TEST DRIVE<>
022016<><>

Dell E1916He, E2016H, E2216H i E2316H

Economy Quartet

Kako sve bolje zvuči kada nadeneš neki strani naziv... Kao i ovaj naslov. Taman pomisliš nešto novo, moderno, a onda dođeš do ovog pasusa i pročitaš „Economy Quartet” ili ti „budžetska četvorka”. Pri tom ne mislimo ni na studente ni na ove parlamentarce.

Ne, najbolje bi bilo da uvek testiramo samo poslednji krik tehnologije i najskuplje modele, one iz klase nedodirljivih, koje sanjamo i za koje smo se zarekli da ćemo jednog dana posedovati. Zašto? Jer nam je nešto BAŠ takvo potrebno kako bi se ispravila kosmička nepravda i vratio balans u celokupnom univerzumu. Dečačke fantazije, ma koliko godina imali, a realnost je suprotna. Niti se mi vozimo u stereotipnom automobilu Ferrari Testarossa (belom, kao iz serije „Miami Vice”) duž francuske rivijere niti vi ležite u hladu džinovske palme, osluškujući treperenje vetra o njeno lišće, dok talasi lagano zapljuskuju plažu na kojoj ste, a mali crnja vam dodaje novu čašu viskija, jer se prethodna previše ugrejala. A ako to radite, i čitate „Svet kompjutera”, gospodine ili gospođo, Vi ste, u najmanju ruku, Bog.

Realnost je drugačija, pa da se mi vratimo na naša četiri musketara ili jahača apokalipse, kako je kome volja. Mada ih mi smatramo musketarima. Dozvolite da obrazložimo. Ekonomska klasa je uvek predstavljala mesto u kome se koriste provereni (i odavno isplaćeni) proizvodni procesi. Ujedno ona i indirektno definiše neke minimume u industriji. A kada se u tom rangu proizvođač odluči da uz monitor isporučuje jedino DisplayPort kabl, znate koliko je sati. Ne, nije greška, uz svaki od Dellovih modela iz E klase smo dobili isključivo DP kabl. Analognim konekcijama je došao kraj. Napokon. Ali to ne znači da pored DP konektora ne stoji i analogni D-Sub (VGA). Jednostavno, kompatabilnost unazad mora postojati, u suprotnom će određeni broj kupaca otići u konkurentski tabor, ali... Ovo je pozitivna naznaka u smeru u kome će se industrija kretati i mi to više nego pozdravljamo, jer je zaista vreme da se rešimo DA/AD konvertera (iz digitalnog u analogno, pa opet u digitalno) koji između ostalog otežavaju i podižu cenu proizvodnje.

Dakle imamo četiri monitora iz Dellove „E” serije, koji su istetovirani sa oznakama E1916He, E2016H, E2216H i E2316H. Dijagonale koje nagoveštavaju prve dve cifre u oznaci modela su lažne i Dell kraducka po pola inča (osim kod dva’es’trojke), pa su dijagonale one zapravo 18,5, 19,5, 21,5 i 23 inča. (U ovoj seriji postoji još i model od 24 inča, istih karakteristika kao E2216H/E2316H, ali u trenutku našeg testa nije bio dostupan kod lokalnog distributera ).

Karakterističan za sve ove monitore je tanak okvir oko ivica panela, zaobljenih ivica, mat crn, kao što je i ostatak monitora zapravo. Nema nekih specifičnih crta koje bi ih istakle u moru drugih. Jednostavni, napravljeni da se uklope u masu i da preterano ne skreću pažnju na sebe. Čvrsti su, uz jako malo uvijanja plastike, što je dobro. Tasteri za navigaciju nalaze se u donjem desnom uglu, ima ih četiri i klasično su „klikabilni”, dok je peti veći i služi da pusti napon do tih par stotina hiljada piksela. Na poleđini, okrenuti na dole, nalaze se DisplayPort i VGA konektori, i to je to, potpuno preslikano od najmanjeg do najvećeg modela.

Softverski deo nastavlja u tonu koji je započet fizički – jednostavno i bez previše opcija. Šest fabrički kalibrisanih podešavanja – Standard, Multimedia, Paper, Warm, Cool i Custom (R, G i B kanali nezavisno podesivi), a pored njih Brightness i Contrast. Pomažu tek toliko da boje malo bolje prilagodite svom ukusu, pošto osvetljaj i kontrast imaju raspon između 60 i 85, odnosno 65 i 90, sve ostalo je, za naš ukus, neupotrebljivo. Dodatni dobitak u kvalitetu prikaza je moguće dobiti korišćenjem Windowsovog alata za kalibraciju ekrana ili preko softvera grafičke karte. Tu je najbolje „popeglati” gamu, kako bi reprodukovana slika dobila još malo na dubini.

Početna podešavanja nisu nešto o čemu biste pričali sa drugaricama uz kafu ali su, s obzirom na ukupne mogućnosti upotrebljenog TN panela, više nego adekvatna i dobro odmerena. Manuelnim štelovanjem dobili smo nešto topliji kolorit, startni nam je bio previše hladan, a preko alatke u Windowsu smo malo poboljšali dubinu crne, koja je vukla na sivkasto. Ni reprodukcija bele nije idealna, ali to je očekivano sa ovako malim budžetom za monitor. Interesantno je napomenuti da je reprodukcija finog gradijent prelaza veoma dobra, bez „stepenika” između tonova, iako pokazuje nedostatke na krajevima (najsvetlije/ najtamnije). Reprodukcija boja je korektna, ne možemo reći da su u potpunosti isprane, ali im fali punoće, mada su ovo sasvim normalni i prosečni rezultati za jedan TN panel. Nemoguće je ne napomenuti uglove gledanja koji su po horizontalnoj osi korektni, dok bismo voleli da je takva situacija i sa vertikalnim, ali nije, njihov opseg je nešto uži od onoga što bismo voleli da vidimo. Takođe, nismo uspeli da primetimo razliku pri korišćenju DisplayPort i VGA porta, što govori dokle je razvoj stigao. Sve vreme pričamo o modelu E1916He sa rezolucijom od 1368 x 768 piksela.

A sada prelazimo na prvi sledeći, E2016H, čija rezolucija iznosi 1600 x 900 piksela. Iiiii razlike u kvalitetu prikaza – ima! Kako ima? Svaki deo prikaza slike koji analiziramo je za nijansu bolji. Crna je punija, najsvetliji beli tonovi su bolje prikazani, gradijent je nešto lepši, boje za nijansu punije, dok su uglovi gledanja skoro nepromenjeni. Naredna dva modela su ovo mišljenje potvrdila, čak i u direktnom poređenju jednih sa drugim, bilo je očito da „devetnaestica” ima lošiji prikaz slike, dok je kod preostala tri modela (E2016H, E2216H i E2316H) razlika u kvalitetu reprodukcije skoro neprimetna. Uniformnost panela se minimalno razlikovala, pa zato i ne čude skoro identični rezultati. Nedostatak oštrine pri korišćenju analogne konekcije u poređenju sa digitalnom je skoro nepostojeći i to samo zato što je slika jedva primetno oštrija kod dva modela koji prikazuju punu HD rezoluciju (1920 x 1080 piksela).

Čemu cela priča sa početka o fantaziranju i uživanju? Udovoljite sebi i svojim očima malo. Nemojte ih zlostavljati kada izbor već postoji. Odvojite malo više para za monitor ispred koga ćete provoditi sve vreme rada za kompjuterom... Preračunajte se koliko koštaju pregled kod očnog lekara i (nove) naočari. Nemojte kupovati E1916He ili E2016H malih dijagonala i još manjih rezolucija. Oni su za kancelarije. Ne gledajte „život” u 720p, već u Full HD rezoluciji, priuštite to sebi za tih 1500-2000 dinara razlike, jer dodati memoriju, zameniti grafičku bržom ili hard-disk većim daleko je lakše nego promeniti oči. Ne pristajte na manje od toga.

Vojislav VUJANIĆ

 
Gigabyte GA-Z170X-Gaming 5
Toshiba Video Stream HDD (DT01ABA200V), Western Digital Purple (WD20PURX), Seagate Video HDD (ST2000VM003) i Seagate Surveillance HDD (ST2000VX003)
LC-Power LC-HUB-EX4R-ALU
Gigatron Game Rattler
LC-Power Gaming 977MB Big Block
Dell E1916He, E2016H, E2216H i E2316H
Šta mislite o ovom tekstu?
Benq GW2270
Dell Inspiron 15-3542
Asus RoG GX700VO
HP Pavilion x2 (12)
JVC GZ-R15
nJoy Septu 600, Horus 600, Isis 650L i Shed 625
TP-Link Archer C20

Dell E1916He
Osnovno:
18,5 inča, 1368 x 768 px, TN, WLED
Ostalo:
DisplayPort, VGA, osvetljaj 200 cd/m2, kontrast 600:1, vreme odziva 5 ms, uglovi vidljivosti (H/V) 90°/65°

Dell E2016He
Osnovno:
19,5 inča, 1600 x 900 px, TN, WLED
Ostalo:
DisplayPort, VGA, osvetljaj 250 cd/m2, kontrast 1000:1, vreme odziva 5 ms, uglovi vidljivosti (H/V) 170°/160°

Dell E2216He
Osnovno:
21,5 inča, 1920 x 1080 px, TN, WLED
Ostalo:
DisplayPort, VGA, osvetljaj 250 cd/m2, kontrast 1000:1, vreme odziva 5 ms, uglovi vidljivosti (H/V) 170°/160°

Dell E2316He
Osnovno:
23 inča, 1920 x 1080 px, TN, WLED
Ostalo:
DisplayPort, VGA, osvetljaj 250 cd/m2, kontrast 1000:1, vreme odziva 5 ms, uglovi vidljivosti (H/V) 170°/160°
Proizvođač:
Dell
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera