JA, IGRAČ<>
052016<><>

Nuklearno leto

Devetog maja stiže Stellaris, šestog juna Hearts of Iron IV... Može se reći da sam podmiren do kraja godine i blagosloven letom koje se neće blagotvorno odraziti na prečnik stomaka, boju kože i pravilno vaspitanje deteta. Paradox Interactive pravilno shvata metafizičku simboliku datuma, otvarajući vrata laboratorije i puštajući svoje šampionske mutante na Dan pobede nad fašizmom i D-Day. Prosto čoveku bude drago što se oženio na vreme i što će biti pošteđen osećaja rastrzanosti između utapanja u igre i uništavanja društvenog života koje dovodi do debele, belokožne apatije u podrumu.

Obe čokoladne torte mogu da konzumiram i na drvenom kompjuteru koji imam u redakciji, a vlasnik sam i niskovoltažnog tejzera kojim standardno pecnem svakog ko postavlja glupa pitanja i dolazi u redakciju da bi me pipao i smarao. Ovo leto, dakle, ima potencijal da bude najbolje leto u novijoj istoriji Miodraga Kuzmanovića. Još ako Bašar oslobodi Alepo, Britanci glasaju za Brexit, Redžep Erdogan se udavi u Bosforu, a Zvezda osvoji kup šampiona kupova, gde će mi biti kraj! Ili kup jadranske Bundes lige? Ili FA prvenstvo kupa divizije?

Niste valjda stvarno poverovali da znam nešto o fudbalu, osim da se igra nogama? PR agencija koja je profilisala poslovanje Politikinih magazina naglasila je da redakcije treba da se „proaktivno” trude da gađaju sve društvene slojeve targetirane demografije, tako da ja malo vežbam pristup omladini koja posećuje kladionice... Zajedno smo jači, je l’ tako, ortaci? Koje su kvote na Juventus i Minhen-Gladbah? Kako to Belodedić proklizava, a? Ni Vajsmiler mu nije ravan!

Osim Stellarisa i Srca, ovo leto ima još dosta aduta da postane leto svih leta i da sva prethodna leta digne u vazduh. Total War: WARHAMMER, Overwatch, No Man’s Sky (mada sam pomalo skeptičan za No Man’s Sky), Deus Ex: Mankind Divided i još najmanje deset nezavisnih naslova koje očekujem do septembra (Shadwen, Necropolis, Thimbleweed Park, A House of Many Doors...) laktaće se gladijatorski u pokušaju krađe vremena od Paradoxovih duševnih himera. Ko bude mogao da potrči kada senke postanu duže, a dani kraći, taj je znao kako da dozira ponudu letnje droge.

Čkiljeći u horizont druge polovine godine, međutim, ne naslućujem mnogo ogreva za toplu zimu jer od ovog što vidim želim da igram samo Titanfall 2 i Kingdom Come: Deliverance, dok Mass Effect Andromeda, Mafia III (lol) i ostale komitetske dizajnirane GMO igre mogu da odzvižde, što bi rekao Jakopo Belbo u finišu „Fukoovog klatna”. Nadam se da će inicijalno bunilo sa VR igrama od kojih na Steamu ne može da se živi da splasne do tada i da one zapravo nisu razlog manjka smislenih naslova u najavi.

Nekim masnim stvarima još uvek ne znamo termin taktičkog diplojmenta. Divinity: Original Sin II je zakazan za decembar, ali ako će igra da sledi princip prvog dela, taj „release” će podrazumevati puki početak staža u Early Access programu. Torment: Tides of Numenera je takođe uslovno najavljen za kraj godine, ali secite me gde sam najdeblji ako igra ne omaši 2016. i pojavi se kad već debelo zađemo u 2017. (voleo bih, ah, voleo bih da se varam po ovom pitanju). Moja najveća želja nakon trijumfa Srbije u svim budućim nesporazumima, sporovima i ratovima jeste Star Citizen, ali dok njegova MMO forma ne dostigne 1.0, umreće još 70 muzičara za koje su svi verovali da će živeti makar 70 godina.

Nadam se da nemate ništa protiv da kraj kolumne pretvorim u oglas. Nakon kraće analize naše legije autora, pogotovo onih koji pišu za „Svet igara”, redakcijski kabal je shvatio da je dominacija muškaraca masne kose prevršila svaku meru, ali da nismo u stanju da ad-hoc, iz šešira, izvučemo žene koje bi naš ekosistem vratile u literarnu ravnotežu. U Velikom patriotskom ratu, Crvena armija je sprovela interesantan eksperiment uvođenjem ženskih bataljona koji su se borili rame uz rame s muškarcima, što je dovelo do eksplozije efikasnosti na svim poljima, podizanja morala, mnogo mrtvih Friceva i ponekog prosviranog Hrvoja iz Kroatisches Infanterie Regimente 369. Dakle, dame i gospođo, ukoliko ste neotkriveni talenat koji je celog života čekao priliku da se iskaže u ubijanju Fric... u fantastičnim akrobacijama reči i rečenica, pošaljite zadivljujući primer autorskog teksta na editors@sk.rs.

(Mejl naslovite sa „zadivljući primer autorskog teksta”.)

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 NA LICU MESTA
World of Tanks Grand Finals 2016

 JA, IGRAČ
Nuklearno leto
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera