AKTUELNOSTI<>
022016<><>

Najočekivanije igre u 2016. godini

Ko čeka – dočeka!

Poplava velikih igračkih naslova koja nas zapljusne krajem svake godine uvek počne da presušuje negde tokom januara. U tom trenutku, dok rezimiramo koje su nam omiljene igre iz protekle godine, polako počinjemo da se okrećemo budućnosti i svemu što stiže tokom dvanaest meseci koji su pred nama. Svi imaju svoje favorite, neki su dugo očekivani blokbasteri, a drugi su prvenci malih timova koji su tokom meseci za nama pobudili sve veću i veću pažnju igračke zajednice. Kao i svaka igračka sezona pre ove, sigurno će i 2016. godina imati nekoliko „spavača”, neočekivanih hitova koje niko nije naslućivao. Ono po čemu je ova godina specifična je i prvi značajni iskorak izdavača ka naslovima pravljenim prvenstveno za igranje pomoću setova za virtuelnu stvarnost.

Zima

Tokom perioda između pisanja ovih redova i trenutka kada ih vi čitate već su se pojavili neki od naslova koje je publika mesecima nestrpljivo očekivala. Naravno, mi ćemo ih opisati već u narednom „Svetu kompjutera”. Tu je pre svega PC verzija igre Rise of the Tomb Raider koja je na konzolama izašla krajem prošle godine. Da li će nastavak avantura mlade Lare Kroft biti jednako dobro primljen kao prethodni i konzolna verzija? Igra bi trebalo da već bude dostupna. Sada je već dostupna i igra The Witness. Dugo očekivani drugi projekat Džonatana Bloua, tvorca slavnog Braida, je sve što ljubitelji avantura mogu da požele. Nelinearno istraživanje misterioznog ostrva u prelepom 3D okruženju i sa preko šest stotina ručno dizajniranih zagonetki, mozgalica i izazova.

Za igrače koji bi više da razbijaju nego da razmišljaju, kraj januara i početak februara donose takođe dosta kvalitetnih naslova. Interceptor Entertainment (Rise of the Triad) i 3D Realms donose nam Bombshell, akcioni RPG u kom kibernetska glavna junakinja dobija novu šansu za interplanetarno razračunavanje sa vanzemaljskim opasnostima. Za fanove LEGO interpretacije popularnih filmskih serijala stiže LEGO Marvel’s Avengers, naravno iz TT Gamesa. Igrači će moći da vode LEGO varijante preko dvesta Marvelovih junaka, a priča igre povezaće radnje čak šest Marvelovih filmova („Avengers”, „Age of Ultron”, „Captain America”, „The Winter Soldier”, „Iron Man 3” i „Thor: The Dark World”). Ako volite brzu vožnju, krajem januara stigao je i Sebastien Loeb Rally Evo iz Milestonea i Bandaija.

 
Februar je još bogatiji velikim igrama u koje legije obožavaoca žele da zarone što pre. Ljubitelji borilačkih igara dočekaće Street Fighter V, novo poglavlje Capcomovog legendarnog serijala. Igra stiže sa šesnaest likova (od kojih su četiri potpuno nova), a do kraja godine biće ubačeno šest dodatnih likova koji će moći da se kupe za ingame valutu ili (ako nemate vremena za farm) za realan novac. SF V uvodi i tri nove tehnike: V-skills, V-Reversals i V-Triggers, a sve su vezane za novu V-skalu koja se puni isključivo kada vaš lik prima udarce.

Početkom februara konačno stiže i XCOM 2, novo poglavlje Firaxisovog revivala slavnog serijala. Igrači će ponovo preuzeti ulogu vođe naslovne vojne organizacije, koja je dvadeset godina nakon vanzemaljske invazije postala pokret otpora. Sem razvoja vojnika i misija protiv tuđinskih okupatora, bitan deo igre je i razvoj ’Avengera’, bivšeg vanzemaljskog teretnjaka koji je sada mobilna baza XCOM-a.

Najiskrenije se nadamo da neće biti nepredviđenih odlaganja i da početkom februara stiže i prelepi Unravel iz švedskog Coldwooda. Platformska igra sa logičkim zagonetkama baziranim na fizici, simpatičnim glavnim likom Yarnijem napravljenim od crvene vune koja se odmotava sa svakim korakom i melanholičnom pričom i dalje je jedan od naših favorita u 2016. godini. Tu je i avantura Firewatch, koja kombinuje realne događaje iz nacionalnog parka Jeloustoun od pre dvadeset osam godina sa misterioznom, gotovo nestvarnom pričom. Igrači će, sem sa zagonetkama, morati da se suoče i sa izolacijom jer su sami usred ogromne šume, a jedina veza sa svetom je glas sa druge strane voki-tokija. Ljubitelje mračne atmosfere obradovaće i Techland sa ekspanzijom Dying Light: The Following.

Assassin’s Creed Chronicles: Russia je finalni deo „male” AC trilogije i stavlja igrača u centar previranja za vreme Oktobarske revolucije. Vaša misija je da se domognete moćnog artefakta oko kog se Assassini i Templari bore vekovima, ali stvari se komplikuju kada se ispostavi da je artefakt upravo na posedu gde boljševici drže carsku familiju Romanovih. Da li ćete uspeti da ispunite svoju misiju ili ćete pokušati da promenite tok vremena. Pre godinu dana smo u tekstu sličnom ovome najavljivali da nova igru Keiđija Inafunea (serijal Mega Man), Mighty No. 9, treba da se pojavi tokom aprila. Inafuneov nezavisni studio Comcept očigledno nije uspeo da ispoštuje taj rok, da li će završiti igru do sredine februara ove godine?

Krajem februara svetlost dana ugledaće Plants vs Zombies: Garden Warfare 2, igra sa više mapa, više likova i više modova nego original od pre dve godine, ali bez neophodne internet konekcije. Naime, sav sadržaj biće igriv i dostupan u single player modu. Naravno, mrežni kooperativni i kompetitivni modovi su i dalje podržani, ali su sada potpuno opcioni već je naglasak na unapređivanju vašeg naloga i virtuelne bašte kao i otključavanju dodatnih likova, oružja i opreme.

Dok Far Cry Primal izlazi na konzolama krajem februara, PC igrači će na dinamične praistorijske avanture morati da čekaju na početak marta. Primal stavlja igrača u ulogu Takkara, mladog lovca koji nakon nesreće u lovu biva prepušten samom sebi bez saplemenika, opreme i namirnica. Takkar će morati da nauči da koristi resurse koji su mu dostupni u divljini i kao i da nađe način da pripitomi opasne životinje kako bi, prvo opstao u opasnoj dolini Oros, a zatim ujedinio lokalna plemena kao veliki poglavica.

Ljubitelji najpopularnije franšize sa zombijima sigurno jedva čekaju na The Walking Dead: Michonne. Originalno najavljena kao ekspanzija za drugu sezonu Telltaleove avanture, Michonne je tokom poslednjih šest meseci prerasla u standalone igru. Priča prati slavnu smrtonosnu junakinju Mišon tokom perioda koji je provela odvojena od Rikove grupe.

Nakon što se nije pojavio krajem prošle godine, početkom ovog marta konačno nam stiže šesti deo slavnog serijala Hitman. IO Interactive nas ponovo stavlja u ulogu Agenta 47 koji još jednom preuzima najopasnije misije za eliminaciju meta visokog profila. Umesto kritikovanog linearnog pristupa iz Absolutiona, dizajn igre se vraća uspešnoj formuli slobodnog istraživanja nivoa iz Blood Moneya.

 
Još jedna igra koju nestrpljivo čekamo od prošle godine je Tom Clancy’s The Division. Ova ambiciozna igra pokušaće da uspešno iskombinuje akciju pucačine sa pogledom iz trećeg lica sa RPG razvojem lika i istraživanjem perzistentnog, otvorenog online sveta. Nakon terorističkog napada virusom velikih boginja cele Sjedinjene američke države padaju u haos, a pogotovo fokus epidemije – Njujork. Igrač je član Strategic Homeland Divisiona, specijalne grupe nezavisnih agenata koji su jedini u stanju da se upute u opasne zone i počnu sa istraživanjem zavere koja je dovela do pogubnog biološkog napada. Igrači će moći da po sopstvenom nahođenju odmotavaju kampanju i pozadinsku priču, ili da učestvuju u brutalnim PvP okršajima u takozvanim „Dark” zonama.

Proleće

Kraj marta donosi nam proleće, a dok se priroda budi, bude se i izdavači najočekivanijih naslova godine. Igrači željni pravog, iskonsog izazova (kao i mazohisti) prosto ustrepere od uzbuđenja pri pomisli na kraj marta (za konzole), odnosno početak aprila (za PC) jer tada izlazi Dark Souls III. Četvrta igra u serijalu Souls Hidetake Mijazakija vodi igrače u, po njegovim rečima, finalnu igru u serijalu. DS III biće za igrače najveći izazov do sada i trebalo bi da spoji opasnost i oprezno igranje Dark Soulsa II sa brzinom Blodbornea. Igra je smeštena u svet osuđen na propast. Dok svuda oko vas započinje apokalipsa, vi dobijate zadatak da pomognete moćnom vatrenom magu. Da li ćete ubrzati propast sveta, spasiti ga ili uraditi nešto treće – otkrićete kad zaigrate Dark Souls III.

April nam donosi i novu avanturu Nejtana Drejka. Uncharted 4: A Thief’s End biće ekskluzivni naslov za PS4 čiji zaplet izvlači slavnog avanturistu iz zaslužene penzije kada se ispostavi da njegov brat Sem nije mrtav i da mu je preko potrebna Nejtova pomoć. Nejtan i Sem započinju opasnu potragu za skrivenom gusarskom kolonijom i legendarnim blagom koja će ih voditi na egzotične lokalitete širom sveta. Multiplejer modovi igre, kao što je timski deathmatch, imaće sniženu rezoluciju i povećani framerate u odnosu na single player kampanju. U isto vreme, avantura u nultoj gravitaciji Adr1ft pokušaće da privuče mirnije igrače.

Quantum Break kombinuje dinamičnu TPS akciju sa mogućnostima manipulacije toka vremena. U svetu punom temporalnih anomalija nastalih nakon neuspelog eksperimenta, Džek Džojs je dobio mogućnosti da usporava i ubrzava vreme. Džek rešava da iskoristi novostečene sposobnosti i pokuša da otkrije šta se tačno desilo i kako da zaustavi pretnju za celu planetu. Kako se priča odmotava saznajete da postoji još neko sa sposobnostima sličnim vašim ko pokušava na napravi što više vremenskih rascepa. Quantum Break stiže u aprilu kao ekskluzivni naslov za XBOX One. Sa druge strane, kao retka ekskluziva za Wii U stiže Star Fox Zero za koju slavni Šigeru Mijamoto tvrdi da nije ni rimejk, ni prequel, ni nastavak postojećih igara u slavnom serijalu. Sve ukazuje da je nova avantura Foxa McClouda, smelog pilota Airwinga, zapravo amalgam najpopularnijih segmenata prethodnih delova ovog kultnog serijala. Slično Star Foxu, Sony će u isto vreme da rebutuje svoj slavni platformski serijal Ratchet & Clank, naravno kao ekskluzivni naslov za PS4, a paralelno sa istoimenim kompjuterski animiranim filmom koji stiže u bioskope širom sveta.

Krajem aprila poklonici dva velika strateška tabora biće ujedinjeni zahvaljujući studiju Creative Assembly i njihovom naslovu Total War: Warhammer. Potezna strategija i taktičke bitke u realnom vremenu u svetu Warhammera daće vam kontrolu nad armijama Imperije, Patuljaka, Zelenokožaca i Vampira za vreme napada sila Haosa. Tu su i slavni likovi iz lorea Warhammera koji kao vaši (ili protivnički) agenti mogu potpuno da preokrenu tok bitke. Ovo će biti najdinamičniji Total War naslov do sada zbog osetno veće raznovrsnosti u tipovima terena, vrstama i rasama jedinica i, naravno, prisustva magije.

„Zabrinjavajuće” velik broj igara još uvek nema tačan datum izlaska nego približnu odrednicu kao što su „proleće” ili „drugi kvartal”. Ipak, svi su izgledi da većina njih stiže na vreme. Tako Blizzardov timski shooter Overwatch stiže okvirno tokom proleća sa dvadeset jednim herojem, osam mapa i tri moda multiplejer okršaja. Srećom po nestrpljive, zatvoreno beta testiranje trebalo bi da se nastavi već tokom zime i da prima sve više i više zainteresovanih igrača. Sa druge strane, najveća konkurencija Overwatchu, Gearboxov Battleborn sigurno stiže trećeg maja. Battleborn donosi dvadeset pet heroja sa kompleksnim sistemom progresije tokom bitaka i van njih, a sem multiplayer modova tu je i single player kampanja koja može da se igra i kooperativno sa prijateljima.

Među naslovima koji stižu u nedefinisano vreme tokom proleća je i druga ekspanzija za jednu od najboljih igara 2015. godine. The Witcher 3: Wild Hunt Blood and Wine vodi Geralta u naizgled mirni i neiskvareni grad Toussaint, ispod čijih ulica vreba opasna i mračna tajna. Ovu ekspanziju obeležiće i povratak nekolicine starih saveznika, ali i protivnika, našeg slavnog protagoniste koje fanovi nisu videli dugo vremena. I u drugim žanrovima dobićemo nove nastavke. Tako Atari sprema RollerCoaster Tycoon World‚ sa pregrštom novih opcija i mehanika, ali i robusnom, tradicionalnom osnovom zasnovanom na igrama RollerCoaster Tycoon 3 i Zoo Tycoon. Sem nastavaka tu su i rimejkovi. Tako su svi izgledi da tim Blazing Griffin, nakon godinu dana na Steam Greenlightu, privodi kraju rad na igri The Ship: Remasted, HD rimejku deceniju starog naslova The Ship.

Igrače stare škole FPS-a u ovom periodu najviše interesuje id Softwareov reboot serijala Doom. Nova igra, zasnovana na engineu id Tech 6, najavljuje povratak svega što je ovaj serijal učinilo slavnim. Brza borba i dinamični multiplejer, opasni protivnici kao revenant, cyberdemon ili mancubus i, naravno, kultni arsenal sa prepoznatljivim ikonama od super sačmare do BFG 9000. Sa druge strane, igrači željni modernije vizije shootera želeće da probaju Paragon iz Epic Gamesa. Iako je osnovno izvođenje, a prvi pogled deluje kao tipični TPS, Paragon je efektivno MOBA igra. Tu su heroji sa setovima specifičnih veština, mape sa talasima kompjuterski kontrolisanih jedinica koje se bore uz svaki tim i, naravno, baze koje treba čuvati, odnosno osvojiti.

Na proleće stiže i Dishonored 2 i nove avanture mlade carice Emili Koldvin i njenog telohranitelja Korvoa Atanoa. Ostrvska Imperija je izloženo novoj natprirodnoj pretnji usled koje Emili biva svrgnuta sa trona i postaje izgnani odmetnik. Naši junaci daće sve od sebe da još jednom spasu Imperiju. Igrači će moći da biraju da li vode Emili ili Korvoa, a svaka misija će moći da se reši kako na akcioni tako i na tajnoviti način bez eliminacije jednog jedinog protivnika. Dizajneri obećavaju i misteriozni treći način igranja koji je za sada i dalje iznenađenje. Oboje protagonista imaju novi, razgranat sistem veština sa višestrukim brojem opcija u odnosu na prvi deo.

Virtuelna stvarnost

Nakon nagađanja da će se Oculus Rift i brojni drugi VR sistemi pojaviti u prodaji tokom leta prošle godine, ispostavilo se da razvoj setova za virtuelnu stvarnost ipak teče malo sporije. Ipak, tokom ove proletnje i letnje sezone većina glavnih VR takmičara u trci za mesto u domovima igrača naći će se u prodaji, nažalost, po osetno većoj ceni nego što je mesecima najavljivano i obećavano. Ukoliko ipak nabavite neki VR sistem želećete da na njemu nešto igrate. Ponuda najavljenih naslova nije preterano opsežna, ali ima dovoljno zanimljivih kandidata koji će vas zaokupiti dok izdavači ne počnu sa popunjavanjem ove specifične niše na tržištu.

Najpoznatiji VR naslov je svakako EVE: Valkyrie iz CCP-a koji se gotovo dve godine koristi u okviru demonstracija za Oculus Rift. Svemirski šuter smešten u univerzum MMO-a EVE Online staviće vas u kokpite malih brodova tokom masivnih kosmičkih bitaka. Igračima će biti dostupne tri klase brodova: okretni lovac Wraith MkII, oklopljeni bombarder Spectre MkI i raznovrsni Banshee MkI sa širokim spektrom specijalnog taktičkog naoružanja.

Jedan od naslova koji će dolaziti u kompletu sa gotovo svim VR sistemima je šaljivi Job Simulator koji nastaje u studiju Owlchemy Labs uz podršku Steamovog VR odeljenja. Ideja iza ove komične igre je da ljudi u 2050. godini žive u utopiji potpomognutoj inteligentnim mašinama i da mladim naraštajima treba posebna pomoć pri objašnjavaju šta je „posao” ili „rad”. Tada na scenu stupa ova simulacija rada u kuhinji, kancelariji, laboratoriji ili prodavnici. Humor se mahom zasniva na apsurdu da su simulator pravili roboti i ljudi koji nemaju pojma o poslovima koje simuliraju.

Ipak, najviše igara koje koriste mogućnosti virtuelne stvarnosti zapravo gura Sony zbog svog sistema PlayStation VR. Tako iz studija Insomniac Games, poznatih po serijalima Spyro the Dragon i Ratchet & Clank, kao i igri Sunset Overdrive, stiže nam VR akciona avantura Edge of Nowhere koja vas stavlja u ulogu člana arktičke ekspedicije gde je sve pošlo naopako. Kombinacija kultnog filma „The Thing” i Cthulhu mita u virtuelnoj stvarnosti gotovo garantuje da će neko u SAD da tuži Sony za pretrpljeni duševni bol.

Iz Sonyja stiže i Rez Infinite, rimejk Seginog kultnog muzičkog on-rails šutera od pre petnaest godina. Iako će vlasnici PS4 moći da igraju ovaj naslov bez VR seta, Sony čak sprema dodatnu opremu u vidu „sinestezijskog odela” – kombinezona sa motorima i zvučnicima koji prenosi efekte muzike i kretanja vašeg lika na celo telo igrača.

 
Tu je i futuristička sportska simulacija RIGS: Mechanized Combat League koju za Sony razvoja studio Guerrilla Cambridge. Smeštena pedesetak godina u budućnost, ova igra vas stavlja u kokpit RIGS-a, velikih robota koji se bore u arenama radi zabave globalne populacije. Borbe timova od tri robota, sa širokim spektrom različitih klasa, pa sve to sa VR okruženjem, mogu da budu upravo ono što su fanovi mechova čekali svih ovih godina.

Leto i jesen

Za razliku od brojnih prethodnih sezona kada ste i pre januara znali okvirne datume većine naslova sve do kasne jeseni, ove godine taj trend počinje već sa prolećem, a tokom leta i jeseni poprima pozamašne razmere. Malo koji izdavač se obavezao na fiksni termin. Izuzeci su naslovi sa kraja maja i početka juna kao dinamični Mirror’s Edge: Catalyst ili san svakog svemirskog istraživača No Man’s Sky i ReCore koji vodi igrače u dubine naše planete. Pravo čudo je Deus Ex: Mankind Divided kom je već mesecima zacrtano da izlazi 23. avgusta i tačka.

Kao svake godine, tu je pregršt nastavaka, ekspanzija, rebootova i revivala. Tu su Mafia 3 i Crackdown 3, zatim Final Fantasy XV i nova igra u serijalu The Legend of Zelda. Stižu i Tekken 7, World of Warcraft: Legion, Mass Effect: Andromeda, Gears of War 4, Fable Legends, Homefront: The Revolution i Persona 5.

Na sreću, iako su sve ređe, nove originalne igre nam, krajem 2016. godine, ipak neće ostati dužne. Sony je potvrdio najviše naslova u ovom periodu kao, na primer, akcioni RPG Horizon: Zero Dawn, prelepu akcionu avanturu The Last Guardian, muzički multiplejer Vector, naučno fantastični spektakl MatterFall, kreativni centar Dreams. Sa druge strane, Ubisoft je za nedefinisani kraj godine najavio samo multiplejer seckalicu For Honor. Iako je tek skoro najavljena pod naslovom koji ništa ne otkriva, Batman – A Telltale Games Series pobuđuje maštu ljubitelja slavnog heroja i čekanje do sledećeg decembra neće biti lako. Ljudi iz studija Playdead, poznatiji kao tvorci igre Limbo, možda uspeju da završe svoj ambiciozni projekat Inside ove godine, ali možda i ne.

• • •

Kao svake godine, naslovi koji bi trebalo da stignu krajem sezone su u najboljem slučaju „nesigurni”. Izdavači naslova kao što su Detroit: Become Human ili Scalebound, koji su do pre nekoliko nedelja „sigurno izlazili krajem 2016. godine”, sada pominju višemesečna odlaganja. Zato ne bi trebalo da nas iznenadi da se razvoj nekih igara protegne, ne samo na 2017. godinu nego i na 2018. Srećom, niko od nas ne čeka samo jednu igru pa čak i da neki od naših favorita zakasne, imaćemo više nego dovoljno zanimljivih alternativa da prekratimo čekanje.

Dragan KOSOVAC

 
 AKTUELNOSTI
Najočekivanije igre u 2016. godini
Šta mislite o ovom tekstu?

 DOMAĆA SCENA
Intervju: Stygian Software ekipa (UnderRail)

 TEST JOY
Logitech G633 i G933 Artemis Spectrum
Logitech G410 Atlas Spectrum

 GAME TALK
Recreated ZX Spectrum

 JA, IGRAČ
Gvala na glavi
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera