TEST RUN<>
022016<><>

WhySoSlow 0.95 Beta

Problem lokator

Stvarno, zašto je računar spor kao puž golać na letnjem suncu? Zašto se programi otvaraju tek nakon što prinesete žrtvu Manituu i kako je moguće da je procesor toliko okupiran poslovima iako samo „buljite” u desktop pozadinu koju ste nedavno postavili? Za većinu iskusnih korisnika, nabrojani problemi su jednostavniji od popodnevne šetnje u parku i nakon nekoliko klikova mišem stvari se vrlo brzo vraćaju u normalu. Sa druge strane, početnici i Windowsu manje naklonjeni vlasnici PC-ja počupaće kosu sa glave dok ne dođu do rešenja. Treba tu znanja, iskustva, baš kao i pravih softverskih alatki...

WhySoSlow u periodu pred nama može postati jedan od njih, čvrst oslonac na koji korisnici mogu računati u danima bure. Pretpostavljate, rekli smo „u periodu pred nama” iz prostog razloga što se projekat još uvek nalazi u Beta fazi razvoja (nakon što ovo pročitate, skoknite do oficijelnog sajta i proverite njegov status – trebalo bi da je promenjen), koja podrazumeva peglanje uočenih problema i detekciju razvezanih krajeva. Ono što je nama prvo upalo u vidokrug je veoma jednostavan upravljački interfejs koji na pregledan i nedvosmislen način korisniku ukazuje na potencijalne probleme i detektovana uska grla. Iako je to tako, autori ipak ne preporučuju Betu početnicima i manje iskusnim korisnicima, jer WhySoSlow „brlja” u toku rada, do nekih rezultata dolazi se zaobilaznim putem, a tokom procesa analize sistema program ume da se zakuca i odbije poslušnost.

Bilo kako bilo, WhySoSlow nakon pokretanja (koje uključuje i inicijalno skeniranje sistema) predočava radno ekranče na kojem su smešteni parametri koje nadgleda. Tu se nalaze brzina procesora, njegova trenutna temperatura i opterećenje, brzina odziva kernela i aplikacija, zauzeće radne memorije, kao i broj registrovanih Hard pagefaultsa. Preglednosti doprinosi i podatak da se nadgledanje odvija u realnom vremenu (sve dok ga sami ne zaustavite) i da je preko naročitih skala korisniku dato do znanja šta se od procesa nalazi „u vinkli”, a šta ne. Zeleno znači dobro, a isto tako što skala sadrži manje gradivnih pravougaončića, to je rezultat bolji. Pored svakog unosa postavljene su i krupne ikonice koje privlače pažnju na one segmente u kojima je WhySoSlow pronašao probleme. Jednostavno, kada vidite ogroman X u crvenom krugu, berite kožu na šiljak jer možete biti sigurni da tu nešto nije u redu. Rezultati se prikazuju i u obliku brojčane matrice gde se prate (i beleže) trenutne, minimalne, maksimalne i prosečne vrednosti parametara. Ono što ispada iz okvira očekivanog označava se crvenom bojom.

Sve što smo do sada pomenuli i opisali je bajno i sjajno, ali kako program pomaže korisniku da uočene probleme reši? Odgovor je – nikako! Naime, WhySoSlow nudi mogućnost (iz sekcije Tools) pristupanju sistemskim alatkama za održavanje, ali je to i više nego nedovoljno za iole ozbiljan rad. Ovde se nalazi mogućnost defragmentacije hard-diskova, deinstaliranja programa, odnosno pozivanje Power sekcije OS-a. Opet podvlačimo, sve to isključivo u režiji Microsoftovih programera. Više informacija može da se dobije ako se aktivira ugrađeni Analyzer, koji će testirati ponašanje drajvera i aktivnih procesa, a korisniku će predočiti i tabelu iz koje se vidi od koliko fragmenata je sastavljen svaki gradivni element operativnog sistema. Sa komandne kartice Report stiže tekstualni izveštaj o zatečenom stanju koji bi trebalo da vas uputi na rešenja i jasno označi potencijalne probleme. Međutim, ovaj segment programa još uvek nije završen pa samo delimično izvršava posao za koji je namenjen. Tako dobijate britke tekstualne izveštaje o brzini rada, zauzeću i temperaturi procesora, zauzeću radne memorije, ali ne i o ponašanju drajvera ili predlozima programa šta učiniti da bi se stanje popravilo. Zanimljivo je što WhySoSlow ima jako dobar sistem uzbunjivanja koji se pokreće na desetak različitih načina. „Okidač” može da bude temperatura procesora, pad radnog takta, neočekivana potrošnja hardverskih resursa, pojava latencije u radu sa aplikacijama i tako dalje. Omogućeno je i fino podešavanje radnih uslova u ovom segmentu, pa se alarm, na primer, neće oglasiti sve dok temperatura određeni broj sekundi ne prelazi graničnu vrednost, latencija ne zadrži u nedozvoljenim granicama naznačeni vremenski period i slično. Alarm može da bude zvučna notifikacija, tekstualna poruka, detaljan izveštaj, a računar je moguće poslati i u hibernaciju ili pokrenuti naročiti Task Manager.

On je i poslednji adut autora i osmišljen je kao neka vrsta kriznog štaba za predupređivanje terminalnih situacija. Zapravo, njegov zadatak je da spreči „zamrzavanje” računara tako što će automatski obaviti isključivanje procesa koji nemilice konzumiraju resurse procesora. Postoji i agresivnija varijanta akcije koja će u večna lovišta poslati sve pokrenute procese, ako su ispunili uslov u vidu vremena svoje aktivnosti (meri se sekundama i korisnik sam postavlja željenu vrednost). Naravno, tu je i lista izuzetaka na koju se postavljaju procesi za koje sa sigurnošću možete reći da ne predstavljaju deo problema.

WhySoSlow nije jedna od onih sistemskih alatki koja nudi one click rešenje svih vaših problema. Šta više, ovaj program gotovo da ne nudi nikakve solucije za čišćenje sistema i vraćanje olimpijske forme/kondicije. Umesto toga, na prilično efikasan način će vam prezentovati rad sistema i označiti kategorije koje zahtevaju vašu pažnju. Šta ćete i kako ćete dalje delati je na vama, pa je jasno da je WhySoSlow neka vrsta „uzbunjivača” (čitaj: izviđača) koji se nalazi na prvim linijama fronta. Ako ne budete umeli da protumačite podatke kojim vas hrani, od njegovog korišćenja nećete imati puno vajde, osim u situacijama kada je bez intervencija sa strane potrebno rasteretiti procesor nagomilanih poslova u vidu pokrenutih procesa.

Vladimir PISODOROV

 
BlueStacks 2
Soft4Boost Suite 3.1.3
MusicBee 2.5
WhySoSlow 0.95 Beta
Šta mislite o ovom tekstu?
Torch Browser 45.0
WordCreator 15.12
Wise Care 365 3.95
Screen2SWF 3.7
SUMo 4.2 i DUMo 2.3
RogueKiller 11
Freemake Audio Converter 1.1.7
Aliexpress Seller Check 1.8
Luxand Mirror Reality 2.0
Ditto Clipboard Manager 3.21
Topaz Clarity
Shareaholic 7.8
Move Aside Please
WindowGrid 1.2
Color Efex Pro 4

Tip:
sistemski alat
Potrebno:
Windows
Veličina:
1,6 MB, 6 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .resplendence .com /whysoslow
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera