TEST PLAY<>
052016<><>

Atari Vault

Period od sredine sedamdesetih do prve polovine osamdesetih godina prošlog veka obeležila je apsolutna dominacija kompanije Atari na novorođenom tržištu video-igara, sve do kobne 1983. godine kada je nastupio famozni sunovrat igračke industrije kome je čudnim poslovnim potezima i prezasićenjem tržišta kumovao upravo Atari. Uprkos tome, riznica Atari igara iz doba pre kraha predstavlja veliko arkadno blago i esencijalnu istorijsku građu na osnovu koje se lako uočavaju koreni modernih predstavnika digitalne zabave. Softverski magovi okupljeni iza imena Code Mystics, inače poznati po sličnim nostalgičnim paketima namenjenim modernim konzolama, odlučili su da nam serviraju manji komad impozantne istorije nekada velike i veoma bitne kompanije. Činjenica je da odavno postoje emulatori za sve izdanke Atari hardvera i da su ROM fajlovi na netu svima dostupni (naravno, nelegalno) na izvol’te, ali taj metod uživanja u minulom radu Atarija ne podrazumeva ovako lepo i skockano pret-a-porter pakovanje.

Atari Vault donosi čak sto naslova podeljenih u dve kategorije – arkadne automate i igre za konzolu Atari 2600.

Atari Vault donosi čak sto naslova podeljenih u dve kategorije – arkadne automate i igre za konzolu Atari 2600. Početno oduševljenje prilikom čitanja podužeg spiska igara nestaje onog momenta kada shvatite da su pokrivene samo igre koje su izašle direktno iz Atari kuhinje, tako da su izostali klasici drugih kompanija kao što su River Raid i Pitfall. Pored njih, u ovoj kolekciji nije bilo mesta ni za licencirana izdanja bez obzira na Atarijev potpis, pa se ne nadajte vektorskim Star Wars mamiparama, a iz istog razloga odsutan je i E.T. the Extra-Terrestrial koji je bio krupan činilac pomenutog sloma čitave industrije. Uprkos tome (a i gomili filler materijala sumnjivog kvaliteta), bitni klasici su uvršteni u ovu kompilaciju: Asteroids, Missile Command, Lunar Lander, Tempest i ostale veličine su i dan danas, tridesetak godina nakon što su ugledale svetlost dana (odnosno pomrčinu zadimljenog „salona zabave”) savršeno igrive. Igrači koji su pre par decenija prvi put zakoračili u svet video-igara uz „Rambo” konzolu (jeftina dalekoistočna kopija Atarija 2600 sa ugrađenim igrama koja se „valjala” po jugoslovenskim pijacama) mogu da odahnu – Atari Vault sadrži oba dela Combata, večno popularnih „tenkića”.

Pošto se radi o modernom paketu, lokalni i online multiplayer modovi se podrazumevaju. Igre prati dodatni materijal u vidu foto-galerije (ambalaža, skenirani priručnici i slično), dok arkadne automate predstavljaju „virtuelni” trodimenzionalni modeli. Tehnička realizacija propratnog sadržaja je mogla da bude bolja, a na odmet ne bi bio ni tekstualni istorijat prikazanih igara. Automati i konzola 2600 su samo jedan deo bogate Atari zaostavštine, pa bismo u nekoj budućoj kompilaciji voleli da vidimo konzole 5200/7800, kao i softversku biblioteku ST serije računara.

Jan ČMELIK

 
Dark Souls III
Subterrain
Quantum Break
The Banner Saga 2
TrackMania Turbo
The Descendant: Episode One
Soviet City
Hyper Light Drifter
Battlefleet Gothic: Armada
RaceRoom Racing Experience
Ashes of the Singularity
Epistory: Typing Chronicles
Enter the Gungeon
StarCraft II: Nova Covert Ops
ZHEROS
Atari Vault
Šta mislite o ovom tekstu?
Baldur’s Gate: Siege of Dragonspear

Platforma:
PC
Potrebno:
dual core procesor na 2 GHz, DirectX 11 kompatibilna grafička kartica, 2 GB RAM
Poželjno:
quad core procesor, 4 GB RAM
Veličina:
1 GB
Adresa:
atarivault .com
PEGI:
nema

75
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera