveći problem u ovoj trgovini je predstavljala činjenica da se zimi Jenisej ledio! Tada su vlasti Rusije, potkupljene od strane Vault-Tec Corporationa izgradile poznatu branu, sakrivajući pravu istinu od znatiželjnih posetilaca. Valerij (pravog imena John Maxson, prvi rođak Richara Maxsona, osnivača Bratstva) je zapravo niko drugi do agent Brotherhood of Steela, vraćen natrag u vreme da „Vaultu 26” obezbedi preko potrebne informacije o eksperimentima koji su doveli do ugrožavanja Bratstva i njihove konačne propasti.

Stoga, ne verujte lažnom Rusu i njegovoj smešnoj tužbi! Nijedan normalan „igrač” Fallouta nikada ne bi tražio novce za prokletstvo koje bi ga eventualno snašlo dok je tonuo u svet apokalipse i potrage za G.E.C.K.-om. Drage volje bi obukao svoje specijalno odelo, dohvatio Pip-Boy 3000 sa poboljšanom funkcionalnošću i krčio put kroz neku novu avanturu, ne pitajući nikad za vodu, Cedevitu ili Plazmu sa mlekom.

Momir ĐEKIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Nove tehnologije i serijal „Star Wars”
Tehnologija Li-Fi

 TRŽIŠTE
Predviđanja ili lupetanja?

 NA LICU MESTA
Case Challenge 2
Intel RealSense prezentacija
Dodela nagrada MTS Android konkursa
Dodela nagrade „Petar Damjanović”
Schneider Electric konferencija

 KOMPJUTERI I FILM
The Good Dinosaur
The Revenant
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Linux server za početnike (2)

 VREMENSKA MAŠINA
UNIX, StarTAC i kit koji je eksplodirao

 PRST NA ČELO
Lažni Rus i njegova priča
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera