TEST RUN<>
052016<><>

Splash 2.0.3

Audio-video prašina

Ovaj program krajnje neobičnog imena na prvu loptu nikako ne otkriva svoju upotrebnu vrednost. U pitanju je multimedijalni plejer starog kova, koji nas neodoljivo podseća na CyberLinkov PowerDVD, odnosno Corelov WinDVD. Paralelu između ovih ostvarenja nismo povukli samo zbog „jednoglavog” upravljačkog interfejsa koji objedinjuje prostor za prikaz slike i kontrole za upravljanje tokom reprodukcije, već i zbog organizacije i sadržaja menija.

Splash podržava reprodukovanje pojedinačnih fajlova, možete da mu naredite i da otvori čitavu sekvencu datoteka smeštenu u naročitom direktorijumu, a na raspolaganju je i reprodukcija CD, DVD, odnosno Blu-ray sadržaja. Nažalost, „povlačenje” materijala sa mreže (LAN-a) i puštanje online sadržaja nije podržano, što znači da je korisnik ograničen isključivo na datoteke uskladištene na lokalnim destinacijama. Ne možemo reći ni da je Splash neki rekorder kada je broj podržanih multimedijalnih formata u pitanju, ali potvrđujemo da je tu sve ono što se danas masovno koristi. Na raspolaganju je baratanje sa petnaestak video i isto toliko audio-zapisa, što je i više nego dovoljno da ugasi žeđ prosečnog kućnog korisnika. S druge strane, valja napomenuti da se Splash dobro snalazi i sa učitavanjem tekstualnih datoteka sa prevodima i da će „progutati” gotovo sve što mu ponudite (SUB, TXT, SRT, SSA...).

Najlepše od svega je što se program u rad „pušta” praktično bez ikakvog podešavanja i rovarenja po menijima. Ukoliko reprodukciju vršite sa uključenim prevodima biće potrebno da promenite kodnu stranicu ispisa i, eventualno, tweakujete tip, veličinu i boju slova. O kodecima ne treba da brinete pošto Splash dolazi sa svitom ugrađenih rešenja i ne oslanja se na ono što je instalirano na sistemu. Kad smo već kod podešavanja, napomenućemo da program nudi sveden način za manipulisanje mogućnostima, te da su opcije pregledno sortirane i dostupne čak i onima sa minimalnim nivoom znanja. Do njih može da se stigne na dva načina: preko kontekstualnog menija gde je potrebno odabrati opciju Settings, odnosno tako što pokazivač miša za vreme reprodukcije „odvozate” do gornje ivice ekrana. Na raspolaganju je svega pet naslovnih oblasti od kojih prva krije opšta podešavanja programa (jezik interfejsa, način proveravanja da li postoje novije iteracije programa, aktiviranje tema i tako dalje), a potom slede sekcije za manipulisanje slikom, zvukom, prevodima...

Osim što je tehnički dobro potkovan i nudi jednostavno upravljanje resursima, Splash se od konkurencije razlikuje i zbog ugrađenih tehnologija za „peglanje” slike i zvuka. Na primer, na raspolaganju je ubavi Motion2 algoritam koji služi za podizanje frameratea sa uobičajenih 23-25 sličica u sekundi na neverovatnih 60. Dalje, tu je i mogućnost isticanja detalja putem Detail Boost rutine čije intenzitet može da se šteluje preko naročite skale, potom igranje sa osvetljenjem preko Light Boost tehnologije, pa čak i Demo režim rada koji ekran deli po vertikali i omogućava da načinjene izmene „u letu” uporedite sa originalnom slikom. Kada je audio-komponenta u pitanju na scenu stupa Audio Boost tehnologija koja „podvlači” ceo ili samo naznačeni deo čujnog spektra. Dozvoljen je i takozvani stereo downmix, koji korisniku nudi kontrolu jačine zvuka za svaki zvučnik pojedinačno. Sve načinjene izmene mogu da se snime u obliku šablona i kasnije po potrebi pozivaju. Naravno, ovo nije sve što Splash može. Tako je na raspolaganju ručno podešavanje kontrasta, osvetljenosti i zasićenja bojama, vremenska sinhronizacija prevoda i audio-komponente, odabir formata zvuka (maksimalno je 7.1), angažovanje resursa grafičke kartice, aktiviranje podrške za iskorišćavanje dodatnih jezgara u procesoru i tako dalje.

Splash bez ikakvih problema može da se nosi sa vedetama u žanru kada je potrošnja hardverskih resursa u pitanju. Po defaultu (bez uključenih pomagala), program troši između 0,5 i 2 procenta procesorskog vremena i 70 megabajta radne memorije. Spajkovi u potrošnji procesorskog vremena su retki, ali zato potrošnja memorije može da skoči na 300 megabajta. Iznete brojke se gotovo u potpunosti slažu sa onim što postiže Media Player Classic – Home Cinema, što je za svaku pohvalu. Za potrebe testa koristili smo MKV datoteku veličine 900 megabajta u kojoj se nalazi H.264 video-materijal HD rezolucije.

Pored toga što je veoma dobar multimedijalni plejer, Splash je i video-konverter. Rekli smo da se u sekciji Settings nalazi pet oblasti, ali smo nabrojali samo četiri, a sve iz razloga što ona pod nazivom Export krije alatke za „pretabavanje” sadržaja. Ovaj deo programa prati osnovnu liniju dizajna i sveden je do krajnjih granica. Bez puno pametovanja, izborom jednog od dostupnih profila, učitani video možete da prebacite u neku drugu rezoluciju ili neki drugi format. Ukoliko niste sigurni u rezultat, iz padajućeg menija (da, to je glavni problem ovde) možete da odaberete i neki od podržanih uređaja na osnovu kojeg će program izvršiti podešavanje potrebnih radnih parametara. Na spisku se nalaze razni modeli mobilnih telefona i tableta, Sonyjeve igračke konzole, ali i profili koji će video uobličiti u oblik pogodan za upload na Facebook i YouTube. Po odabiranju profila moguće je (mada ne i obavezno) ručno odabrati radnu rezoluciju i bitrate, kao i naznačiti koja audio-komponenta će se koristiti. Na osnovu svega toga, Splash daje predviđanje o veličini izlazne datoteke, a gotov materijal automatski može da se prosledi na Facebook ili YouTube. Konverzija se, zahvaljujući korišćenju više jezgara i GPU-a, obavlja hitro i bezbolno, a mana postupka je što u izlazni video nije moguće „nalepiti” prevode.

Vladimir PISODOROV

 
Corel CorelDRAW X8
FakeFlashTest 1.0.9, Check Flash 1.16, H2testw 1.4, FlashDrive/Card Tester 1.14, RMPrepUSB 2.1
Opera TV Emulator 3.4
BurnAware 9.0 Premium
Free Video Cutter 1.2.1
Cybergenic Shade 1.4
Splash 2.0.3
Šta mislite o ovom tekstu?
ScatterShow 1.1
Nero TuneItUp 2.4
iCup EURO 2016
WinTricks 7.0q
Tinuous 4.0
WonderFox DVD Ripper Pro 7.6
PPSSPP 1.2.2
History Eraser 4.6.7
1Clipboard 0.1.5
KeyScrambler Personal 3.9
Sharpener Pro 3
Topaz DeNoise 5.1
Lyric Library 2016.4
Never10 1.3
WhatsApp Desktop 0.1.7

Tip:
multimedijalni plejer i konverter
Potrebno:
Windows
Veličina:
23 MB (trial), 206,4 MB na HD-u
Cena:
20 dolara, proba 30 dana
Adresa:
goo .gl /4auhuf
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera