LAKI PINGVINI<>
052016<><>

Anki 2.0.34

Naučite nešto novo

Čovek se uči dok je živ, a kada želimo da naučimo nešto novo dolazimo do dileme kako najefikasnije to uraditi. Najčešći metod je čitanje i ponavljanje, ali postoje i drugi, alternativni načini, koji mogu da nam olakšaju i ubrzaju proces učenja. Jedan od njih je upotreba flashcards (memorijskih kartica) za koji je zaslužan Sebastian Leitner. Ovaj metod podrazumeva upotrebu kartica čija prednja strana sadrži pitanje, a zadnja odgovor. U zavisnosti od toga da li znate odgovor vraćate karticu nazad u „špil” na određeno mesto kako bi se pojam posle nekog vremena ponovio. Ideja je da se pojmovi koji se teže usvajaju ponavljaju veći broj puta. Zahvaljujući slobodnom softveru ne morate trošiti vreme na pravljenje kartica, ukoliko želite da isprobate ovaj metoda predstavljamo vam Anki, program koji će vam pomoći pri učenju.

Iako nam je delovalo da je u pitanju program koji nije baš toliko popularan, iznenadila nas je činjenica da smo ga našli u zvaničnim repozitorijumima par većih distribucija. Izgleda da Anki ipak ima više korisnika nego što smo mislili. Nakon instalacije i pokretanja, dobijamo prozor sa odabirom jezika, a mi smo odabrali srpski da bismo videli kakvi su prevodi na naš jezik i da li ćemo se uspešno snaći.

Klikom na dugme Podeli (Get shared) otvara se Anki stranica u zadanom internet pregledaču gde su po kategorijama sortirani špilovi karata. Spiskovi su veoma pregledni, možete videti broj karata kao i da li ima audio karata i karata sa slikama, a takođe i ocenu koju su korisnici dodelili špilovima. Nakon klika na željeni špil, dobijate kraći ili duži opis u zavisnosti od autora, uz obavezne primere kako to izgleda i komentare korisnika. Klikom na taster Download preuzimamo fajl i dvoklikom na njega se špil karata uvozi u program. Poslednji korak je moguće uraditi i klikom na dugme Uvezi datoteku u samom programu. Nakon što smo sve podesili, vreme je da počnemo sa učenjem klikom na željeni špil. U zavisnosti od autora špila, uglavnom imate za svaku kartu prvo prikazano pitanje, a nakon pritiska tastera ’Space’ i odgovor, mada se negde može naići i na polje za upis odgovora. Nakon ovoga, u dnu prozora treba da kliknete na jedno od tri dugmeta: ponovo, dobro, veoma lako, od čega zavisi da li će vam se ova karta pokazati ponovo za 1 minut, 10 minuta ili 4 dana. Ovu operaciju možete obaviti i preko tastature brojevima 1, 2 i 3. Cilj je da nepoznate pojmove češćim ponavljanjem brže upamtite, a na kraju dobijate pregled vaše statistike.

Što se samog programa tiče, u podešavanjima možete promeniti, između ostalog, opcije vezane za vreme, pravljenje rezervne kopije, postavke lozinke za profil i mnoge druge koje vam verovatno neće trebati. Korisna je i mogućnost dodavanja novih profila, bilo da želite da koristite drugačija podešavanja za drugačije špilove karata, bilo da više osoba koristi program.

Odabir srpskog se pokazao kao dobar, prevodi su zadovoljavajući, nismo naišli čak ni na greške u kucanju. Neke opcije su nam malo čudno zvučale, ali proverom engleske verzije programa smo uvideli da je prevod dobar, i da je problem u čudnoj formulaciji na engleskom jeziku. Sam program nema grešaka, u pitanju je već ispeglan softver koji se već godinama samo nadograđuje sa novim opcijama. Ukoliko imate malo slobodnog vremena svakog dana, iskoristite ga na koristan način uz Anki i srećno vam učenje.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Ubuntu za Windows
Anki 2.0.34
Šta mislite o ovom tekstu?
Terminix 0.57
Kraft 0.59
Primenjena elektronika

Platforma:
GNU/Linux, Windows, MacOS,
Licenca:
GNU AGPLv3
Veličina:
3,3 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .ankisrs .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera