INTERNET<>
052016<><>

WWW vodič

Cveće

Ponekad je direktna poruka najbolja, a autori sajta World Love Flowers se svakako slažu sa tim stavom. Njihova prezentacija posvećena je ljubavi i cveću iz celog sveta. Na površini, tu su članci i fotografije brojnih manifestacija, festivala i umetničkih performansa u kojima je cveće u centru pažnje, ali ako kliknete na gotovo skriveni meni u gornjem desnom uglu videćete da sajt ima nekoliko specijalizovanih odeljaka kao što su buketi, putovanja, fotografije, jestivo cveće, prodavnice cveća i spisak festivala cveća iz celog sveta.

worldloveflowers.com

NASA posteri

Brojne misije koje je NASA pokrenula tokom decenija ispraćene su impresivnim umetničkim delima, nalik na one koje možemo da vidimo na koricama naučnofantastičnih knjiga ili na filmskim posterima. NASA i JPL (Jet Propulsion Laboratories) nedavno su napravili malu kompilaciju ovih postera pod naslovom Visions of the Future. Klikom na bilo koji poster dobićete detaljne podatke o misiji povodom koje je nastao, a ukoliko neki od njih želite da odštampate i postavite na zid i to je moguće jer je preuzimanje fajlova visoke rezolucije besplatno.

goo.gl/RFyGDs

Pindex

Zamišljen kao „Pinterest za nauku”, Pindex je sajt koji omogućuje svakome ko želi da napravi vizuelnu prezentaciju sa načelno bilo kojom temom, ali u fokusu su ipak one naučnog karaktera. Kao kod Pinteresta korisnik Pindexa može da pravi table sa fotografijama, dokumentima i video klipovima koje drugi korisnici mogu da pretražuju, dele i snimaju u spisak favorita. Prezentacije koje su ocenjene kao dovoljno kvalitetne da bi mogle da zamene školska predavanja daju posetiocima koji ih do kraja prođu simbolične „nagrade” iz te naučne oblasti.

www.pindex.com

Iza crtaća

Kako živimo u zlatnom dobu originalnog video sadržaja i animacije ima više nego ikada pre. Sajt Beyond the Cartoons možda izgleda jednostavno, ali mnogo bitniji od prezentacije je njegov sadržaj koji pokriva zanimljive teme iz produkcije najpoznatijih animiranih serija i filmova. Na prvom mestu su priče samih animatora kao i skupovi interesantnih činjenica o našim omiljenim crtanim serijama i filmovima. Tu su i vesti kako o najnovijim animiranim projektima tako i o obrazovnih programa širom sveta namenjenih mladim animatorima.

www.beyondthecartoons.com

Koji pas?

Iako je svima poznato da internetom odavno vladaju mačke, vlasnici pasa odbijaju da se predaju. Tako je Microsoft objavio Fetch!, besplatnu aplikaciju namenjenu ljubiteljima pasa koja je u stanju da na osnovu fotografije prepozna vrstu psa. Zatim dobijate osnovne podatke o toj rasi, ali i ljudima koji ih najčešće biraju za svoje ljubimce. Algoritam aplikacije Fetch! koristi i sajt What dog. Naravno, ako umesto slike psa pošaljete svoju, ili fotografiju nekog prijatelja (što posetioci uglavnom i rade), saznaćete na koju rasu pasa liči osoba sa slike.

www.what-dog.net

Kiddle

Kiddle je pretraživač namenjen deci. Iako njegovo ime ima sličnu formu kao Google (i koristi ga za svoje pretrage) Kiddle zapravo nije deo Googlea nego je nezavisan sajt čiji cilj je da omogući najmlađima da lakše i bezbednije pretražuju net. Tako će svi rezultati pretrage biti ispraćeni upečatljivim slikama sa linkovane strane pošto je deci lakše da pamte slike nego tekst. Ako se u Kiddle unese neprikladan termin – rezultata neće biti. Spisak blokiranih reči se neprestano ažurira na osnovu predloga korisnika čija deca koriste Kiddle.

www.kiddle.co

Najtraženiji

Brojni problemi se već godinama uspešno rešavaju crowdsourcingom. Neko u Europolu se nedavno zapitao zašto da se ovaj sistem ne primeni i na potragu za kriminalcima. Tako je početkom godine nastao sajt Europe’s Most Wanted na kom su postavljeni profili najtraženijih begunaca optuženih bilo za kriminal, bilo terorističke aktivnosti. Da ovaj sajt funkcioniše govori nam i podatak da je tokom poslednja dva meseca četvoro begunaca uhapšeno upravo zahvaljujući obaveštenjima ljudi koji su posetili ovaj sajt i prepoznali ih u svom okruženju.

eumostwanted.eu

Pitka voda

Međunarodna asocijacija za medicinsku pomoć putnicima (IAMAT, International Association for Medical Assistance to Travellers) pokrenula je jednostavan sajt koji može da vam pomogne u izbegavanju najčešćeg uzročnika oboljenja tokom putovanja – vode koja nije za piće. Dovoljno je da u polje za pretragu upišete bilo koji grad na svetu i dobićete podatak da li je bezbedno piti vodu iz česme ili je neophodno prokuvavanje ili pak nabavka flaširane vode. Ozbiljna zagađenja kao aktuelno u Flintu u Mičigenu objašnjena su detaljnije.

isthewatersafetodrink.com

TV Kev

Iskusni TV kritičar Kevin O’Saliven je nakon dvadeset godina rada na obe strane Atlantskog okeana ostao bez redovnog angažmana pa je krenuo, umesto za dnevni i nedeljni „Mirror” i TV stanice Channel 4 i 5, da svoje recenzije postavlja direktno na net. Među emisijama koje Kevin prati možda nema zvučnih naslova iz američke produkcije, ali su tu zato kvalitetne britanske drame i komedije (i, nažalost, reality programi) među kojima su i one koje možemo da pratimo na domaćim kanalima (kao, na primer, „The Night Manager”).

tvkev.co.uk

Mzansi

Tokom proleća, dok je lepo vreme sigurno ste negde napolju i uživate u prirodi, a kada krene da pada kiša, možete da sednete pred računar i virtuelno se prošetate afričkim nacionalnim parkovima. Jedna od novih Street View prezentacije je Mzansi Experience. Ovo „iskustvo” provešće vas kroz najlepše predele Južnoafričke republike kao što su Nacionalni park Kruger, Stona planina, vrtovi Kirstenboš i Vrt Dobre nade. Slonovi, nosorozi, leopardi i ostale životinje imaju zasebne galerije, za slučaj da vas flora zanima više od pejzaža.

goo.gl/x7zWFc

Muzički Chrome

Google je u okviru svoje galerije Chrome eksperimenata oformio Chrome Music Lab. Ovo je skup dvanaest eksperimenata koji se bave muzikom i koji je načelno namenjen približavanju muzike, harmonije i akorda najmlađima, ali možete lepo da se zabavite bez obzira na uzrast. Tako vam je na raspolaganju spektrografski prikaz zvučnih talasa koje prave različite vrste instrumenata ili ljudski glas. Tu je i nekoliko vrsta jednostavnih i intuitivnih interfejsa pomoću kojih možete da kreirate ritmičke ili melodijske kompozicije.

goo.gl/n3l7oZ

Freakonomics

Pre jedanaest godina Stiven Levit i Stiven Dabner objavili su knjigu „Freakonomics” u kojoj primenjuju ekonomske teorije na teme koje naizgled nemaju veze sa ekonomijom. Rezultati ovih analiza su podjednako zanimljivi i komični pa je knjiga postala svetski bestseler i dobila više nastavaka. 2010. godine na osnovu knjige je snimljen i dokumentarni film, a pokrenut je i Freakonomics Radio, dvonedeljna emisija u kojoj autori pokrivaju nove teme na svoj specifičan način. Arhiva ovih emisija može se naći u vidu podkasta na sajtu Freakonomics.

freakonomics.com

Dragan KOSOVAC

 
Čekajući Uber
Nove tehnologije na internetu
Fenomen „Millenials”
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera