TEST OF TIME<>
052016<><>

Nemesis

Uz R-Type, ovo je najpoznatija horizontalno-skrolujuća pucačka igra koja se pojavila na tržištu sredinom osamdesetih godina prošlog veka. Iako nije doneo bombastičnu grafiku i specijalne efekte, Nemesis ostaje upamćen kao igra koja redefiniše žanr svemirskih pucaljki. Naime, ovo je prvi naslov u klasi koji je doneo mogućnost ručnog apgrejdovanja osobina letelice kojom upravljate. Dodaci su podeljeni u šest kategorija i svaki put kada pokupite „energetsku pilulicu” (ostaje iza baterije uništenih neprijatelja) pomerate se za jedno mesto na skali unapređenja. Tako je za boostovanje brzine manevrisanja dovoljna jedna pilulica, za aktiviranje raketa dve, za „dvopuc” tri i tako dalje. Pored pomenutih, na raspolaganju su još i laseri, energetski štit, te nekakve izomorfne kreacije koje vas prate ispaljujući dodatne plotune. Zanimljivo je da je svaku kategoriju pomagala moguće nadograđivati više puta, pa je potrebno dosta eksperimentisanja dok ne pronađete dobitnu kombinaciju. Nemesis je doneo i promenljivu težinu koja se prilagođava količini naoružanja koju nosite – što ste moćniji, to je koncentracija i otpor neprijatelja veći.

Koliki je igra bila hit pokazuje i podatak da je tokom godina izdata za skoro sve značajnije igračke platforme i kućne računare. Do 2008. godine svetlost dana ugledalo je čak 16 nastavaka. Inače, Nemesis je ime koje igra ima u Evropi, dok je u ostatku sveta poznata kao Gradius.

Vladimir PISODOROV

 
Pipi & Bibis
Dyna Blaster
Flash Gordon
Nemesis
Šta mislite o ovom tekstu?
Little Computer People
Platoon

Platforma:
arkadni aparat
Adresa:
www .romnation .net /srv /roms /24112
Veličina:
121 KB
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera