TEST JOY<>
022016<><>

Logitech G633 i G933 Artemis Spectrum

Lov na bolji zvučni doživljaj

U svim dosadašnjim tekstovima o Logitechovoj G seriji bavili smo se kako samim uređajima tako i osvrtom na transformaciju njihove ponude igračkih periferija u zasebnu seriju koja podrazumeva i vizuelni identitet i moderne opcije uz (uglavnom) zadržavanje svih pozitivnih karakteristika koje su Logitech i dovele na mesto broj jedan kada su igračke periferije u pitanju.

Modeli hedseta (slušalica sa mikrofonom) koje smo testirali za ovaj broj predstavljaju vrh ponude Švajcaraca i objedinjuju sve karakteristike opisane u uvodu. U tekstu o tastaturi na sledećoj stranici možete da pročitate nešto više o načinu obeležavanja Logitech igračkih periferija. U skladu sa tim G933 i G633 u delu svog sufiksa nose ime „Artemis”, što je boginja lova i divljine iz grčke mitologije. (Mi je zovemo Artemida, a u slovenskoj mitologiji to je Devana, mnogo kulja plavuša sa lukom i strelama koja vodi vuka sa sobom.) Ostatak sufiksa „Spectrum” (i ovde) označava mogućnost podešavanja osvetljenja u 16,8 miliona nijansi.

Da, ovo su igrački hedseti koji svetle. Razlog za istovetne sufikse numeričkim oznakama „krije” se u činjenici da su oba hedseta gotovo identična do te mere da G633, koji nije bežični, ne deluje ništa lakše od G933 i ima iste poklopce školjki slušalica iza kojih se kod bežičnog modela nalazi punjiva baterija i prostor za risiver.

Vizuelno, Artemis izgleda zaista ubedljivo, jednako prijemčivo „igračkoj” publici, ljubiteljima SF-a, ali i nešto „ozbiljnijim” korisnicima kojima će prijati doza elegancije, bez obzira na „svemirski” izgled, uz mogućnost isključivanja „rasvete”. Plastika je izuzetnog kvaliteta, a reljef na rajfu i školjkama slušalica asocira na oklop ili egzoskelet, naročito njegov kičmeni deo. Metalik sjajne površine se odlično uklapaju sa crnom mat plastikom i jastučićima između i, u kombinaciji sa svetlom željene boje, zaokružuju vizuelni utisak. Hedseti su nešto veći i teži, pa će korisnici naviknuti na perolaku kategoriju verovatno imati zamerke. Međutim, i pored ozbiljnijeg gabarita, Artemis čvrsto stoji na glavi pri tom ne smetajući višečasovnom korišćenju. Takođe, potencijalni korisnici sa malo većim moždanim oklopom možda treba da isprobaju ove modele pre upotrebe, ali kako su se i „najviđeniji” članovi redakcije bez većih problema smestili hedset na glavu, verujemo da većina čak i naših jablana neće imati problem.

Kako smo već pomenuli fizičku sličnost testiranih hedseta, sa računarom, mobilnim uređajem ili konzolom povezuju se odvojivim kablom. Način povezivanja razlikuje dva testirana modela. U pakovanju se nalazi dugačak i debeo USB kabl, koji služi za vezu, a u slučaju modela G933 i za punjenje baterije. Dakle, Artemis Spectrum hedseti po defaultu imaju svoju zvučnu kartu, ali ako smatrate da vaša integrisana, diskretna ili eksterna zvučna karta obavljaju bolji posao, ovaj model možete povezati i audio kablom sa 3,5-milimetarskim stereo džekom. Kabl je namenjen pre svega komunikaciji sa konzolama i mobilnim uređajima zbog četvoropolnog stereo džeka. Na modelu G633 nalazi se slajder za izbor PC i „banana” moda. U PC modu, USB kablom se povezujete sa računarom, a u „banana” modu sa mobilnim telefonom. Biranje „banana” moda na slajderu deaktivira kontrole koje se nalaze na slušalicama, ostavljajući vam „uobičajenu” kontrolu na kablu. Pomenuti slajder na G933 ima sličnu funkciju, služi za uključivanje slušalica (u bežičnom modu) a u off poziciji služi za kontakt sa konzolama putem kabla. Uz G933 dobija se i 3,5 milimetara na audio činč pass trough kabl.

Artemis Spectrum će raditi i bez instalacije softvera, ali Logitechov G softver omogućava da iskoristite sve opcije za podešavanje osvetljenja i zvuka. Tasteri za kontrolu nalaze se na poleđini leve školjke slušalica, što nije najsrećnije rešenje jer će vam trebati neko vreme da zapamtite lokacije i funkcije tastera, a blizina tastera za isključivanje mikrofona i glavne kontrole zvuka garantuje da ćete na početku korišćenja sebe često „mjutovati”. Osim ovih tastera i pomenutog slajdera, Artemis Spectrum ima još tri G tastera kojima možete dodeliti funkcije po želji. Ovi tasteri imaju predefinisane funkcije za podešavanje svetla, uključivanje okružujućeg zvuka i ekvilajzera, ali mogu da se programiraju po želji.

Okružujući 7.1 zvuk jedan je od boljih koji smo imali prilike da čujemo. Upotrebljiv za gledanje filmova i donekle u igrama, ali i dalje smatramo da je višekanalni zvuk u slušalicama nepotrebna stvar i, osim što menja percepciju zvuka dodajući reverb, ne daje korisne rezultate zbog „stereo prirode” slušalica. U samom softveru je pored predefinisanih podešavanja ekvilajzera (FPS, MOBA, Cinematic Gaming, Communication) moguće uvoziti druge, kao i profile za igre, koji mogu i automatski da se instaliraju posle skeniranja igara na računaru. Utisak o kvalitetu zvuka je izuzetno pozitivan, pojedinačni zvuci su jasni i tamo gde treba (većina igara ima dobar pozicioni zvuk i 7.1 nije neophodan za doživljaj pozicionog zvuka), u kombinaciji sa zatvorenim školjkama koje čvrsto stoje na glavi, lako ćete se izgubiti u svetu igre koju igrate, jer vam nikakvi spoljni zvuci neće smetati. U slučaju da igrate online i komunicirate sa drugim igračima, čućete ih jasno i razgovetno, bez mešanja u zvuke igre, mada može da se desi da, kada vas akcija ponese, zaurlate u mikrofon.

Sam mikrofon je elegantno sakriven u levu školjku slušalice, iako je samo mali deo mikrofona fleksibilan, nalazi se dovoljno blizu ustima da „hvata” kako treba, a opet dovoljno daleko da ne smeta. Kvalitet mikrofona je sasvim pristojan. Nažalost, ni jedan model igračkih hedseta ne briljira na ovom planu, ali Artemis Spectrum svakako spadaju u bolje.

Dosadili smo sa pričom da igračke slušalice nisu na nivou audio modela koji koštaju slično ili manje. Ako vam je slušanje muzike imperativ, ne kupujte ni ovaj ni slične modele. Ipak, kvalitet zvuka koji Artemis proizvodi spada u najbolje među igračkim modelima. Treba obratiti pažnju, takođe, da kao sve kvalitetnije slušalice i ove ističu mane kompresije zvučnih zapisa, pa sigurno nećete uživati u dobrom delu YouTube snimaka i svoje MP3 kolekcije. Sa druge strane, kvalitetan snimak moći ćete da slušate u skoro svoj svojoj lepoti i kvalitetu.

Među igračkim slušalicama koje možete da kupite na našem tržištu G933 i G633 Artemis Spectrum spadaju među najbolje, ali i među najskuplje. Da li imate želju i mogućnost da trošite ozbiljan novac (oko dvadeset hiljada dinara) na igrački hedset, zavisi od vaših potreba i mogućnosti. Činjenica je da su u pitanju izuzetno kvalitetni i zaokruženi proizvodi koji će služiti godinama, kako za igre (što im je osnovna namena) tako i za multimediju i slušanje muzike. Razlika u ceni između ova dva modela iznosi dvadesetak evra, pa preporučujemo G933 jer ne gubite funkcionalnost (mogu da se povežu na računar i kablom), a bežična veza može povremeno da pomogne većoj slobodi.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Najočekivanije igre u 2016. godini

 DOMAĆA SCENA
Intervju: Stygian Software ekipa (UnderRail)

 TEST JOY
Logitech G633 i G933 Artemis Spectrum
Šta mislite o ovom tekstu?
Logitech G410 Atlas Spectrum

 GAME TALK
Recreated ZX Spectrum

 JA, IGRAČ
Gvala na glavi

Slušalice:
prečnik drajvera 40 mm, frekventni opseg 20-20.000 Hz, osetljivost 107 dB, impedansa 39 oma (pasivne), 5 oma (aktivne)
Mikrofon:
unidirekcionalni, frekventni opseg 100-20.000 Hz
Ostalo:
7.1 okružujući zvuk, mogućnost podešavanja osvetljenja u 16,8 miliona nijansi, mogućnost importovanja profila zvuka za igre, domet wireless modela oko 15 m, trajanje baterije 8-12 h, kabl za konekciju sa konzolama, činč kabl za povezivanje sa audio uređajima (G933), USB, USB/2,4 GHz Wireless veza
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera