TEST DRIVE<>
052016<><>

Epson L805

Izuzetno rentabilan

Epsonova L serija štampača je obogaćena novim modelom sa oznakom L805. Kao i ostatak L serije, L805 je štampač zasnovan na ink-džet tehnologiji, ali nema kertridža kao kod tradicionalnih štampača, već se dopuna mastila vrši sipanjem novog mastila iz boce direktno u tankove ugrađene u štampač, takozvani CISS sistem. Iako Epson u svojoj ponudi ima i nekoliko monohromatskih modela, L805 je kolor štampač i to sa čak 6 odvojenih boja, što teoretski garantuje mogućnost postizanja velikog broja nijansi i potencijal za dobijanje kvalitetnih fotografija. Držanje ovog štampača širine 55 centimetara, na istom stolu na kome se nalazi monitor, diskutabilno je rešenje. Fizički gabariti su preveliki i estetski će se teško uklopiti u prosečan kućni ambijent. Na sreću, Epson ovaj problem donekle prevazilazi podrškom za bežičnu štampu, štampač je moguće ćušnuti u neki zapećak stana gde strujna utičnica i pokrivenost Wi-Fi mrežom trajno rešavaju problem zauzimanja dragocene radne površine u blizini računara. Iako bi trebalo da učini komunikaciju i rad udobnijim, Wi-Fi povezivanje može zadati dosta muka jer je Epson odlučio da L805 opremi signalnim lampicama, umesto ekrana koji smo susretali kod starijih modela, čime je podešavanje parametara za pristup i osnovnih operacija štampe moguće isključivo izvesti na rudimentarnom nivou putem nekoliko tastera i lampica. Naravno, prateći uputstva za instalaciju moguće podesiti sve parametre preko računara, ali navikli smo na nešto udobniji proces koji je manje zahtevan pri prostom povezivanju na bežičnu mrežu.

Tehnikalije su manje više standardne za Epsonov štamač foto-serije: rezolucija od 5760 x 1440 tpi, kao i 90 mlaznica po boji, uz veličinu kapljice od jednog i po pikolitra, garantuju izuzetnu preciznost i oštrinu, bilo da se radi o dokumentima ili fotografijama. Boje su izuzetno zasićene i žive, a u kombinaciji sa sjajnim foto papirom, možemo slobodno reći ravnopravne, ako ne i boljeg kvaliteta od onih dobijenih u foto-radnjama, izuzev otpornosti na mehaničko habanje i trajnost mastila koje su još uvek na strani tradicionalnog razvijanja.

Brzina štampe je potpuno prihvatljiva za kućne uslove, fotografija dimenzija 10 x 15 centimetara odštampana na foto papiru se dobija za oko 23 sekunde, dok standardni papir koji bolje upija mastilo kroz mašinu prolazi još brže. Štampanje teksta, sa druge strane, ni izbliza nema toliko dobre brzinske rezultate: svega 11 stranica u minuti pri standardnom kvalitetu nije rezultat koji ovom Epsonu zaslužuje pohvale. Smanjivanje kvaliteta donekle popravlja rezultate, ali i dalje je očigledno da je ovo štampač namenjen štampi fotografija i dokumenata u boji, a ne kancelarijskom radu i velikoj količini teksta.

Mnogo bitnija stvar od brzine će za većinu biti niska cena eksploatacije kojom se Epson hvali, a kao i kod ostatka L serije i L805 se može pohvaliti jednim od najpovoljnijih otisaka koji se mogu dobiti u ovoj cenovnoj klasi. Boca mastila standardne T673 serije koju deli sa prethodnicima košta oko 1800 dinara po boji, a pruža upravo toliko i kolornih fotografija, te dolazimo do cene otiska od jednog dinara po boji, tj. šest dinara za jednu kolor fotografiju. Naravno, ovde treba dodati i cenu samog papira, ali bez obzira na to, u ovom momentu ne postoji povoljniji način da dođete do odštampanih fotografija u kućnim uslovima. Na ovu činjenicu treba dodati i relativno povoljnu cenu samog uređaja od oko 280 evra, kao i već pomenute bežične mogućnosti veze koje podrazumevaju podršku za direktnu komunikaciju sa mobilnim telefonima. Utisak jedino, donekle, kvari garancija koja, iako podrazumeva zakonom propisane dve godine, ujedno garantuje samo 3000 otisaka, mada su dosadašnja iskustva pokazala da štampači iz L serije umeju da urade i po deset puta više od te garantovane vrednosti.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
DirectX 12
Gigabyte Brix S GB-BXi3H-6100
LC-Power Gaming 982B Redeemer
LG 27UD68 i 29UM58
Asus ROG Swift PG27AQ
Asus VS248H, VE248H, VX248H, VK248H
Memteq DZ09
Epson L805
Šta mislite o ovom tekstu?
Fostex TH-7
Zoom UAC-2 i TAC-2
Netis WF2710 i TP-Link Archer MR200
Fostex PM0.4D
Sony HDR-AS50

Rezolucija štampe:
5760 x 1440 tpi
Ostalo:
CISS sistem, 6 odvojenih boca sa mastilom, štampa na CD-u, Wi-Fi, USB, borderless
Proizvođač:
Seiko Epson
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera