TEST RUN<>
022016<><>

WordCreator 15.12

Štanc-majstor

Zlatno pravilo iz bukvara online ponašanja glasi: nikad ne koristite istu šifru na dva različita mesta. Da je 1996. godina sa ovom konstatacijom ne bismo imali ama baš nikakvih problema, ali danas... Forumi, e-računi, šoping, email nalozi – trista čuda! Šifre za sve to treba zapamtiti, a kao šlag na tortu dodati i preporuke administratora o korišćenju velikih i malih slova, brojeva, specijalnih znakova i ostalih džidža-bidža. Sve to zapisaćete na papir i (verovatno) izgubiti, a ako pohranjivanje obavite u digitalnom obliku (na računaru, tabletu ili mobilnom telefonu), može da nastane još veća papazjanija.

Kako se WordCreator uklapa u celu priču? Nije u pitanju alatka za pamćenje lozinki, baš kao ni program koji će prijavljivanje na različite online sisteme da automatizuje i prebaci na svoja pleća. Umesto toga, radi se o rutini koja generiše lozinke. „Caka” je u tome da su sve šifre „čitljive”, odnosno da se radi o relativno smislenim kreacijama koje se lako pamte, a opet nisu vezane za korisnika koji ih generiše (datum rođenja, godišnjica, ime kućnog ljubimca...). Sve bitne opcije nalaze se na glavnoj radnoj formi, tako da je njihovo tweakovanje jednostavno i može da se obavlja „u letu”. Tako bez naročitih muka možete da odredite od koliko karaktera će se sastojati generisane šifre, pa čak i koliko će različitih reči biti ispisano na ekranu po pritiskanju tastera Create. Program na uvid daje i aktivni alfabet koji možete da proširujete dodatnim slovima/znakovima ili da iz njega izbacujete višak. Zanimljivo je da generisane šifre u jednom prolazu ne moraju imati identičan broj karaktera, a valja napomenuti i to da teoretski niste ograničeni kada je maksimalan broj karaktera po šifri u pitanju.

Otvaranjem sekcije Settings uronićete u more podešavanja putem kojih se funkcionisanje programa može prilagoditi naročitim potrebama. Recimo, omogućeno je izrađivanje sopstvenih „bukvara”, koji mogu da se sastoje iz već uključenih ili svojeručno izrađenih skupova karaktera. Po defaultu su na raspolaganju slova engleskog, grčkog, vijetnamskog, hindi, češkog i još desetak drugih alfabeta, mada će program lepo raditi i sa našim slovima. Samo je potrebno da ih unesete. Dalje, šifre mogu da se generišu i uz pomoć brojeva i specijalnih karaktera, mada se tada gubi na njihovoj „pamtljivosti”. Posebno zanimljiva stvar je opcija kreiranja šifara sastavljenih od slogova koji mogu da se sastoje od dva, pa čak i tri slova. Na meniju je i odabir kodnih stranica, kreiranje exclude liste u koju će se smeštati nepoželjni karakteri, korišćenje malih i velikih slova i tako dalje.

WordCreator je krajnje fleksibilan i prilagodljiv program. Iako se to na prvi pogled ne čini tako, broj opcija koji se nalaze „ispod haube” je znatan i omogućava igranje sa izlaznim rezultatima na sijaset načina. Autori ga reklamiraju kao alatku koja pravi „čitljive” lozinke, ali se program može iskoristiti i za kreiranje zaguljenih lozinki sastavljenih od više desetina međusobno ispreturanih slogova. Što je najlepše od svega, WordCreator je besplatan i portabilan, pa ga sa sobom možete nositi svuda i koristiti po potrebi.

Vladimir PISODOROV

 
BlueStacks 2
Soft4Boost Suite 3.1.3
MusicBee 2.5
WhySoSlow 0.95 Beta
Torch Browser 45.0
WordCreator 15.12
Šta mislite o ovom tekstu?
Wise Care 365 3.95
Screen2SWF 3.7
SUMo 4.2 i DUMo 2.3
RogueKiller 11
Freemake Audio Converter 1.1.7
Aliexpress Seller Check 1.8
Luxand Mirror Reality 2.0
Ditto Clipboard Manager 3.21
Topaz Clarity
Shareaholic 7.8
Move Aside Please
WindowGrid 1.2
Color Efex Pro 4

Tip:
kreiranje lozinki
Potrebno:
Windows
Veličina:
1,1 MB, 3 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .sttmedia .com /wordcreator
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera