TEST DRIVE<>
052016<><>

Sony HDR-AS50

Kada kritike urode plodom

Cilj nove akcione kamerice iz Sonija nije da uzdrma svet i pomeri granice, već stiže kao odgovor na želje (čitajte: kritike) korisnika. Model HDR-AS50 cenovno spada u rang pristupačnih kamera, s obzirom na to da Sony ima i višestruko jače modele u ponudi, ne samo po ceni, već i po karakteristikama koje su ovde mudro određene da ne zalaze u reon jačih modela.

Hardver kamerice HDR-AS50 sastoji se od 1/2,3” -inčnog EXMOR R CMOS senzora od 11,1 megapiksela do koga svetlo dolazi preko Zeiss objektiva svetlosne propusne moći f/2.8, sa mogućnošću uvećanja od tri puta. U suštini, ne možemo reći da je reč o klasičnom zum objektivu, već je akcenat više na to da se smanji vidno polje, tj. da se sa širokog formata snimanja pređe na uži kadar. Kamera je opremljena stereo mikrofonom koji se nalazi ispod objektiva, kao i poprilično glasnim mono zvučnikom, koji ispravlja jednu od mana kod prethodnih modela da se zvučni signal jedva čuje kada je kamera u zaštitnom kućištu. Kućište kamere više nema zaobljeni deo koji ide preko objektiva, već je sad reč o ravnoj površini i to bi takođe trebalo da ukloni (i uklanja, da napomenemo) neke uočene nedostatke pri snimaju, a naročito pod vodom. Vodonepropusnost je sada deklarisana na 60 metara, a kamera je, naravno, otporna na prašinu, pad (visina od jednog i po metra) i na temperature do -10 stepeni, sve dok se nalazi unutar tog istog kućišta. Kada držite samu kameru u ruci, finalna obrada izgleda poprilično jeftino, naspram drugih modela iz Sonija koje smo testirali, a najbolji primer za to su bočna vratanca koje ne ulivaju stoprocentnu sigurnost, ali tokom upotrebe nikada nismo imali problema sa njima. Od fizičkih novina dobili smo nezavisan taster za paljenje i gašenje, a i bočna strana je redizajnirana kako bi stao veći ekran i tri tastera za navigaciju kroz meni. Nažalost, ekran nema pozadinsko osvetljenje, što umanjuje upotrebnu vrednost na lokacijama sa malo dostupnog svetla.

Najbolja stvar kod ove kamere je novi sistem menija, koji je sada poređan u formatu 2 x 3, na tri „stranice”. Njegova upotreba je višestruko poboljšana, logičnija, lakša za snalaženje i brža za upotrebu nego ranije. Nije potrebno da se vrtite u krug, započinjete traženje kroz meni od početka... Sve je bolje.

Opcije za snimanje su klasične: 1080p pri 60 FPS, 720p pri 120 FPS, u X-AVCS ili MP4 formatu. Za snimanje u X-AVCS su vam potrebne najbrže kartice, jer je bitrate deklarisan na 50 Mbit/s i ako kamera ne prepozna karticu (microSD/HC/XC ili Memory Stick Micro) kao brzu, neće vam dozvoliti da snimate u ovom najjačem formatu, pa je savet da se držite preporučenih kartica. MP4 format snima pri „samo” 28 Mbit/s, pa postoji određena razlika u snimljenom kvalitetu, koju možda ni nećete primetiti, osim ako vam svaki piksel nije bitan. HDR-AS50 odlikuje i mogućnost snimanja fotografija pri brzini od osam FPS (u jednoj sekundi, ne u rafalu od više sekundi). A ako vam je taj kadar bio fiksan i samo se subjekat pomerao, preko Motion Shot LE opcije, kamera će sve to spojiti u jednu uber-kul-profi fotku sa subjektom čije se pomeranje pojavljuje na osam mesta kroz kadar. Motion Shot LE ima svojih nedostataka, pošto nekada ne uspe lepo da „uveže” scenu, ali je možda veća zamerka što se tih osam fotografija ne čuva nezavisno od kreirane zajedničke, pa ako ih loše sklopi, niste u mogućnosti da sačuvate nijednu iz niza. Ne smemo da zaboravimo da kamera nosi 4K oznaku, a malopre ste pročitali da ne snima u većoj rezoluciji od FHD. Tu proizvođači malo varaju, ali zapravo koriste to što senzori statične slike snimaju u većoj rezoluciji od 4000 piksela, pa su u mogućnosti da vam ponude timelapse funkciju koja je snimljena u 4K rezoluciji. Nemojte samo da se upecate da snima video u 4K, što generalno nigde i ne piše. Mali trik, ali nama je ova opcija draga, jer se senzor koristi u potpunosti, ne zakidaju, kao što obično znaju. Steadyshot je stabilizacija snimka unutar kamere, a kao i ranije, radi na principu da se polje gledanja malo smanji, kako bi se taj prostor koristio da snimak izgleda mirnije. Sony HDR-AS50, kao i svi drugi modeli, ovo radi fantastično i ponekad se zaista čudimo kako su uspeli da naprave toliko dobar algoritam, jer nam nije jasno kako je neke određene trenutke uspeo da stabilizuje na tako prirodan način.

Pri snimanju ste ograničeni samo na multi-segment merenje, tj. merenje cele scene, pa kamera odlučuje o ekspoziciji, nema naprednih podešavanja. Ali smo generalno zadovoljni kako kamera meri svetlo. Podrazumevani kolorni profil je Vivid, pa su sve scene kontrastne i zasićene, ali je moguće odabrati i flat profil, kako biste vi posle „bojili” video po sopstvenom nahođenju. Postoji i mogućnost podešavanja temperature boje, u zavisnosti da li želite toplije ili hladnije boje, nego što su zapravo.

Kvalitet zabeleženog snimka je veoma dobar i realan. Vidljivo je dosta detalja, ali tek nakon upoređivanja sa snimkom AS200 modela, koji čuvamo od ranije, primećujemo da jači model ipak ima oštriju sliku i beleži nešto više detalja, tačnije da je zabeleženi snimak sa HDR-AS50 malo „mekši”. Ovo nije nužno loša stvar, ali pokazuje gde je kamera rangirana.

Ne smemo da zaboravimo da je kameru moguće povezati sa Sonijevim daljincem (koji nismo imali na testu), kao i na vaš mobilni uređaj preko Play Memories aplikacije i na taj način omogućiti daljinsko upravljanje njom, pa i live streaming, ako ste u tom fazonu. Trajanje baterije se pokazalo kao veoma dobro, nismo ni u jednom trenutku imali osećaj da je njen kapacitet neadekvatan, a još jedna prednost je što koristi klasičnu NP-BX1 bateriju, koju koristi više Sonijevih uređaja, pa je dodatnu lako naći. Po običaju, fali nam eksterni punjač, ali budite organizovani, kao što mi nismo, pa punite bateriju/e na vreme.

Generalni utisak koji je Sony HDR-AS50 ostavio na nas je pozitivan. Nismo primetili nedostatke koji bi nas odgovorili od kupovine ovog proizvoda. Štaviše, veoma smo zadovoljni što je Sony poslušao korisnike i napravio izmene koje su zaista na kvalitetan i merljiv način poboljšale upotrebljivost nove kamere. Bravo za Sony.

Vojislav VUJANIĆ

 
DirectX 12
Gigabyte Brix S GB-BXi3H-6100
LC-Power Gaming 982B Redeemer
LG 27UD68 i 29UM58
Asus ROG Swift PG27AQ
Asus VS248H, VE248H, VX248H, VK248H
Memteq DZ09
Epson L805
Fostex TH-7
Zoom UAC-2 i TAC-2
Netis WF2710 i TP-Link Archer MR200
Fostex PM0.4D
Sony HDR-AS50
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
rezolucija 11,1 Mpx foto, 11,1 Mpx video, 1/2,3” CMOS senzor
Ostalo:
objektiv 18,2-21,8 mm (u 35 mm formatu), elektronska stabilizacija slike, video 1080p 60 FPS, 720p 120 FPS, MP4/XAVC S, 4K timelapse, 8 FPS burst
Proizvođač:
Sony
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera