TEST PLAY<>
022016<><>

Aviary Attorney

U današnje vreme, kada je prosečan konzument digitalne zabave bombardovan sadržajem sa svih strana, teško mu je upasti u oko pa se softverske kuće služe svakakvim sredstvima ne bi li mu makar na trenutak odvratile pažnju i izbile pare iz džepa. Ogromna većina takvih naslova eksploatiše jedan, momentalno uočljivi štos, ali se iza njega po pravilu krije vakuumsko ništavilo. Imajući to u vidu, Aviary Attorney verovatno predstavlja rezultat diskusije na temu „šta bi bilo da je Lafonten pisao krimi-basne”, propraćenu rakijom iz tetrapaka, gustim dimom i nagorelim kašikama razbacanim po podu, ali su, sasvim neočekivano, u ovom slučaju sadržajno-kvalitativne praznine uglavnom popunjene.

Aviary Attorney verovatno predstavlja rezultat diskusije na temu „šta bi bilo da je Lafonten pisao krimi-basne”.

Igra je smeštena u period nedugo nakon Julske revolucije, po dolasku Luja Filipa na tron uoči skrivenih priprema za još jednu (ovog puta proletersku) revoluciju, što je vazda bio omiljeni francuski hobi. Protagonista je soko Džej-Džej (nažalost, nije Ramadanovski-Ramadanovski, već Falkon), smušeni advokat sumnjive prošlosti, dok je prava zvezda igre njegov smotani pomoćnik Sperouson koji bi, sudeći po prezimenu, trebalo da bude vrabac, ali zbog predugačkog kljuna više liči na detlića (eto, uz „Svet kompjutera” postao sam iskusni ornitolog). Sperouson je u mladosti izučavao pravo čisto radi poziranja i ubrzo „pao godinu” (svaka sličnost sa prosečnim studentom beogradskog pravnog fakulteta je slučajna) te je oterao školovanje u ptičju materinu i posvetio se privatnoj praksi. Pored toga što konstantno zbija veoma loše šale, u maniru Šerloka Holmsa poseduje nesvakidašnju sposobnost da u naizgled nebitnim sitnicama otkrije ključne tragove, a kada se ukaže prilika u stanju je i da probije zaključana vrata bosansko-kefalnim metodom.

Aviary Attorney je izdeljen na četiri poglavlja i sastoji se od nekoliko međusobno povezanih igračkih celina koje ga zajedno čine kombinacijom vizuelne novele i klasične point & click avanture. Na mapi užeg centra Pariza, lokacije u koje spadaju i arhitektonske znamenitosti kao što su Notr Dam i Luvr bivaju otkrivene kako trenutni slučaj napreduje i na njima se obavlja istraga koja uključuje potragu za materijalnim dokazima i razgovor sa likovima, odnosno potencijalnim svedocima. Svaka poseta nekoj lokaciji potrošiće 24 sata, a vreme odvojeno za istragu je ograničeno. Kada dođe sudnji dan, sam proces se sastoji od unakrsnog ispitivanja svedoka (nažalost, bez Hansa Holcijusa i izvesnog vojvode) i predstavljanja prethodno skupljenih dokaza, a od vašeg advokatskog umeća zavisiće reakcija porote, pa samim tim i ishod suđenja. Od pomoćnih sredstava na raspolaganju su vam „face book”, odnosno knjiga sa slikama i kratkom biografijom svih njuški koje ste sreli u igri, kutija sa prikupljenim dokazima i novčanik. Novac uglavnom služi za podmićivanje, a biće najpotrebniji tokom trećeg poglavlja. U slučaju da vam nestane para, ne morate da prodate dušu i dostojanstvo kreditnom birou, već svratite do obližnje krčme i odigrajte mini-igru u vidu partije blackjacka sa lokalnim pijandurama.

Aviary Attorney je izdeljen na četiri poglavlja i sastoji se od nekoliko međusobno povezanih igračkih celina koje ga zajedno čine kombinacijom visual novel i klasičnih point & click avantura.

Specifični grafički stil Aviary Attorney duguje Žan-Žaku Granvilu, karikaturisti koji je živeo i radio tokom prve polovine 19. veka. Što se tiče njegovih dela upotrebljenih u ovoj igri, nemamo nikakvih zamerki jer se odlikuju tehničkim savršenstvom, ali je opšti dojam naružen upotrebom sepia tonova i naknadnim docrtavanjem životinjskih karakteristika na delove pojedinih slika koje izvorno prikazuju ljudske likove, za šta je odgovaran developer. Zbog te kombinacije, grafika u prvi mah deluje čudno, možda čak i odbojno, ali se vremenom čovek navikne (baš kao što se adaptira i komšijskom teroru „Južnim vetrom”). Muzička pratnja je odlična, mada tu nije ni bilo mesta greškama jer su iskorišćene klasične kompozicije Kamija Sen-Sansa, a kvalitetu doprinosi i odluka da se iskoriste „živi” snimci orkestra umesto sirotinjskih MIDI melodija. Nejasno je zbog čega je razvojni tim Sketchy Logic (mada se odgovor verovatno krije u njihovom imenu) pribegao finansiranju igre preko Kickstartera, kada su skoro svi upotrebljeni asseti već gotovi, tuđi radovi u javnom vlasništvu (dakle – besplatni).

Evidentno je da ovaj naslov dosta toga pozajmljuje od Ace Attorney igara i, mada odiše zdravim humorom (koji je, doduše, prošaran i „crnim” momentima da ne bi baš sve bilo potpuno naivno) i šarmom baš kao i slavni uzor, nedostaje mu dubina pomenutog Capcomovog serijala. Problemi na kojima će raditi advokatsko-ptičji dvojac su jednostavni, ni iz daleka onoliko zamršeni kao dogodovštine Finiksa Rajta i njihovo rešavanje neće preznojiti nikoga. Uprkos tome, priča je intrigantna (mada pomalo gubi dah u poslednjem poglavlju), prepuna opasnih obrta, solidne je dužine, pogotovo za današnje standarde i donekle nelinearna sa tri različita završetka koji su prikladno nazvani liberté, égalité i fraternité. Što je najbitnije, akteri nisu generički već svaki od njih poseduje jedinstvenu i prepoznatljivu ličnost – nervozna žirafa-služavka puni džepove gazdinim escajgom; anksiozni zec odigraće kratkotrajnu, ali nezaboravnu ulogu tužioca; kralj je, naravno, pingvin, a bibliotekar i potpisnik ovog teksta su magarci. Utisak u manjoj meri kvari podatak da se i u ovoj igri likovi služe anahronizmima, ali je i bez obzira na to tekstualna podloga izuzetno kvalitetna i za razliku od većine srodnih naslova ne izaziva transfer blama.

Igra dosta toga pozajmljuje od Capcomovog serijala Ace Attorney igara i odiše sličnim zdravim humorom i šarmom, ali bez Aceove dubine.

Aviary Attorney nikako nije otkrovenje, ali je eonima ispred golubijih budalaština i dokaz da postoje ljudi koji su sposobni da naprave igru sa smislenim sadržajem, umesto da zoološki gimmick bude jedina karakteristika koja je definiše. Nakon jarca sa raketnim rancem, mecha-golubova i advokata Sokolovića više nema iznenađenja, pa se iskreno nadam da će i čuveni dr. Protić i Jaganjac da dožive svoje virtuelno izdanje uz, recimo, Coraxove karikature i opus Bore Drljače.

Jan ČMELIK

 
Darkest Dungeon
Homeworld: Deserts of Kharak
WRC 5
Elite Dangerous: Horizons
Aviary Attorney
Šta mislite o ovom tekstu?
UnderRail
Oxenfree
Tharsis
Punch Club
Pony Island
The Bug Butcher
Assassin’s Creed Chronicles: India
Dragon’s Dogma: Dark Arisen
Resident Evil 0 HD Remaster
Dragon Quest Heroes
Death by Game Show
Tenshu General
The Quest

Platforma:
Windows, MacOS
Potrebno:
dual core procesor, 2 GB RAM
Poželjno:
quad core procesor, 3 GB RAM
Veličina:
400 MB
Adresa:
aviaryattorney .com
PEGI:
nema

66
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera