TEST DRIVE<>
022016<><>

TP-Link Archer C20

Gostoprimljiv mali

TP-Link Archer C20 je bežični ruter izrađen po standardu 802.11ac, sa maksimalnim propusnim opsegom od 433 Mbit/s na pet gigaherca. Može da radi istovremeno na 2,4 i pet gigaherca, ali na frekvenciji od 2,4 gigaherca maksimalni propusni opseg mu je 300 Mbit/s. U pakovanju uz njega dolazi eksterno napajanje, CD sa dodatnim sadržajima (uputstva u PDF-u i programčići), jedan LAN kabl i kratko štampano uputstvo.

Kućište uređaja je dizajnirano po ugledu na neke od novijih modela Asusovih bežičnih rutera, sa gornjom površinom ukrašenom romboidnim reljefom, ali sa oblim ivicama, da bi se malo razlikovali. Pored tih modernih detalja, ništa drugo se po izgledu ne izdvaja od drugih modela TP-Linkovih bežičnih rutera. Izbor boja je po našem mišljenju mogao biti srećniji, ali se sivo/teget kombinacija možda nekome i svidi. Signalna sekcija se sastoji od sedam LE dioda plave boje, i pokazuje napajanje, rad oba Wi-Fi primopredajnika, LAN, WAN/Internet, USB i WPS. Hlađenje uređaja je fino rešeno, jer se rashladne „rešetke” nalaze sa svih strana sem gornje i zadnje. Ovaj ruter predviđen je za smeštanje samo na stolu, što se može zaključili iz nedostatka rupa za montažu na zid. Dve omnidirekcione antene su pokretne ali fiksirane, tako da ne postoji mogućnost promene antene i izvlačenja antena na drugu lokaciju putem kabla. Opremljen je jednim WAN, četiri LAN i jednim USB portom, a tu su i prekidači za WPS/Reset i paljenje/gašenje bežične mreže, kao i taster za paljenje i gašenje samog uređaja. USB port može poslužiti za povezivanje memorijskih uređaja i štampača, te naknadno „dizanje” Samba, FTP, Media i/ili Printer servera uz pomoć ovog rutera.

Ruter može da se konfiguriše putem brauzera ili Setup Wizarda koji može da se pronađe na pratećem CD-u, a tu je i mobilna aplikacija Tether App koja je dostupna za Android i iOS platforme putem App i Play prodavnica. Od opcija bismo izdvojili WDS Bridge, Bandwidth Control i Guest Network, pošto se one ne viđaju toliko često na SOHO uređajima. Opcija WDS Bridge služi za bežično povezivanje dva rutera međusobno (radi premošćavanja slabog dometa recimo), Bandwidth Control je za regulisanje količine propusnog opsega koji se troši (da nam „onaj jedan” ne guši uvek mrežu), a Guest Network omogućava podizanje posebne mreže za goste (jedna na 2,4 i jedna na pet gigaherca), putem koje će imati pristup internetu, ali ne i lokalnoj mreži.

Na testu dometa, ovaj ruter je sasvim korektan, i bez većih problema pokriva dvospratnu kuću standardne konstrukcije i kvadrature. Što se propusnog opsega tiče, sa jednim računarom povezanim žično i jednim povezanim bežično, postignuta brzina kopiranja kretala se oko 5 MB/s.

Ovaj uređaj preporučujemo kako za kućnu tako i za kancelarijsku upotrebu. Jedini scenario gde se ne preporučuje su okruženja gde se očekuju veliki obimi kopiranja fajlova kroz bežičnu mrežu.

Petar LONČAREVIĆ

 
Gigabyte GA-Z170X-Gaming 5
Toshiba Video Stream HDD (DT01ABA200V), Western Digital Purple (WD20PURX), Seagate Video HDD (ST2000VM003) i Seagate Surveillance HDD (ST2000VX003)
LC-Power LC-HUB-EX4R-ALU
Gigatron Game Rattler
LC-Power Gaming 977MB Big Block
Dell E1916He, E2016H, E2216H i E2316H
Benq GW2270
Dell Inspiron 15-3542
Asus RoG GX700VO
HP Pavilion x2 (12)
JVC GZ-R15
nJoy Septu 600, Horus 600, Isis 650L i Shed 625
TP-Link Archer C20
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
802.11ac (433 Mbit/s, 5 GHz)
Ostalo:

4 x 100 Mbit/s LAN, 100 Mbit/s WAN, USB 2.0 (Samba, FTP, Media i Printer Server), WPS/Reset, Wireless On/Off i Power On/Off dugme, dimenzije 230 x 144 x 35 mm, eksterno napajanje 12 V DC / 1 A, dve fiksne antene, 802.11n (300 Mbit/s, 2.4 GHz), Enable/Disable Wireless Radio, WDS Bridge, WMM, Wireless Statistics, 64/128-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK, snaga predajnika < 20 dBm (2,4 GHz) i <23 dBm (5 GHz), Bandwidth Control, Access Control (Parental Control i Local Management), Remote Management, Virtual Server, Port Triggering, UPnP, DMZ, DDNS (DynDns, Comexe, NO-IP), VPN Pass-Through (PPTP, L2TP, IPSec), Host List, Access Schedule, Rule Management, DoS, SPI Firewall, IP Address Filtering, MAC Address Filtering, Domain Filtering, IP and MAC Address Binding, podrška za IPv4 i IPv6, Guest Network (jedna na 2,4 GHz i jedna na 5 GHz)
Proizvođač:
TP-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera