PRST NA ČELO<>
022016<><>

Menjam betu za omegu

Biće ovo teška godina za najveću svetsku marketinšku agenciju, obučenu u ruho informatičkog giganta po imenu Google.

Oh, oprostite! Oni su sada Alphabet. Iako im je ime sastavljeno od prva dva slova grčkoga pisma, čini se da ova korporacija teži da postane alfa i omega sveta. Toga su izgleda svesni i drugi svetski IT moćnici pa se, s vremena na vreme, pojave u svojstvu tužioca u pažnje vrednom sudskom slučaju, ne bi li kralju reklamnih voda otkinuli koju milijardu i usporili njihovo, ni u knjigama opisano, uzdizanje do zvezda.

Dok se u glavnome gradu i širom našeg malog ali ponosnog kazamata, nalik selu Gala u delima Uderca i Gošinija, slavilo uz obilni ručak i mnogo divljih veprova, prvog dana „srpske” Nove godine, u dalekom San Francisku dešavala se drama u tri čina. Petogodišnji rat reklamnoga diva, sa naočarima, i korporacije Oracle dobio je novu epizodu. Relativno mirnog popodneva, 14. januara, održano je sudsko saslušanje na kome će advokati američkog diva baza podataka i poslovnog softvera naneti ozbiljan udarac svetskoj Alfi i beti pretrage i oglasa. U iznošenju slučaja, advokati Oraclea su domišljatim potezima advokatske erudicije izneli dugo neprecizno procenjivani podatak o zaradi Alfabeta od platforme Android. Iako su finansijski podaci, koje je Google morao da dostavi, bili označeni kao poverljivi, te „samo za advokatske oči”, oni su se pojavili na suđenju. Brže-bolje su pravnici reklamnoga mastodonta zatražili od federalnog sudije izdvajanje delova stenograma, te stavljanje statusa „zapečaćeno”. „Pomenuti, javnosti nepoznati finansijski podaci, veoma su osetljivi i njihovo plasiranje u javnost može da ima značajne negativne efekte po poslovanje kompanije Google”, izjavili su u pravnom timu Alfe i bete. Sticajem nerazjašnjenih okolnosti, negde oko tri časa popodne, istoga dana, iz elektronske baze suda u San Francisku, nestao je transkript nastao u pomenutom postupku, i to bez da je sud na bilo koji način javno uslišio volju i molbu Alfe i bete i njihovih advokata.

Pozadina ovog slučaja nam nagoveštava da se on, iako smo drugačije mislili prošle godine, neće tako brzo završiti. Oracle je, naime, pre pet godina pokrenuo tužbu protiv kompanije Google za neovlašćeno korišćenje patentiranih Java tehnologija u izradi operativnog sistema Android. Oracle svoju tužbu pojačava veoma snažnim argumentima. Kako je u to vreme Apple već imao veoma zrelu platformu u vidu vrhunskih uređaja i značajno uznapredovalog iOS operativnog sistema, Google je bio na potezu. U potrebi da na brzinu izrade operativni sistem morali su da se okrenu stabilnoj platformi, što je Java, čiji je Oracle postao vlasnik kupovinom kompanije Sun Microsystems, u vreme kada se intenzivno tragalo za tehnološkom osnovom, upravo i bila. U međuvremenu, slučaj je prolazio kroz nekoliko nivoa američkog sudstva. Prva i druga četvrtina ove borbe titana je pripala Alfabetu, dok je u trećoj Leri Elison (Larry Ellison), prvi čovek Oraclea, stisnuo papučicu gasa i uspeo da izdejstvuje odluke apelacionog suda i odvede slučaj na Vrhovni sud. Tu se ponovo desio preokret kada je pomenuti sud odbio da zaseda na tu temu i lopticu vratio na niže sudove. Sve do početka tekuće godine, akcije gotovo da nije bilo.

Do pomenutih finansijskih podataka nekako je došla kompanija Bloomberg i oni su se, uprkos nestanku stenograma iz baze podataka suda u San Francisku, ipak našli u javnosti. Google je od ekosistema Android prihodovao oko 31 milijardu američkih dolara i ostvario oko 22 milijarde profita. Fantastična margina profita od preko 70 odsto je i donekle logična, jer se radi o biznisu za koji se znalo da je ultraprofitabilan. Ipak, ono što iznenađuje jeste to da se zapravo radi o veoma niskom iznosu. Ako pogledamo, na primer, činjenicu da je iPhone kao platforma u trećem kvartalu 2015. prihodovao 32,2 milijarde dolara, što je, dakle, više od Android platforme od 2008. godine, jasno je kolika je razlika u monetizaciji pionirske pozicije koju je Apple izvojevao, ali i daljih koraka u podizanju kvaliteta i prodaje. Da stvar bude gora po Google, pomenuti podaci o zaradi na Androidu su dobijeni Oracleovom metodologijom i potencijalno su „napumpani”, jer Oracle želi da prikaže Android kao profitabilnu platformu, nastalu na nečasnoj upotrebi Javinih (dakle Oracleovih) programskih biblioteka. Tužilac traži odštetu od preko milijarde američkih dolara, što je iznos koji Alfa i beta plaćaju kompaniji Apple kako bi se kao prvi pretraživač na njihovim uređajima pojavljivao upravo Google. Ta informacija je izneta na pomenutom suđenju, a do tada je bila tajna i dostupna samo višem menadžmentu i advokatima kompanija Apple i Google.

Dok tužba traje, Google nas uverava da možemo mirno da spavamo jer su u prošloj godini blokirali gotovo 780 miliona oglasa za koje je utvrđeno da krše kompanijsku politiku. Visoka je etika u reklamiranju, razume se!

Momir ĐEKIĆ

 
 AKTUELNOSTI
CES 2016, Las Vegas

 NOVE TEHNOLOGIJE
Savremeni ruski mikroprocesori

 TRŽIŠTE
Poslovanje kompanije Intel

 NA LICU MESTA
Peti Hackathon

 KOMPJUTERI I FILM
Deadpool
Gods of Egypt
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Linux server za početnike (3)

 VREMENSKA MAŠINA
Divljan, DTP i Dead to Rights

 PRST NA ČELO
Menjam betu za omegu
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera