VREMENSKA MAŠINA<>
022016<><>

Divljan, DTP i Dead to Rights

Broj 65, februar 1990.

Sedmog februara komunistička partija Sovjetskog saveza glasanjem ukida sopstveni monopol za političko delovanje, čime trasira put za prve višestranačke izbore. Četiri dana kasnije, Vlasti Južnoafričke republike, nakon 27 godina robije na slobodu puštaju Nelsona Mendelu. Petnaestog februara Argentina i Ujedinjeno Kraljevstvo ponovo uspostavljaju diplomatske odnose, prekinute nakon rata za Malvine (Las Malvinas, aka Foklandska ostrva) pre osam godina.

 
Ovaj broj svačijeg omiljenog lista kompletno je u znaku odličnih intervjua odrađenih od strane Jelene Rupnik i Branka Đakovića, dinamičnog dua sklonog postavljanju zaguljenih pitanja. Pored Bila Gejtsa, koji priča o budućnosti personalnog računarstva iz perspektive „novopečenog milionera koji je prodao 10 miliona MS-DOS instalacija u 1989. godini” i mahom pogađa bitne trendove bliske budućnosti, imamo i izveštaj iz posete Londonskoj redakciji časopisa „MacUser”, čiji urednici pljuju po politici kompanije Apple koja im je ukinula oglašavanje zbog objavljivanja oglasa konkurencije koja uvozi i prodaje Mekintoše van zvaničnih UK kanala. Šlag na intervju tortici je Vlada Divljan, legendarni frontmen VIS „Idoli” i jedan od prvih muzičara u SFRJ koji je koristio računar u kreaciji muzike, koga imamo i na naslovnoj strani.

„Svet igara” je prilično postan, jer je većina masnih naslova rezervisana za zasebno izdanje „Sveta igara”, tako da na mišiće možemo da izdvojimo samo opise North and South i The Untouchables.

Broj 136, februar 1996.

 
Desetog februara IBM Deep Blue postaje prvi kompjuter koji uspeva da pobedi šahovskog šampiona (Gari Kasparov). Dvadeset trećeg februara u bioskope u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu dolazi famozni „Trainspotting”. Nedelju dana kasnije, na drugom kraju sveta (Japan), bogatu scenu Nintendo GameBoy ručne konzole naprečac osvaja prva igra u Pokemon franšizi, izdata u dva različita „ukusa” (Pokemon Red i Green).

Tema broja – priprema štampe nakon preloma! Kroz seriju vrlo detaljnih tekstova objašnjavamo šta se dešava sa našim ukusno prelomljenim stranama u Quark Expressu i drugim, tada modernim DTP programima kada se na CD-RW mediju odnesu u štampariju. Visoka, duboka, ofset štampa, osvetljavanje filmova i drugi mistični pojmovi, do tada rezervisani samo za DTP gurue i masne majstore u štampariji, prestaju da budu bauk.

 
Ovomesečni „Svet igara” domaćin je besmrtnih legendi kao što su The Dig, The 11th Hour, CivNet (Civilizacija sa multiplayerom koja nas je zamalo kolektivno upropastila) i Comix Zone, a imamo i izbor za „Zlatnu Sindi ’95”, kako se nekada zvao izbor za igru godine. U rubrici „Šta dalje” Slobodan Macedonić detaljno objašnjava šta raditi u Discworldu, Simon the Sorcerer 2 i Space Quest 6, a „Test Joy” je dom najinteresantnijeg hardverskog teksta u broju – prikaza konzole Sega Mega Drive iz perca neponovljivog Gradimira Joksimovića.

Broj 233, februar 2004.

Četvrtog februara, iz svoje studentske sobe na Harvardu, student Mark Zakerberg pokreće Facebook (The Facebook, kako se tada zvao). Par dana kasnije, Harvard-Smithsonian centar za Astrofiziku pronalazi najveći dijamant u univerzumu, zvezdu klase beli patuljak kojoj daje ime BPM 37093. Dvadeset šestog februara Boris Trajkovski, predsednik Bivše Jugoslovenske republike Makedonije (BJRM), gine u rušenju aviona kod Mostara.

 
„Dvadeset godina Mekintoša” na naslovnoj strani, a u broju tekst naslovljen sa „Katalizator IT industrije”... Slavimo Apple za sve pare, kao da sutra ne postoji. Pišemo i o legalizaciji softvera u Srbiji, odnosno, o prvoj godini nakon implementacije strožih zakonskih regulativa, a autor teksta postavlja nekoliko logičnih pitanja. „Kome je jasno kako se vrši kontrola legalnosti softvera? Šta se traži od papira tokom kontrole i koja su prava i obaveze kontrolisane strane?”. Mislim da ni danas to većini nije jasno.

„Svet igara” je epic, mada je izbor Dead to Rights za igru meseca pomalo čudan jer u broju imamo opise Beyond Good & Evil, Legacy of Kain: Defiance i Lock On: Modern Air Combat. Tu su i opisi Lords of Everquest, Trackmanie, X2: The Threat i PlanetSide, a kao kolačić, imamo interesantan tekst o igračima MMO naslova koji predmete i zlato u igri prodaju za pravi novac. Da, pisali smo o goldfarmerima godinu dana pre izlaska WoW-a na tržište, toliko smo bili kul.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
CES 2016, Las Vegas

 NOVE TEHNOLOGIJE
Savremeni ruski mikroprocesori

 TRŽIŠTE
Poslovanje kompanije Intel

 NA LICU MESTA
Peti Hackathon

 KOMPJUTERI I FILM
Deadpool
Gods of Egypt
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Linux server za početnike (3)

 VREMENSKA MAŠINA
Divljan, DTP i Dead to Rights
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Menjam betu za omegu
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera