INTERNET<>
022016<><>

.rs

eNapredak

Online polaganje vozačkih ispita – Netflix u Srbiji

Kako je krajem prošle godine i obećano, elektronska uprava je nastavila da proširuje broj servisa koji su dostupni preko interneta.

Usluga izdavanja elektronske građevinske dozvola je startovala prvog radnog dana (gradjevinskedozvole.rs). Istog dana počelo je i polaganje teorijskog dela vozačkih ispita u auto-školama. Proces polaganja se odvija u prostoriji sa računarima koja je pokrivena umreženim kamerama. Nakon utvrđivanja identiteta kandidata, sa računara auto škole pristupa polaganju ispita. Pitanja koja dobija su slučajno izabrana iz baze od pet hiljada pitanja i dobija samo pitanja koja odgovaraju kategoriji za koji polaže ispit. Odmah nakon završetka ispita kandidat saznaje ishod polaganja.

Kandidati imaju i mogućnost uvežbavanja pitanja, ali i da ispit prijave od svoje kuće. Uskoro se očekuje povezivanje ovog sistema sa drugim sistemima tako da kandidat neće moći da polaže ispit ukoliko nije prošao određeni broj teorijskih časova ili ima neku zabranu polaganja ispita.

Novi sistem polaganja popularnih „testova za vožnju” je besprekorno funkcionisao, ali je u pojedinim auto-školama bilo problema. Utvrđeno je da je razlog bio prekid internet konekcije samih auto-škola. Očigledno je da će auto-škole morati da ulože ne samo u računare, već i u kvalitetnije internet konekcije i celokupno održavanje sopstvenih IT sistema ako žele da ostanu konkurentne sa novim tehnologijama.

Ujedno, povezivanjem računarskih sistema državnih institucija sada je nemoguće registrovati automobili ili dobiti vozačku dozvolu ukoliko imate neki dug u prekršajnoj evidenciji. No, ovo se ne odnosi na izdavanje lične karte i pasoša koji su Ustavom zagarantovano pravo. Treba napomenuti da za sada ovaj sistem nije povezan sa evidencijom poreskih i drugih dugovanja.

Kada smo već pomenuli poreze, od ove godine šest vrsta poreza je moguće prijaviti preko interneta. Do marta je aktuelan probni period tokom kog će se u obzir i dalje uzimati papirna prijava, a od marta obavezna je onlajn prijava. U pitanju su premije neživotnog osiguranja, doprinose za osnivače, odnosno članove privrednih društava, samooporezivanje fizičkih lica, zatim za ispunjavanje obaveza zapošljavanja lica sa invaliditetom, te poreza na dobit po odbitku i poreza na dobit po odbitku koji ostvaruju nerezidentna lica.

Zanimljiva je statistika da se u proseku dnevno podnosi oko 15.000 elektronskih poreskih prijava, da je rekord ostvaren 15. januara sa 55.997 prijava, a da je tokom prošle godine podneto ukupno 4.755.260 elektronskih poreskih prijava.

Republički geodetski zavod uvodi krajem januara elektronsku pisarnicu u katastru. Smatra se da je glavni izvor korupcije nerešavanje predmeta pa će elektronska pisarnica onemogućiti makar ovaj vid korupcije. Pisarnica će biti dostupna na celoj teritoriji Srbije za svih 170 katastarskih jedinica.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i ambasador Republike Koreje u Srbiji Li Dohun postigli su dogovor o saradnji dveju zemalja u oblasti eUprave. Slične memorandume Republika Koreja ima sa 37 zemalja u svetu, uključujući i Veliku Britaniju, Nemačku, Kinu, Bugarsku, Italiju, Rumuniju, Moldaviju i Poljsku.

Da uvođenje novotarija ne ide baš uvek lako najbolje pokazuje objava g. Šabića na Tviteru (vidi sliku).

U proceduri donošenja nalazi se novi Predlog zakona o oglašavanju, kojim će biti regulisano oglašavanje na internetu.

Šestog januara Netflix je moguće pratiti sto trideset zemalja među kojima je i Srbija.

Dužina poruke na Tviteru uskoro će biti povećana na 10.000 karaktera. To je tekst dugačak otprilike kao dve stranice u „Svetu kompjutera”. Možda je skok prevelik i možda Tviter izgubi svoju dinamičnost...

Dusan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Anonimnost i zaobilaženje ograničenja na internetu (1)
LTE u Srbiji
15 godina Vikipedije
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera