TEST RUN<>
052016<><>

Tinuous 4.0

Grupna obrada fotografija

Digitalna fotografija je postala sastavni deo naših života. Pojavom „pametnih” telefona, veliki procenat populacije došao je u situaciju da se svakodnevno suočava sa stotinama i stotinama fotografija. Svi znamo da one dosta često budu nezadovoljavajućeg kvaliteta. Nije veliki problem ako imamo par fotki koje je potrebno obraditi, ali često se dešava da cele „serije” snimaka pate od iste vrste problema. To je mesto gde nam računari mogu biti od velike koristi.

Program Tinuous delo je japanskih programera i prisutan je na tržištu već skoro 15 godina. Reč je o besplatnom, jednostavnom, brzom i kvalitetnom programu za grupnu obradu grafičkih fajlova. Korisnički interfejs mu je jednostavan, ali istovremeno ima mnoštvo svakojakih podešavanja. S leve strane nalazi se stablo foldera, dok je desna strana rezervisana za tab kontrolu sa četiri stupca. Prvi od njih nosi naziv General i namenjen je podešavanju elementarnih opcija. Tako, recimo, možete da izaberete koji formati grafičkih fajlova će biti procesirani iz radnog foldera i da li će nakon obrade biti obrisani. Ovde određujete i tip izlaznog formata, kao i njegov kvalitet, ukoliko je predviđena takva mogućnost. Stubac Transform sadrži opcije za rad sa geometrijom grafičkog fajla. Ovde možete odrediti unificirane dimenzije izlaznih fajlova, kao i njihovu orijentaciju. Iskreno govoreći, ovaj deo je mogao da bude znatno bolje urađen. Pod opcijom Output File Names možete definisati šablon za dodeljivanje naziva obrađenim fotografijama. Stubac pod nazivom Individual sadrži spisak svih fajlova iz izabranog foldera koji zadovoljavaju kriterijum selekcije. Ovde možete da pogledate minijaturu izabrane fotografije, kao i da udaljite one fajlove koje ne nameravate da obrađujete. Ukoliko kliknete na taster Preview na dnu prozora, izabrani fajl će biti prikazan u novom prozoru kroz koji se možete kretati klikovima miša na levu i desnu stranu prikaza. Stubac Advanced je najvažniji što se tiče same obrade fotografija. Osim izbora izlaznog formata, ovde određujemo dubinu boja, maksimalnu veličinu izlaznih fajlova u kilobajtima i da li ćemo čuvati ili udaljiti Exif podatke koji dolaze sa fotografijama. U oblasti Corrections postavljamo vrednosti za kontrast, osvetljenost i zasićenost boja. Tu je i podrška za automatsku korekciju. Stubac Transform definiše koliko ćemo sa koje strane da odsečemo od svih fotografija koje procesiramo. Poslednji stubac Options sadrži podešavanja vezana za program.

Ulazni i izlazni folderi se biraju klikom miša na levi panel. Plavom bojom se označava ulazni, a crvenom izlazni folder. Izabrane vrednosti biće prikazane na vrhu ekrana u poljima predviđenim za to. Tu još možete odrediti i naziv podfoldera u koji će biti smeštene obrađene fotografije. Kada ste zadali sve željene parametre, klikom na taster Convert započinjete proces transformacije.

Kao što smo videli, Tinuous ne nudi bogatstvo opcija koje se sreće u drugim aplikacijama ove vrste. To je i logično pošto je u pitanju vrlo mali, portabilni program koji korektno obavlja poverene zadatke. U praksi se pokazao vrlo dobro na poslovima grupne obrade većeg broja skeniranih dokumenata.

Igor S. RUŽIĆ

 
Corel CorelDRAW X8
FakeFlashTest 1.0.9, Check Flash 1.16, H2testw 1.4, FlashDrive/Card Tester 1.14, RMPrepUSB 2.1
Opera TV Emulator 3.4
BurnAware 9.0 Premium
Free Video Cutter 1.2.1
Cybergenic Shade 1.4
Splash 2.0.3
ScatterShow 1.1
Nero TuneItUp 2.4
iCup EURO 2016
WinTricks 7.0q
Tinuous 4.0
Šta mislite o ovom tekstu?
WonderFox DVD Ripper Pro 7.6
PPSSPP 1.2.2
History Eraser 4.6.7
1Clipboard 0.1.5
KeyScrambler Personal 3.9
Sharpener Pro 3
Topaz DeNoise 5.1
Lyric Library 2016.4
Never10 1.3
WhatsApp Desktop 0.1.7

Tip:
obrada fotografija
Potrebno:
Windows
Veličina:
405 KB, 900 KB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
goo .gl /IUr8Bo
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera