TEST RUN<>
052016<><>

PPSSPP 1.2.2

Desktop PSP

Projekat PPSSPP na tržištu obitava već pune četiri godine. Njegovi autori vredni su kao pčelice, pa u ovom sjajnom emulatoru mogu da uživaju gotovo sve zainteresovane strane. On postoji za sve važnije mobilne platforme (pa čak i one raritetne i pomalo zaboravljene), ali i za desktop komplemente – Windows, Mac OS X i Linux. Naravno, postojanje „stonih” verzija programa značajno doprinosi njegovoj popularnosti i upotrebljivosti, jer se, za igranje nezgrapno, okruženje ekrana osetljivih na dodir može zameniti kontrolerom, tastaturom i mišem. Konačno, ovde su hardverski resursi praktično neograničeni, a na raspolaganju je i upscaleovanje tekstura i igranje u Full HD rezoluciji na gabaritnim displejima.

PPSSPP je portabilan, tako da je po preuzimanju datoteke sa zvaničnog sajta sadržaj arhive potrebno samo otpakovati u direktorijum po želji i spremni ste za poletanje. Za razliku od nekih drugih emulatora, PPSSPP ne zahteva od korisnika da se bakće sa BIOS-ima za konzolu, audio/video plug-inovima i ostalim neprijatnim stvarčicama. Sve potrebno već se nalazi pod skutima programa i na vama je jedino da obezbedite „slike” UMD-ova koje se koriste kao izvor informacija. Na ulazu se prepoznaju ISO, CSO, PBP, ELF i PRX formati, a moguće je učitavanje i homebrew ostvarenja uskladištenih u okviru ZIP datoteka. Igre ne morate da držite u nekom posebnom direktorijumu, pošto PPSSPP funkcioniše preko klasične Load rutine, što znači da ih možete skladištiti bilo gde na hard-disku.

Velika automatizacija posla zaslužna je što je emulator bez ikakvih problema prepoznao DualShock 4 kontroler koji inače koristimo za igranje na PC-u, tako da je odgovaranje na upite koje virtuelni PSP postavlja jednostavno zbog gotovo identičnog rasporeda komandnih tastera. Po defaultu, program vrši emulaciju PSP-a u verziji 2000/3000, a moguće je „oponašanje” i originalne verzije 1000. Treba reći da se XMB ne emulira, tako da se podešavanje uređaja obavlja iz sistemskog menija i uglavnom nema dodirnih tačaka sa originalnom mašinom. Inače, emulacija može da se pokrene u prozoru ili preko celog ekrana i to uz veličinu rendering polja koje će biti do 10 puta veće od originalnog. Upscale level maksimalno može da se postavi na 5x vrednost, a moguće je još uključiti postprocesiranje slike u vidu antialiasinga ili specijalnih grafičkih filtera. Zanimljivo je da PPSSPP koristi OpenGL rendering režim, a kao alternativa postavljen je Direct3D9. Takođe, program još uvek nije u stanju da u potpunosti iskoristi sve prednosti viška procesorskih jezgara, pa je to ujedno i razlog zbog čega je emulacija podjednako dobro optimizovana i na desktop mašinama i na mobilnim uređajima.

Ovaj emulator obiluje opcijama i podešavanjima, ali njihovo „stavljanje u promet” nije od esencijalne važnosti na kraju dana. Kao što smo već rekli, PPSSPP će već po otpakivanju raditi u potpunosti i na taj način u potpunosti eliminiše potrebu za eksperimentisanjem. Od dodatnih mogućnosti, program donosi funkciju emuliranja memorijske kartice i, samim tim, obezbeđuje čuvanje pozicija iz igara na sigurnom mestu. Tu je i ugrađena rutina za „čupanje” sadržaja ekrana, odnosno snimanje slika u PNG formatu, baš kao i brojač brzine iscrtavanja sličica na ekranu (FPS counter). Podržan je i rad sa igrama koje zauzimaju više UMD-ova, na raspolaganju je mapiranje komandi, virtuelno „obrtanje” uređaja i još mnogo toga. Sve igre koje budete isprobali smestiće se u naročitu sekciju Recent gde će biti predstavljene zgodnim thumbnailovima. Prava je šteta što za sada nije podržan rad sa temama i frontendovima koji bi još više igre približili korisnicima, uz ispisivanje dodatnih informacija i prikaz screenshotova.

Savršena emulacija (još uvek) ne postoji, ali moramo da konstatujemo da PPSSPP posao za koji je namenjen obavlja odlično. Tokom perioda testiranja probali smo petnaestak igara i samo sa tri smo imali problema. Fieldrunnersi su „zakucali” emulator, Resistance: Retribution se po otpočinjanju akcije „smrzavao” (uvod i meniji su fercerali za desetku), dok je MotorStorm: Artic Edge radio savršeno, ali bez zvuka za vreme trka. S druge strane, Virtua Tennis 3, Pro Evolution Soccer 10, Metal Slug XX, Tetris, Gran Turismo... radili su bez većih poteškoća. Ponekad je dolazilo do manjih usporenja i „kvrckanja” iz zvučnika, ali su igre radile baš onako kako su autori emulatora to i zamislili. Na našoj test mašini (AMD FX-8300, Nvidia GeForce GTX 760 i 8 GB RAM), PPSSPP je bez ikakvih muka i znojenja izvlačio 30/60 sličica u sekundi. Pri tome, aktiviran je bio maksimalan kvalitet upscaleovanja tekstura i maksimalna rendering površina (10x). Zvuk je bio tečan i sinhronizovan sa dešavanjima na ekranu, a najviše nam se svidelo pomenuto upscaleovanje grafike koje je zaslužno da sada već vremešne igre, namenjene sićušnom ekranu sasvim dobro izgledaju i na Full HD monitoru od 24 inča. Prednost pri renderingu dali bismo Direct3D9 komplementu, koji je pravio znatno manje problema od OpenGL-a i na ekran je donosio glatku akciju.

PPSSPP je, uz razumno jak PC, idealan partner za ulazak u svet emulacije Sonyjeve popularne prenosne konzole. Sa podešavanjem programa nemate baš nikakvih dodirnih tačaka i dovoljno je da emulator snabdete „slikama” igara kako biste uživali u starim hitovima. Čak i kada budete poželeli da kvalitet prikaza prilagodite sopstvenom ukusu i željama neće biti greda da savladate osnovne funkcije i značenja, iako ih ima podosta. Ipak, autori imaju još dosta posla ako žele da ostvare konačnu kompatibilnost, a moglo bi još i da se poradi na prezentaciji sadržaja. Ne bi bilo loše da postoji i mogućnost snimanja video-klipova za vreme igranja, ali smo svesni da je tako nešto u ovom trenutku na dugačkom štapu.

Vladimir PISODOROV

 
Corel CorelDRAW X8
FakeFlashTest 1.0.9, Check Flash 1.16, H2testw 1.4, FlashDrive/Card Tester 1.14, RMPrepUSB 2.1
Opera TV Emulator 3.4
BurnAware 9.0 Premium
Free Video Cutter 1.2.1
Cybergenic Shade 1.4
Splash 2.0.3
ScatterShow 1.1
Nero TuneItUp 2.4
iCup EURO 2016
WinTricks 7.0q
Tinuous 4.0
WonderFox DVD Ripper Pro 7.6
PPSSPP 1.2.2
Šta mislite o ovom tekstu?
History Eraser 4.6.7
1Clipboard 0.1.5
KeyScrambler Personal 3.9
Sharpener Pro 3
Topaz DeNoise 5.1
Lyric Library 2016.4
Never10 1.3
WhatsApp Desktop 0.1.7

Tip:
emulator
Potrebno:
Windows, Mac OS X, Linux
Veličina:
14,7 MB, 30,4 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .ppsspp .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera