TEST PLAY<>
052016<><>

RaceRoom Racing Experience

Ljubiteljima trkačkih igara SimBinove igre zauzimaju posebno mesto u srcu. Iako su često označavane kao ultra-realistične i teške „do bola”, pravog PC trkača nećete čuti da ih nije probao i uz njih uživao. Ipak, nakon velikog uspeha sa naslovima Race 07 i GTR 2, SimBin kao da je nestao sa lica zemlje. 2010. godine pokrenut je projekat RaceRoom, 2013. godine došlo je i do promene imena kompanije u Sector 3 Studios, a tek nedavno je svetlost dana ugledao RaceRoom Racing Experience. Konačno!

RaceRoom Racing Experience se nalazi u samom vrhu ne-AAA simulacija vožnje.

Ova igra je zapravo svojevrsna retrospektiva dosadašnjeg SimBinovog rada. U njoj se nalaze svi elementi prethodnih hitova, sve naučeno o realizmu i fizičkim modelima, naravno uz nezaobilazan dodir modernog. Moramo da priznamo da odavno nismo igrali neku simulaciju vožnje koja proizvodi toliko trkačkih momenata – obilaženja kao na TV najavama, ozbiljnih incidenata na stazi i emotivnih momenata nakon pobeda ili propuštenih prilika za podijum.

RaceRoom Racing Experience nije klasična simulacija vožnje i pre bismo mogli da kažemo da je u pitanju simulator, ali vešto prikriven i upakovan u mainstream košuljicu. Opcije su razumljive i rookie vozačima i na trke izlazite uz podešavanje svega nekoliko parametara. Tvrdokornim ljubiteljima vožnji zasmetaće to što se realističnost podešava isključivo preko tri predefinisana modula: Novice, Amateur i Get Real. Igra uopšte ne nudi manipulaciju pomagalima kao što su automatska distribucija sile kočenja, kontrola proklizavanja ili, recimo, korekcija putanje kretanja. Prebacivanje iz režima u režim automatski aktivira pomenuto, ali „napada” i neke druge aspekte setupa: potrošnju guma i goriva, mehanička oštećenja, ulaske u pit-stop, te sistem kazni koji se vozačima prezentuje preko zastava. Pored toga, igrač može i da odredi da li će se voziti kvalifikacije ili ne, koliko vozača će učestvovati u trkačkom vikendu (maksimum je 24), da li postoji nezvanični trening, da li trka započinje „letećim startom” ili na klasičan način, odnosno u koje doba dana će trka započeti. Nažalost, noćne i trke po promenljivim vremenskim uslovima za sada nisu podržane i po tome Racing Experience zaostaje za AAA naslovima iz klase.

Ovo nije klasična vožnja, nego vešto prikriveni simulator, upakovan u mainstream košuljicu.

Igra u Get Real režimu donosi opasnu realističnost i mimikriju fizičkog modela sa pravih staza. Automobili na asfaltu „leže” savršeno i pravi je užitak otkrivati im granice mogućnosti. Posebno nam se dopalo to što su autori pored klasičnog sistema za određivanje snage AI vozača ugradili i naročiti, adaptivni algoritam koji se savršeno prilagođava igračevoj vožnji. Kao što u igrama iz Dark Souls univerzuma na ekranu često vidite poruku You Died, tako ćete ovde redovno izletati sa staze, čukati se sa oponentima i izvlačiti deblji kraj, a često biti samo nemi posmatrač nemilih scena na stazi koje vam upropašćavaju šanse za dobar plasman. Upravo zbog toga, AI ume automatski da uspori, da „pusti” da stignete kolonu vozila i nastavite da se takmičite za bolju poziciju na gridu. Iako podržava mehanička oštećenja i deformaciju limarije, Racing Experience u ovom departmentu još uvek nije maksimalno ispoliran. Kvarovi su retki, a kad se dese obično su fatalni (crkava agregat ili menjač), dok su vizuelna oštećenja previše gruba i stiče se utisak da su automobili izrađeni iz jednog dela.

Igračima naviklim na komfor AAA ostvarenja podatak da Racing Experience dolazi bez ikakve smislene kampanje biće kao trn u oku. Međutim, pazite sad dobro, igra donosi čak 95 automobila i 29 licenciranih staza (Monza, Brands Hatch, Zolder, Hockenheim, Hungaroring, Indianopolis, Laguna Seca, Nürburgring, Suzuka, Spa – pogledajte samo ovaj spisak), što je prava oaza sadržaju u pustinji mediokritetskih naslova. Podržane su DTM sezone 2013, 2014. i 2015, tu je i ADAC GT Masters šampionat 2014. i to je najbliže što ćete prići nekakvom osećaju kampanje. Za utehu je podatak da možete sami definisati šampionat koji će se sastojati iz proizvoljnog broja staza (sami birate koje su) i proizvoljnih tipova automobila. Na meniju su i mašine iz WTCC šampionata iz sezona 2013.-2015., te svi znani vozači koji su tuda prodefilovali. Među njima se nalazi i naš Dušan Borković, koji se 2014. godine takmičio u ekipi NIS Petrol vozeći Chevrolet Cruze. Inače, Racing Experience ne donosi samo moderne mašine, već koketira i sa touring i DTM legendama, formulama, GTO klasicima, GTR zverima, prototipovima... Autori su izuzetno vredni i pedantni, pa se novi sadržaj u igru ubacuje redovno, a redovne su i zakrpe i ispravke uočenih bagova.

Igra u Get Real režimu donosi opasnu realističnost i mimikriju fizičkog modela sa pravih staza.

Za krajnjeg korisnika, ova igra je potpuno besplatna, ali ako se zadovolji činjenicom da na raspolaganju ima samo dva automobila i isto toliko staza (doduše, u različitim konfiguracijama). Sav ostali, pomenut sadržaj kupuje se pojedinačno! Hoćete da vozite Ladu Grantu 1.6T? Nema problema, dajte svežanj evrića i navalite. Zaljubili ste se u Nordschleife? Ruku u novčanik i da vidimo da li možete da pređete krug za manje od 8 minuta. Sadržaj može da se kupuje pojedinačno (automobile čak možete pre kupovine da izvezete na test vožnju) ili u tematskim paketima.

RaceRoom Racing Experience se nalazi u samom vrhu ne-AAA simulacija vožnje. Realističnost, veliki broj staza i automobila, redovni apdejti, fantastičan zvuk i podrška za sve znane tipove upravljačkih pomagala su stvari koje je preporučuju iz mesta. Na raspolaganju je i online multiplayer, izlaženje „na crtu” pravim vozačima kroz naročite online šampionate, time trial jurnjave za naslov najbržeg, pa ne možemo da vam ne preporučimo da se oprobate i sami. Vredi i pored pomalo bezobraznog ingame purchase sistema...

Vladimir PISODOROV

 
Dark Souls III
Subterrain
Quantum Break
The Banner Saga 2
TrackMania Turbo
The Descendant: Episode One
Soviet City
Hyper Light Drifter
Battlefleet Gothic: Armada
RaceRoom Racing Experience
Šta mislite o ovom tekstu?
Ashes of the Singularity
Epistory: Typing Chronicles
Enter the Gungeon
StarCraft II: Nova Covert Ops
ZHEROS
Atari Vault
Baldur’s Gate: Siege of Dragonspear

Platforma:
PC
Potrebno:
procesor sa dva jezgra na 2,4 GHz, Nvidia GeForce GTX 460 ili ekvivalent, 4 GB RAM
Poželjno:
procesor sa četiri jezgra na 2,4 GHz, Nvidia GeForce GTX 760 ili ekvivalent, 8 GB RAM
Veličina:
20,4 GB
Adresa:
game .raceroom .com

88
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera