TEST DRIVE<>
052016<><>

LG 27UD68 i 29UM58

Lepo za oko ili široko?

Beograd, proleće 2016. godine. Ptičice cvrkuću, sunce sija, vetar ćarlija, a evo nama još novih „el-džijeva”. Oba sveža, oba nova, veliki k’o soba ova. U stihu, u rimi, u 4K i UltraWide.

 
LG 27UD68 je taj od 4K, sa svim onim zvučnim pridevima kao što su FreeSync, Game Mode, Black Stabilizer, sRGB preko 99 odsto, kalibrisan... Samo zaboravljaju da napomenu da se konfiguracija koja sve to treba da „gura” ne isporučuje uz monitor. Mada, ako već želite ovaj rang ekrana, verovatno dolazite unapred spremni na to da on treba da predstavlja krunu vaše konfiguracije, pošto 4K monitori, ma koja dijagonala bila u pitanju, još uvek, kako bismo stručno rekli – nisu pristupačni.

Dakle, reč je o 4K (3840 x 2160 piksela) monitoru dijagonale 27 inča sa vremenom odziva od pet milisekundi GtG, što se ne može okarakterisati kao hard core gejmerski, ali je sasvim OK za zadovoljavajuće igranje. Bonus je zapravo u korišćenju matrice koja prikazuje 10-bitnu paletu boja (8-bit + A-FRC) sa W-LED pozadinskim osvetljenjem, pa reprodukcija slike i boja treba da bude na izuzetno visokom nivou, veoma blizu profesionalnim monitorima. Bitno je napomenuti da je vreme osvežavanja pravih 60 herca, pošto još uvek zna da se provuče monitor sa manjim frekvencijom osvežavanja.

Moderan dizajn bez ivica, aluminijumska konstrukcija, kombinacije crne i sive (spreda), prelep primerak. Pozadina je bela, HDMI i DP kablovi su beli, ispravljač je crni. Umanjivanje cene proizvodnje u najboljem (najgorem) obliku, a pored toliko crnih kablova... No, taj neprijatan detalj, nećete ni primetiti ako 27UD68 postavite u ćošak. Broj konekcija je prosečan: 2 x HDMI 2.0 i DisplayPort 1.2, izlaz za slušalice, a fali nam USB hab, jer smo razmaženi.

Za one razmaženije, LG je sada uključio softver za podešavanje ekrana iz operativnog sistema, da se ne zamarate korišćenjem „tvrdih” tastera (njihove reči, ne naše). Screen Split opcija je unapređena, pa sada postoji 14 različitih podešavanja za podelu ekrana, a tu je i mogućnost PiP (Picture in Picture – slika u slici) i PbP (Picture by Picture – slika uz sliku) prikaza slike sa dva izvora. Samim softverom monitora upravlja se preko nama omiljenog džojstika, a opcija za podešavanje prikaza ima više nego dovoljno. Pomenućemo samo da su tu klasični, za LG, Six Axis Control (RGBCMY), Gamma, Black Level, Blacxk Stabilizer, Repsonse Time... Nema opcije koja nije pokrivena, ili je mi makar nismo uvideli.

Od prvog trenutka kada se podigne operativni sistem prikaz ostavlja izuzetno pozitivan utisak. Toliko pozitivan da smo odmah prešli na sintetičke testove da se uverimo da li ima mane. Reprodukcija crne je odlična, uniformnost zamalo da dobije ocenu 10/10, ali nejednakost osvetljenja duž leve ivice je pokvarilo utisak. Test bele ne pokazuje nedostatke, dok testovi crvene, zelene i plave imaju određene nedostatke. Tačnije crvena boja u difoltnom profilu ne zadovoljava naš kriterijum zasićenosti i stičemo utisak da je prikaz ispran. S obzirom na količinu opcija za podešavanje prikaza, ova vrsta problema je lako rešiva. Gradient je kao med koji se pretapa iz tona u ton, iz nijanse u nijansu... Rapsodija u crvenom, plavom, zelenom... svim bojama. Reprodukcija svakog materijala izgleda izuzetno dobro, bilo da je reč o crno-belim fotografijama, pejzažima... Impresivno. Reprodukcija video materijala je bez greške, igre takođe izgledaju odlično. Uglove vidljivosti kod IPS panela više i ne moramo da hvalimo, a jedina mana je ograničenost ergonomije samo na promenu nagiba. Mada, kada bolje razmislimo, oprostićemo mu taj nedostatak, zbog kvaliteta reprodukcije.

Drugi model je ultra-široka varijanta, dijagonale 29 inča, pa je još širi, a nizak. Kao buldog, samo malo lepši. Kombinacja piano i mat crne, sa dva HDMI 1.4 ulaza i jednim izlazom sa slušalice. Može samo da se nakloni ka vama ili od vas, toliko mu „vrat” dozvoljava. Panel prikazuje, ne baš idealnu, rezoluciju od 2560 x 1080 piksela (UW-UXGA, odnos strana 21:9). Koristi 8-bitnu IPS matricu (6-bit + FRC) sa vremenom odziva od pet milisekundi GtG.

Fabrički je kalibrisan, kao i prethodni model, a isto kao i on, nudi razne softverske mogućnost za poboljšanje prikaza, pri gejmingu, ali i standardne. Sve je Copy-Paste kao kod 27UD68, minus FreeSync. Sve ostale opcije su identične.

Inicijalno podešavanje je veoma dobro, bez većih zamerki, realan prikaz. Boje izgledaju zasićeno i živahno. Test crne ukazuje da njen prikaz nije idealan, primetan je sivkast ton, a leva polovina ekrana je nešto svetlija od desne. Prikaz boja iz RGB palete nam govori da je zelena samo malo van standardnih granica, što se iznova lako koriguje preko softvera. Gradient test pokazuje „stepenice” između susednih nijansi što, nije idealno, ali viđali smo i lošiji prikaz od panela sličnih karakteristika. Po našem mišljenju, veći nedostatak se ogleda u tome što se najtamniji tonovi stapaju, što nismo uspeli da korigujemo putem opcija u meniju, a da ne utiče negativno na ostale aspekte prikaza. Ovo rezultuje gubljenjem finih detalja u senkama, pa donekle i negativno na tamnije igre. Odziv je veoma dobar i u skladu sa specifikacijom, bez anomalija koje je potrebno naglašavati.

Najveći nedostatak modela 29UM58 nije niska rezolucija (po našim kriterijumima) za ovu dijagonalu, niti nedostaci u prikazu, već prekratak strujni kabl, koji je nemoguće „produžiti” jer je u pitanju strujni adapter (tzv. ispravljač). Verovali vi nama ili ne.

Vojislav VUJANIĆ

 
DirectX 12
Gigabyte Brix S GB-BXi3H-6100
LC-Power Gaming 982B Redeemer
LG 27UD68 i 29UM58
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus ROG Swift PG27AQ
Asus VS248H, VE248H, VX248H, VK248H
Memteq DZ09
Epson L805
Fostex TH-7
Zoom UAC-2 i TAC-2
Netis WF2710 i TP-Link Archer MR200
Fostex PM0.4D
Sony HDR-AS50

LG 27UD68
Osnovno:
27 inča, 3840 x 2160 px, IPS (10-bit), W-LED
Ostalo:
2 x HDMI, DisplayPort, slušalice, osvetljaj 350 cd/m2, dinamički kontrast 5.000.000:1, vreme odziva 5 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°

LG 29UM58
Osnovno:
29 inča, 2560 x 1080 px, IPS (8-bit), LED
Ostalo:
2 x HDMI, slušalice, osvetljaj 250 cd/m2, dinamički kontrast 5.000.000:1, vreme odziva 5 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera