TEST DRIVE<>
042016<><>

LC-Power Gaming 981S Silverback

U fazonu metal/staklo

Nemački LC-Power već dovoljno dobro poznajemo i njihovi proizvodi popunjavaju niskobudžetnu kategoriju, sa naginjanjem ka premium markama. Proizvod koji smo imali prilike da testiramo razlikuje se od svih LC Power proizvoda sa kojima smo se susretali. LC-Power Gaming 981S Silverback, nije samo kućište, elegantno i kvalitetno kućište, već i izjava da je ovaj proizvođač sposoban da napravi nešto na mnogo višem nivou od svog (dosadašnjeg) imena i reputacije.

Kartonska kutija u kojoj dolazi ovo kućište nije vizuelno impresivna , jer je izrađena od običnog, recikliranog kartona, ali njeni gabariti nagoveštavaju da je unutra nešto posebno. Silverback, kako glasi „zasluženi” naziv (brušeni aluminijum je tu za asocijaciju na srebro), nikoga ne ostavlja ravnodušnog. Pod time smatramo da će vam se ili svideti ili neće, jer definitivno nije po svačijem ukusu. Kućište jeste jednostavno i minimalističko, ali kombinacija komadine aluminijuma koja se sa gornje stranice obrušava prema dnu kućišta i čini celinu gornje, prednje strane i prednje stope, uz čeličnu konstrukciju podeljenu u dve zone, koja je zanitnovana sa pomenutom komadinom, zajedno prave čvrsto i vizuelno ubedljivo parče primenjenog industrijskog dizajna.

Da se vizuelni utisak ne bi sveo na aluminijum i čelik, jer kućišta izrađenih mešavinom metala ima sasvim dovoljno, pobrinuo se, da tako kažemo, „nedostatak” bočnih stranica na samom kućištu, odnosno bočne stranice su potpuno od stakla. Ovakav izbor materijala čini Silverback atraktivnim ne samo kao kućište, već može da se uklapa sa nameštajem i ili umetničkim predmetima u sobi ili kancelariji. Naravno, upotrebljeni metal i staklo povećavaju težinu i ovo kućište sigurno nećete često seljakati.

Bočne stranice se pažljivo, i ako je ikako moguće uz pomoć prijatelja, postavljaju na gumirane trake, a čija je svrha, osim da spreče grebanje stakla, da ublaže moguće vibracije. U skladu sa „stajlingom”, stranice se pričvršćuju šrafovima sa velikom glavom koji prave kontrast ravnoj površini i izgledaju „industrijski”, što bi se reklo. Takođe, kako je unutrašnji prostor dizajniran da bude podeljen u dve celine (napajanje i hard diskovi u jednoj, i osnovne komponente u drugoj) koje se „vide” sa različitih strana kućišta, obe bočne strane od stakla imaju dodatnog smisla.

Konektori i taster za uključivanje (nema Reseta) nalaze se pri vrhu prednje maske. Osim audio-konektora imate na raspolaganju po dva USB 3.0 i 2.0 porta. Iako bismo želeli da vidimo više novijih (3.0) portova, na kvalitetnijem i pre svega skupljem kućištu, većina ploča i dalje ima samo jedan USB 3.0 konektor za kućište, dok za stari standard ima na raspolaganju barem dva (svaki sa po dva porta). Kako je Silverback „monolitno” kućište, nema otvor za optički uređaj, što će smetati korisnicima kojima je on potreban. Neki proizvođači su ovaj „problem” rešili prostorom za slim uređaj sa strane, ali ovde su jedini otvori namenjeni hlađenju.

Na gornjoj strani nalazi se prostor za montiranje dva ventilatora prečnika 120 milimetara, što je „propisan” prečnik za ovo kućište. Još jedan ventilator može da se doda na uobičajeno mesto na zadnjoj strani. Iza prostora za montažu napajanja postoji prostor za još jedan, a još tri mogu da se montiraju na lim koji deli dve celine kućišta ispod prostora za matičnu ploču, a iznad napajanja i kaveza za hard-diskove. Ovo je jedina lokacija na koju komotno može da se montira radijator, sa maksimalno tri ventilatora (360 milimetara). Doduše, moraćete da odlučite da li vreo vazduh iz radijatora ide prema napajanju i kavezu za hard-diskove ili osnovnim komponentama. U svakom slučaju to nije baš najefikasnije rešenje, ali je izvodljivo. Na gornjoj strani ima dovoljno prostora za montažu vodenog hlađenja, ali bi možda moglo da dođe do kolizije sa hladnjacima naponske jedinice i pozicijom četvoropinskog/osmopinskog konektora. Takođe, na zadnjoj strani može da se montira 120-milimetarski radijator. Iako postoje solidne mogućnosti za vodeno hlađenje, sam dizajn kućišta otežava ozbiljniji loop i zahteva kompromise ili „sakaćenje”. Testirani model u startu nema nijedan ugrađen ventilator, što je svakako zamerka skupom kućištu, mada donekle može da se opravda činjenicom da većina korisnika koji kupuju skuplja kućišta ima na umu sasvim određenu kombinaciju ventilatora. Ovu epopeju o otvorima za hlađenje i varijantama hlađenja završićemo podsećanjem da svi slotovi za proširenja imaju otvore za hlađenje i da postoje filteri (mrežice) za vazduh za gornju i donju stranu kućišta.

Komponente će imati prostora da se baškare u ovom kućištu. Silverback je sertifikovano za ATX, Micro-ATX i Mini-ITX standard, ali prostora ima dovoljno i za Full-ATX ploče. Grafičke karte imaju oko 420 milimetara na raspolaganju, tako da ne treba da brinete o njihovoj dužini, a i najduže i najšire SLI/Crossfire kombinacije moći će da se „uguraju” (naravno, na uštrb pomenutog radijatora). Procesorski hladnjaci imaju oko 175 milimetara prostora, što onemogućava ugradnju najviših primeraka, pa metar u ruke pre kupovine. Pored nosača matične ploče postoji još jedan horizontalni lim, koji deluje kao da bi na njega mogao da se montira 5,25-inčni uređaj. Međutim, osim za dodatno učvršćivanje konstrukcije i sprovođenje kablova od I/O panela, ovaj limčić služi kao nosač za dva 2,5-inčna HDD/SSD uređaja. Još dva uređaja od 2,5 inča mogu da se montiraju na nosače ispod ploče. Ovi nosači se skidaju i blokiraju hlađenje kad su montirani, pa će korisnik morati da balansira između kapaciteta za skladištenje podataka i broja ventilatora. Nažalost kavez za 3,5-inčne hard-diskove (u koji staju i 2,5-inčni uređaji) na može da se ukloni, jer je zanitnovan za konstrukciju. Uklanjanjem ovog kaveza veći deo donje polovine unutrašnjeg prostora mogao bi da se iskoristi za vodeno hlađenje. Ovako može da se iskoristi samo uz asistenciju alata i elegantne primene nasilja i poništenje garancije. Treba napomenuti da celo čudovište stoji na četiri gumene stope koje sprečavaju klizanje i smanjuju vibracije.

Gaming 981S Silverback je najkvalitetnije i najubedljivije LC-Power kućište koje smo imali prilike da testiramo koje bez mnogo problema može da se „kači” sa modelima poznatijih proizvođača u visokoj klasi. Nesvakidašnji izgled, kvalitet završne obrade i upotrebljenih materijala stavljaju ga u još jednu klasu čiji potencijalni kupci stavljaju izgled i finiš rame uz rame, a nekad i iznad praktičnih razloga za kupovinu. Iako imamo nekih zamerki, kao što je nedostatak Reset tastera i traka na koju se montiraju staklene stranice koja malo „curi” sa kućišta, a i mislimo da je naročito po pitanju hlađenja proizvođač morao malo više da se potrudi, sigurni smo da će ovaj model da nađe zadovoljne kupce i na našem tržištu. Cena je očekivano visoka – oko 200 evra na našem tržištu, što je za tridesetak evra viša nego u EU, ali to je, nažalost, naša realnost.

Danilo LUKINOVIĆ

 
LC-Power Gaming 981S Silverback
Šta mislite o ovom tekstu?
LG 34UC98 i 34UM68
AOC E2270SWn, Asus V228DE, BenQ GL2250-T, Philips 223V5L
Canon Ixus 180
Denver VPL-120
Amiko A3 Combo
Kingston DataTraveler 2000
APC SurgeArrest Essential Series PM1W-GR
Asus X756UB
Dell Inspiron 15 5558 i 5559
Lenovo Ideapad Miix 700-12ISK
TP-Link NC250
Smanos W020i
APC Mobile Power Pack M3

Osnovno:
3 x 3,5"/2,5”, 4 x 2,5”, 7 slotova za proširenja
Ventilatori:
maksimalno 7 x 120 mm
Ostalo:
podržava Micro-ATX i ATX standard, filteri za vazduh, bočne stranice izrađene od stakla, 2 x USB 2.0, 2 x USB 3,0, konektori za slušalice i mikrofon
Proizvođač:
LC Power
Kontakt:
MID 9
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera