TEST PLAY<>
022016<><>

The Bug Butcher

Nova igra studija Awfully Nice za očigledan uzor ima odličan Capcomov serijal Pang igara (poznate i kao Buster Bros, odnosno Pomping World) čiji se prvi izdanak pojavio davne 1989. godine. Osnovna premisa Panga bilo je napucavanje džinovskih balona koji bi se od udarca prepolovili na dva manja, zatim na četiri još sitnija i dalje sve dok se ne uništi i poslednji „najmanji zajednički sadržalac”. The Bug Butcher se verno drži tog principa, s tim što su balone zamenile svemirske bube. Glavni junak je sićušni Hari, kosmički bubašinter čiji je zadatak dekontaminacija zaraženog naučnog postrojenja na planeti Zoit.

The Bug Butcher je arkada starog kova čiju težinu dodatno usložnjava činjenica da mu je direktna inspiracija izvorni Pang.

Već po prvom startovanju igre, svako ko je makar jednom dohvatio Pang naći će se na domaćem terenu. Vaš lik se kreće isključivo po horizontalnoj ravni, dok je otvaranje paljbe moguće samo uvis. Cilj svakog nivoa je potpuno uništenje pokretnih smetala u određenom vremenskom roku, ali i odbrana i zaštita uvrnutog naučnika koji se tu zatekao jer ga ugrožavaju monstrumi nalik na plafonski barnacle iz Half-lifea 2. Harijev život u velikoj meri olakšavaju dve vrste powerupova: ručno aktivirani (zamrzavanje protivnika, neranjivost, ubrzano pucanje i kretanje) i automatski koji se odnose na vatrenu moć (laserski zrak, raketni lanser, gatling gun i srodne igračke). Pojedini nivoi su mačji kašalj jer su preširoki i ostavljaju mnogo prostora za manevrisanje, dok su ostali, baš kao i originalni Pang, smešteni na jedan, fiksni ekran što ih čini znatno težim. Muke bivaju još veće kada se u igru uključe energetske barijere koje se nasumično aktiviraju i sprečavaju prolaz, mlazovi plamena na ivicama nivoa koji još više sužavaju manevarsko polje i slične smicalice.

Grafički stil i animacija sprajtova podsećaju na kvalitetan crtani film, dok muzička podloga tokom igre podleže kritici zbog prekomerne upotrebe dubstepa, ali i doživljava iskupljenje temom iz glavnog menija koja predstavlja fantastičnu mešavinu 8-bit chiptune i modernih chillout motiva. Likovi „govore” jezikom koji je više mrmljanje u bradu nego niz smislenih reči, a salve smeha izazivaju vapaji upomoć majušnog naučnika.

Jedna od malobrojnih zamerki odnosi se na neraznovrsnost nivoa – deo šarma izvornog Panga ležao je u putovanju oko sveta, a neki od nas su baš uz Pang kao klinci naučili gde su i šta su Tadž Mahal i Angkor Vat, mnogo pre nego što su se pomenute građevine našle na repertoaru časova geografije. Iako je The Bug Butcher arkada starog kova te samim tim težinski nije nimalo naivan, igra koja je poslužila kao inspiracija je dodatno usložnjavala stvari ubacivanjem raznih platformskih sastojaka u dobitnu formulu. Ipak, ništa od navedenog ne bi trebalo da vas odvrati od uživanja u ovoj igri, protkanoj šašavim humorom i arkadnim sekvencama koje zahtevaju reflekse dobro uvežbanog nindže.

Jan ČMELIK

 
Darkest Dungeon
Homeworld: Deserts of Kharak
WRC 5
Elite Dangerous: Horizons
Aviary Attorney
UnderRail
Oxenfree
Tharsis
Punch Club
Pony Island
The Bug Butcher
Šta mislite o ovom tekstu?
Assassin’s Creed Chronicles: India
Dragon’s Dogma: Dark Arisen
Resident Evil 0 HD Remaster
Dragon Quest Heroes
Death by Game Show
Tenshu General
The Quest

Platforma:
Windows, Mac OS X, Linux
Potrebno:
dual core procesor, 4 GB RAM
Poželjno:
quad core procesor, 8 GB RAM
Veličina:
860 MB
Adresa:
www .awfullynicestudios .com /games
PEGI:
nema

79
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera