TEST DRIVE<>
022016<><>

Benq GW2270

Odličan univerzalac

U redakciju je, na sto ispred nas, stigao novi BenQ GW2270. Čvrst je, onako muški, što nikada ne biste očekivali od nečega iz te klase. Verovatnije biste očekivali nešto mekano i mlitavo, izrađeno od kineske plastike, sa zazorima u koje mačka može da se zavuče u hladnim zimskim noćima. Ne, jednostavno ne. Sve se uklapa, sve je čvrsto i stabilno, ne uvija se više nego što mora, ne krcka nimalo.

Ali što i ne bi bio takav, kada je jednostavan. Nema milion i jednog tastera, konektora, opcije. Tanak ram oko panela, stabilno postolje, mat crn. Jednostavan i običan. Možete ga samo nagnuti u zavisnosti iz koga ugla ga gledate, ali je čak i taj mehanizam odlučan u nameri da ostane u poziciji u koju ste ga pomerili. I dalje je sve čudno. Tasteri za kontrolu (4 + 1) su u vidu poluloptica postavljenih na donju stranu rama. Kratkog su i odsečnog hoda.

Softver prati temu monitora. Izgledom jednostavan, sa samo četiri glavne grupe i dovoljno opcija u njima za bilo kakvo podešavanje. Sve je logično raspoređeno. Jedino što odziv pomalo kasni u odnosu na klik tastera. Zašto bismo mu to zamerili? Ne možemo, jer ne podešavate monitor svaki čas.

Pored profila koji stižu predefinisani iz fabrike (više o njima kasnije), imamo napredna podešavanja u vidu Sharpness, Gamma, Hue, pored Color Temperature, Dynamic Contrast, Overscan i kastomizacije prečica navigacionih tastera. Ovo niste mogli da očekujete u ovom cenovnom rangu, štaviše, ove opcije nemaju ni neki modeli iz jače cenovne grupe.

Sad dolazimo do bitnog dela: reprodukcija slike. Fabrički kolorni profili veoma su dobro odmereni. Standardni je topao, te će najvećem broju korisnika odgovarati, a pored njega imamo Low Blue Light, Movie, Game, Photo, sRGB, ECO i User. Movie i Game su super, jer pojačavaju kontrast i saturaciju boja i smanjuju brzinu odziva. Photo preskočite u širokom luku, nešto lošije skoro nismo videli. Eco je tu da malo prištedi na energiji optimizujući potrošnju, ali pravi pobednik je Low Blue Light podešavanje sa svoja tri preseta Multimedia, Web i Reading, koja smanjuju isijavanje i količinu plave u prikazu, čineći reprodukovanu sliku znatno toplijom (žućkastom). Time se efektivno smanjuje umaranje očiju kada dugo surfujete netom ili čitat?/kucate tekstove, a pozadina je beli „papir”. Pogotovo ako to radite u prostorijama sa slabijim osvetljenjem. Nemojte ovu opciju pomešati sa smanjivanjem osvetljaja ekrana, jer iako je ona jedan deo Low Blue Light podešavanja, finalni efekat nije isti. Ovo rešenje bi mogli da implementiraju svi proizvođači, ali dok to ne urade, oslonite se na aplikacije za operativne sisteme.

Kvalitet reprodukovane slike je dobar. Štaviše, veoma dobar. Fabrički podešeni osvetljaj od 100 odsto je presvetao i zrači. Kada njega smanjite na nivo koji vam odgovara (oko osamdesetog podeoka), shvatite iznova da je kvalitet reprodukovanih tonova realan i topao. Boje su adekvatno zasićene. Kontrast je dobar, a tekst oštar. Na osnovnom profilu. Kada smo se prebacili u Custom i ohladili boje za nijansu, tj. došli do realne vrednosti balansa bele, i dalje smo bili veoma zadovoljni kvalitetom prikaza. Toliko da smo, iako smo probali preko svake opcije da izvučemo još malo bolju reprodukciju, na kraju sve vratili na početne vrednosti, osim manuelno podešenih boja. Da, toliko je dobar.

Čak ni sintetički testovi nisu prikazali mane koje bi uticale da promenimo odluku. Uniformnost je više nego korektna, uz blage devijacije uz ivice gde je nešto svetliji, ka centru gde je tamniji. Crna je veoma tamna, a bela nije zagasita i ne isijava. Zapravo je veoma blizu nekoj idealnoj. Samim tim kontrast kod Benq GW2270 je odličan, što se vidi od prvog trenutka. Gradient test pokazuje stapanje najtamnijih i najsvetlijih tonova, ali u samom vrhu skala. Takođe, njegova reprodukcija nije idealna, vide se prelazi, ali ni u jednom momentu se ovaj model nije predstavljao kao nešto što nije, pa su rezultati ovog tipa očekivani. Više bismo bili začuđeni da je reprodukcija gradienta bila kvalitetnija. S druge strane, ako su razlike između susednih nijansi dva odsto, svaka se razlikuje od susedne duž cele lestvice tonova.

Za upotrebu u realnom svetu možemo reći samo to da smo impresionirani u pozitivnom smislu. Zaista, ako ne planirate da radite profesionalnu korekciju boja ili bilo šta slično što zahteva veoma preciznu i tačnu reprodukciju kolornog spektra, BenQ GW2270 će odgovarati svim vašim potrebama.

Čak su i uglovi gledanja veoma dobri (ranije je to bila mana VA panela), ali za odziv ne bismo mogli da kažemo da je 5 milisekundi, čak ni kada se koristi veštačka akceleracija. Jednostavno ne stičemo taj utisak, a on se dodatno pojačava što je potrebnija veća brzina reprodukcije. Nemojte samo da nas shvatite pogrešno da je ona na nivou 2005. godine, već nije dovoljna za idealno igranje brzopoteznih igara, iako biste po specifikaciji mogli da zaključite da je blizu. Za reprodukciju svih drugih vrsta pokreta, klasično okruženje operativnog sistema ili gledanja video zapisa, odziv je dobar.

Još jedan plus u korist GW2270 je odnos veličine ekrana i rezolucije, tj. dijagonale od 21,5 inča i rezolucije od 1920 x 1080 piksela koji doprinose oštrini slike. Iz tog razloga Sharpness opciji nije potrebno prilaziti, čak ni preko analogne konekcije.

Zaključak je vrlo jednostavan i kratak. Mišljenja smo da BenQ GW2270 u ovom trenutku predstavlja najbolju kupovinu za uloženih 115 evra i tačka.

Vojislav VUJANIĆ

 
Gigabyte GA-Z170X-Gaming 5
Toshiba Video Stream HDD (DT01ABA200V), Western Digital Purple (WD20PURX), Seagate Video HDD (ST2000VM003) i Seagate Surveillance HDD (ST2000VX003)
LC-Power LC-HUB-EX4R-ALU
Gigatron Game Rattler
LC-Power Gaming 977MB Big Block
Dell E1916He, E2016H, E2216H i E2316H
Benq GW2270
Šta mislite o ovom tekstu?
Dell Inspiron 15-3542
Asus RoG GX700VO
HP Pavilion x2 (12)
JVC GZ-R15
nJoy Septu 600, Horus 600, Isis 650L i Shed 625
TP-Link Archer C20

Osnovno:
21,5 inča, 1920 x 1080 px, VA, LED
Ostalo:
VGA, DVI, osvetljaj 250 cd/m2, kontrast 3000:1 (dinamički 20.000.000:1), vreme odziva 5 ms, uglovi vidljivosti (H/V) 178°/178°
Proizvođač:
Benq
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera