INTERNET<>
022016<><>

WWW vodič

Novi Zeland

Google je proširio svoju Street View ponudu prelepih lokacija na Novom Zelandu kojima možete da se virtuelno prošetate koristeći ovaj servis. Odeljak Great Walks of New Zealand obogaćen je za sedam novih „staza” kroz nacionalne parkove, planinske lance, plaže uz reke mora i jezera kao i raznolike šume. Naravno, ukoliko ste ljubitelj filmskih serijala „Gospodar prstenova” i „Hobit”, brojni prizori će vam delovati poznato jer su korišćeni kao lokacije u filmovima. Na momente ćete biti uvereni da čujete šuštanje hobitskih stopala.

goo.gl/LWJsfF

Petra

Petra, glavni grad drevnog Nabatejskog carstva nedavno je dodat u arhivu Google Street Viewa. Ipak, ovaj grad koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine ne može da se obilazi na tipičan Street View način, već u vidu navođenog virtuelnog obilaska. Tako od nekoliko stotina struktura na području Petre možete da posetite osamnaest značajnih lokacija kao što je slavna riznica Khazne al-Firaun i na svakom od njih slušate glas vodiča sa osnovnim podacima ili kliknete na obeležene objekte za dodatne, ponekad šaljive, informacije.

goo.gl/SnOQVv

Maču Pikču

Početkom decembra Google je u svoju Street View bazu dodao jedno od novih sedam svetskih čuda skriveni grad Inka – Maču Pikču. Sada ne morate da otputujete u Peru i popnete se uz planine na 2400 metara nadmorske visine da biste posetili ovu rezidenciju cara Pačakutija izgrađenu pre sedam vekova. Street View nam omogućava da se putem računara, u virtuelnom obliku, prošetamo kroz hramove, trgove i terase ovog bisera svetske baštine. Obratite pažnju i na linkove ka stranama Google Cultural Institutea posvećenim upravo artefaktima Inka.

goo.gl/rBO5W2

Maroko

Turistički odbor Maroka pokrenuo je novi sajt koji vas poziva da provedete odmor u ovoj zemlji. U pitanju je lepo i stilizovano iskustvo sa vertikalno podeljenim ekranom. Sa leve strane možete da pretražujete bazu sajta po željenim aktivnostima na odmoru od baškarenja u luksuznim odmaralištima do aktivnih odmora ispunjenim sportom i istraživanjem. Na desnoj strani sajta možete da pretražujete Maroko po lokacijama, od starih gradova punih istorijske baštine i modernih metropolisa do neverovatnih primorskih i pustinjskih pejzaža.

www.muchmorocco.com

Windyty

Veliki broj korisnika neta prosto obožava da prati hipnotičke vizualizacije meteoroloških uslova i obrazaca, kako kod nas tako i globalno. Sajt Windyty, koji je do nedavno prikazivao samo strujanja vetrova na 2D mapi, unapređen je na nekoliko načina. Pre svega tu je prikaz na interaktivnom 3D globusu, kao i da birate između tri različite mape koje se koriste kao „omotač” za 3D rešetku. Tu je i prognoza za do dvanaest dana kao i detaljnije opcije za vizualizaciju vetra, temperature, različitih vrsta padavina, pritiska i talasa na morima.

www.windyty.com

Trendovi 2015

Po isteku svake godine obasuti smo statističkim podacima o tome šta su korisnici gledali, tražili, posećivali i delili jedni sa drugima. Ove godine Google je svoj pregled pretraga organizovao po događajima, prilikama i ličnostima u vezi sa kojima je obavljeno najviše pretraga. Za događaje koji su pokrenuli najviše pretraga, kao što su novembarski teroristički napadi u Parizu, urađene su detaljne interaktivne mape koje prikazuju širenje informacija po svetu kao i pitanja koja su ljudi postavljali kada su tražili dodatne podatke o nekom događaju.

goo.gl/bbRsw3

Dragan KOSOVAC

 
.rs
Anonimnost i zaobilaženje ograničenja na internetu (1)
LTE u Srbiji
15 godina Vikipedije
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera