TEST RUN<>
052016<><>

Cybergenic Shade 1.4

Igranje u pesku

Manje iskusne korisnike oduvek je bunio koncept koji su sandbox okruženja nosila sa sobom. Još kada biste im rekli da sve podrazumeva i neka podešavanja – globalna i za svaki pokrenuti program ponaosob, odustali bi kao masni. Šteta, s obzirom na to da sandbox omogućava da se na kratko izolujete od sistema, a naročito od štetnih uticaja koji dolaze spolja (čitaj: sa interneta). Kada su u pitanju kućni računari, najpoznatije rešenje za „igranje u pesku” je program Sandboxie (www.sandboxie.com), ali ako vam je i on bio preveliki zalogaj možda biste mogli da pogledate Cybergenicovo viđenje tematike – Shade (Sandbox).

U pitanju je sandbox osnovnih mogućnosti koji se koristi as is. Sve što o njemu treba da znate je da može da izoluje (teoretski) bilo koju aplikaciju i spreči je da pravi izmene na sistemu. Šta više, Shade obezbeđuje zaštitu od širenja malicioznog online sadržaja, jer svaki pokrenuti download presreće i preusmerava ga u naročiti, privremeni direktorijum. Program, baš kao i njegova braća iz klase, stvara sigurno okruženje i to bez ikakvog učešća korisnika. Nakon instalacije, primetićete da Shade izrađuje „sliku” sistemske particije u koju kopira datoteke sa kojima označeni program dolazi u kontakt. Preuzima se identična struktura fajlova i foldera, a omogućeno je i jednostavno „čišćenje” preko posebnog tastera.

Kao što smo rekli, Shade „u senku” može da stavi širok dijapazon programa, a rad sa internet pregledačima mu je specijalnost. Sve što treba da uradite je da prevučete komandnu ikonicu sa desktopa ili iz Start menija u radni prozor Shadea i na konju ste! Nisu potrebna nikakva dodatna podešavanja i tweakovanja, a aplikacija koja se nalazi na listi biće pokretana u sandbox režimu odakle god da je pozovete (nije potrebno prethodno da otvarate Shade). Ako želite da budete sigurni u to da je program uradio svoje, pomerite pokazivač miša do bilo koje ivice prozora i ako se pojavi ljubičasti okvir to je znak da se program nalazi u sandbox okruženju. Moramo reći da smo mi pod 64-bitnom verzijom Windowsa 10 imali svakojakih problema sa postavljanjem aplikacija u Shade listu, jer je drag & drop metoda redovno rezultovala internom greškom i porukom da fajl nije moguće postaviti na listu. Na svu sreću, autori su omogućili još jedan način da se akcija preduzme i to preko kontekstualnog menija. U tom slučaju treba „overiti” opciju Put into Shade koja može da se nađe i u podmeniju X64. Kada je u pitanju uklanjanje aplikacija sa liste, zahvat može da se obavi iz Shadea ili iz kontekstualnog menija, tako što ćete pritisnuti komandno dugme Remove an application from Shade.

Verovali ili ne, ovo je bukvalno sve što se od korisnika zahteva da bi postavio sandbox okruženje u operativni status. Treba istaći da je, iako je Shade besplatan program, potrebno obaviti registraciju na sajtu nakon koje ćete od autora dobiti aktivacionu šifru.

Vladimir PISODOROV

 
Corel CorelDRAW X8
FakeFlashTest 1.0.9, Check Flash 1.16, H2testw 1.4, FlashDrive/Card Tester 1.14, RMPrepUSB 2.1
Opera TV Emulator 3.4
BurnAware 9.0 Premium
Free Video Cutter 1.2.1
Cybergenic Shade 1.4
Šta mislite o ovom tekstu?
Splash 2.0.3
ScatterShow 1.1
Nero TuneItUp 2.4
iCup EURO 2016
WinTricks 7.0q
Tinuous 4.0
WonderFox DVD Ripper Pro 7.6
PPSSPP 1.2.2
History Eraser 4.6.7
1Clipboard 0.1.5
KeyScrambler Personal 3.9
Sharpener Pro 3
Topaz DeNoise 5.1
Lyric Library 2016.4
Never10 1.3
WhatsApp Desktop 0.1.7

Tip:
sandbox okruženje
Potrebno:
Windows
Veličina:
14,3 MB, 19,1 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .shadesandbox .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera