SERVIS<>
052016<><>

Linux server za početnike (6)

Media-server

U ovo naše moderno vreme, važan deo zabave jeste slušanje muzike i pregled video materijala kroz „mrežu”. S toga, pored svega što je bitno da znamo da napravimo, jedna od najbitnijih stvari može biti upravo pravljenje media-servera.

Za praktičan deo ove pokazne vežbe zadržali smo se na našem vernom Ubuntu serveru 14.04, a za media-server odabrali smo Plex. Ovaj tekst oslanja se, kao i svi prethodni u ovom serijalu, na bazu opisanu u prethodnih nekoliko brojeva. Ukoliko niste pratili, počnite od početka (SK 12/2015), a ako jeste barem malo, onda za osnovu verovatno možete da iskoristite nešto što ste već radili.

Ništa bez apdejta

Kao i svaki put do sada, naglasićemo važnost redovnog ažuriranja softvera, pogotovo ukoliko se radi o testnim okruženjima. Prvi korak nam je ažuriranje sistema i softvera. Nakon prijave na server i ulaska u superuser režim rada (komanda sudo su), sistem i prateći softver ažurira se unosom i izvršavanjem seta komandi

apt-get update && apt-get dist-upgrade –y

Pripreme za Plex

S obzirom na to da se Plex ne nalazi u Ubuntu repozitorijumima, ovaj proces instalacije će se razlikovati od dosadašnje prakse. Pre nego što pristupimo samoj instalaciji, potrebno je da na zvaničnom sajtu Plex Media Servera (plex.tv/downloads > Linux) pronađemo link ka paketu koji je potrebno preuzeti (mi smo link skratili ow.ly online alatkom). Zatim je potrebno na serveru ući u „tmp” folder, što se postiže ukucavanjem i izvršavanjem komande cd /tmp. Zatim je potrebno preuzeti paket pogodan za našu instalaciju (32 ili 64 bita). Mi smo koristili 64-bitni Ubuntu server, pa smo stoga preuzeli 64-bitnu verziju. Preuzimanje se vrši komandom wget, a naša cela komanda je izgledala ovako:

wget http://ow.ly/4mMnms

S obzirom na to da smo koristili „skraćenicu” za preuzimanje fajla, u tmp folderu smo dobili fajl „4mMnms” bez ekstenzije. Potrebno mu je dodeliti ekstenziju „deb”, što se radi komandom za pomeranje i preimenovanje mv. Naša komanda glasila je

mv 4mMnms plex.deb

što je preimenovalo fajl „4mMnms” u „plex” i dodalo potrebnu ekstenziju „deb”. Za rad Plex servera potrebna su i dva programčića koje je takođe potrebno instalirati pre instalacije samog media-servera. Radi se o programu Avahi i njegovim pratećim aplikacijama, a instalacija se standardno vrši uz pomoć komande apt-get install. Naša komanda izgledala je ovako:

apt-get install –y avahi-daemon avahi-utils

Instalacija Plexa

Sada kada smo sve tako lepo pripremili, došlo je vreme za instalaciju Plex Media Servera. To se radi uz pomoć Debian Package Managera, odnosno komandom dpkg. Naša komanda izgledala je ovako:

dpkg –i plex.deb

Priprema za probu

Da bismo mogli da isprobamo Plex, potrebno je prvo da pustimo virtuelnu mašinu na „pravu” mrežu. Pre toga potrebno je da isključimo virtuelnu mašinu kucanjem komande poweroff (ukoliko je uključena), pa zatim da uđemo u Virtualbox i podešavanja našeg virtuelnog servera. Nakon toga, potrebno je u sekciji Network za Adapter 1 odabrati Bridged Adapter u polju Attached To. Zatim je potrebno potvrditi izbor sa OK i uključiti virtuelni server.

Udaljeni pristup

Još jedna od stvari za koje postoji potreba su slanje fajlova na server, ali i udaljeni pristup fajlovima iz lokalne mreže. Stoga je najzgodnije podići Samba fajl-server. Iako smo već detaljno pisali o tome, ovde ćemo ponoviti proces ukratko, zbog specifičnosti koje nosi sam media-server.

Instalacija Sambe

Samba se instalira pomoću komande

apt-get –y install samba

Nakon instalacije potrebno je napraviti novog Samba korisnika sa istim akreditivima kao za korisnika servera. Ovo je prikladno za našu pokaznu vežbu u test okruženju, a može se naravno konfigurisati i drugačije. Naša komanda izgledala je ovako

smbpasswd –a sk

Nakon izvršenja ove komande sistem će zatražiti unos lozinke, koju je potrebno uneti i potvrditi.

Konfiguracija

S obzirom na to da ćemo praviti novi konfiguracioni fajl, prvo je potrebno bekapovati stari konfiguracioni fajl. To se radi komandom

mv /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf.old

Zatim je potrebno napraviti novi, što se radi komandom

vi /etc/samba/smb.conf

i unosom sledećeg koda:

[global]

workgroup = SK

netbios name = sk-server

server string = %h server (Samba %v, Ubuntu)

map to guest = Bad User

obey pam restrictions = Yes

pam password change = Yes

passwd program = /usr/bin/passwd %u

passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* .

unix password sync = Yes

syslog = 0

log file = /var/log/samba/log.%m

max log size = 1000

dns proxy = No

usershare allow guests = No

panic action = /usr/share/samba/panic-action %d

idmap config * : backend = tdb

[media]

path = /home/sk

comment = Plex raw media files

writeable = yes

valid users = sk

browsable = yes

guest ok = no

Nakon izmene fajla i unosa željenog koda, fajl je potrebno snimiti, što se radi sledećom procedurom: ’’Ctrl+’C’, ’’Ctrl+’C’, „:exit”, pa ’enter’. Pravljenjem ovakvog Samba konfiguracionog fajla osigurali smo se da se Samba lozinka apdejtuje svaki put kada promenimo lozinku u operativnom sistemu servera za korisnika „sk”. Zatim je potrebno restartovati Sambu, što se radi komandom

service smbd restart

Preostalo je još samo dodeliti prava korisniku za korišćenje tog foldera (ako ih već nema). To se radi komandom chown, ali u našem slučaju nije bilo potrebno, jer smo iskoristili folder koji je već u vlasništvu korisnika „sk”. (Detaljniju sintaksu komande chown možete da pogledate na adresi en.wikipedia.org/wiki/Chown.)

Sada ste u mogućnosti da na media-serveru napravite strukturu foldera po želji, prebacite sve potrebne fajlove i zatim ih iz Plex interfejsa podelite za korišćenje sa ostalima u lokalnoj mreži i/ili pristup preko interneta.

Proba Plexa

Sada kada smo završili sve pripremne korake za probu, možemo pristupiti probi. Da bismo isprobali Plex, potrebno je da znamo na kojoj je IP adresi naš media-server. Ukoliko već nije postavljena fiksna IP adresa, možemo da proverimo na kojoj se adresi nalazi naš virtuelni server pomoću komande ifconfig. Mi smo za to koristili sada već ustaljenu adresu 192.168.254.253.

Da bismo pristupili serveru, kucali smo u browseru adresu u sledećem obliku: http://192.168.254.253:32400/web, gde je „32400” port na kom radi Plex media-server, a „web” lokacija gde se nalazi na serveru. Nakon toga pojavljuje se prozorčić sa uslovima usluge, sa kojima morate da se složite. Zatim se pojavljuje stanica za prijavu na Plex nalog, za koji je potrebno registrovati se. Ovo je potrebno za pretvaranje media-servera u svojevrsnu cloud uslugu, što nama nije bilo potrebno za ovu pokaznu vežbu. Za ulaz na mrežni media-server u lokalu, potrebno je samo ponovo učitati stranu http://192.168.254.253:32400/web.

Korišćenje Plexa

Što se korišćenja tiče, odmah nakon prijave je moguće dodavanje biblioteka, ukoliko su fajlovi već prebačeni na server. Od ponuđenih tipova biblioteka imamo filmove, TV serije, muziku, fotografije i kućne video snimke. Takođe je moguće podešavati Plex Media Server i Plex Web opcije u postavkama. Glavni jezik je srpski sa ćiriličnim pismom, ali to se, naravno, može promeniti za slučaj da želite latinicu ili druge jezike. Može se gledati status upozorenja, konverzije i trenutne reprodukcije radi određivanja akcija koje je potrebno izvršiti na serveru, recimo usled preopterećenja ili slično. Iz postavki bismo izdvojili mogućnosti uključenja automatske reprodukcije, označavanja (ne)odgledanih sadržaja, podešavanje kvaliteta reprodukcije video materijala (posebno za lokal, udaljeno i online), pravljenje optimizovanih verzija, biranje glavnog plejera (HTML 5 ili Flash), uključenje i isključenje korišćenja prečica na tastaturi, upotreba online resursa za dopunu podataka o medijima, automatsko ažuriranje biblioteka, iTunes i Aperture integracija, transkodovanje i izbor preferiranih zvučnih zapisa za video materijale. Moramo da naglasimo da su sve opcije za slanje podataka i automatska ažuriranja uključene, te je potrebno ovo podesiti prema želji.

• • •

Ovaj tekst je ujedno i poslednji deo u ovoj iteraciji male školice Linux servera. Nadamo se da ste tokom čitanja naučili gradivo barem onoliko koliko smo ga mi obnovili dok smo pisali ove tekstove, ali i da vam je bilo zanimljivo učiti neke nove i nepoznate stvari. Ukoliko smo propustili neki tip servera koji je vama zanimljiv, možete nam na to skrenuti pažnju pisanjem na forumu ili na e-mail adresu redakcije.

Petar LONČAREVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Amazon Web Services

 PRIMENA
Tesla Model 3

 NA LICU MESTA
HP Konferencija
Sagin „Korzo tehnologija”
Otvaranje Symphony kancelarije u Srbiji
ComputerLand promocija DJI i Airwheel
ComputerLand promocija Dark Souls III
13. „Noć muzeja”, najavna konferencija
Resonate 2016
DigitalDay 2016 (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
Captain America: Civil War
X-Men: Apocalypse
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Linux server za početnike (6)
Šta mislite o ovom tekstu?

 VREMENSKA MAŠINA
Kutunjo, Krop i Kadirov

 PRST NA ČELO
Brojke ne lažu

Korišćenje SSH
Određene stvari je lakše raditi preko udaljene konekcije nego direktnim pristupom serveru, kao što je recimo kopiranje komandi za izvršenje, ili čak unos konfiguracionih fajlova. Za to se koristi SSH (Secure SHell) konekcija. Ova vrsta konekcije se sa serverima može ostvariti direktno iz terminala na Linux, Mac i drugim Unixolikim operativnim sistemima, dok je na Windowsu za to potrebno imati neki dodatni program, kao što je recimo PuTTY ili mRemoteNG. Za ostvarivanje SSH konekcije sa našim virtuelnim serverom koristili smo primera radi komandu „ssh sk@192.168.254.253” na Linux i Unix terminalima.

Avahi
Avahi je aplikacija koja je slobodna zero-configuration mrežna implementacija sistema za multicast DNS/DNS-SD service discovery, a licencirana je pod GNU Lesser General Public License (LGPL). Ova aplikacija omogućava programima da objave i pronađu servise i hostove koji rade u lokalnoj mreži. Na primer, korisnik može da priključi svoj računar na mrežu, nakon čega Avahi automatski objavljuje mreži servise koji rade na toj mašini, a koji bi mogli da omoguće pristup određenim resursima.

Prethodni tekstovi
Linux server za početnike (1): www.sk.rs/2015/12/skse01.html
Linux server za početnike (2): www.sk.rs/2016/01/skse01.html
Linux server za početnike (3): www.sk.rs/2016/02/skse01.html
Linux server za početnike (4): www.sk.rs/2016/03/skse01.html
Linux server za početnike (5): www.sk.rs/2016/04/skse01.html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera