VREMENSKA MAŠINA<>
052016<><>

Kutunjo, Krop i Kadirov

Broj 68, maj 1990.

Petog maja, na 35. takmičenju za pesmu Evrovizije u Zagrebu pobeđuje Toto Kutunjo sa sladunjavom pesmom o evropskom jedinstvu (Insieme: 1992); Devetnaestog maja Amerika i SSSR postižu sporazum o prekidu proizvodnje hemijskog naoružanja i uništavanju postojećih zaliha. Dan kasnije, Habl teleskop šalje svoju prvu fotografiju iz svemira, a dvadeset drugog maja Microsoft izdaje Windows 3.0 koji prolazi potpuno neprimećeno u mainstream medijima.

 
Specijalni izveštaj iz Njujorka započinjemo sledećom rečenicom: „Zamislite sledeću scenu: planirate svoj letnji budžet uz pomoć Lotusa 1-2-3 (u jednom prozoru), a u pozadini ekrana (u drugom prozoru) Majkl Džej Foks seda u kola i odlazi u budućnost. Istovremeno, kroz zvučnike vašeg PC-a trešti muzika!”. Dolazi doba multimedije i odvojenih prozora, a mi hvatamo brzi voz za taj eXXtremni život YEAH! Pišemo i o novim trendovima u anti-piratskim zakonima, navodeći da će nove regulative Saveznog Izvršnog veća SFRJ zadati smrtni udarac toj „pošasti”.

U „Svetu igara” nema velikih senzacija. U kutku za avanturiste imamo kompletno rešenje igre Kult, a donosimo i opise opskurnih naslova nalik na Dražen Petrović Basket i Freddy Hardest II. Svetla tačka u ovom broju je detaljan prikaz MS Flight Simulatora 4.00.

Broj 140, maj 1996.

 
Početkom maja, pod nadzorom UNSCOM-a, počinje uništavanje Al-Hakama, iračkog postrojenja za proizvodnju agenasa sa biološko ratovanje. Pet dana kasnije, telo Vilijema Kolbija, bivšeg direktora CIA isplivava na obalu reke u južnom Merilendu, osam dana nakon što se okliznuo na bananu i ispao iz čamca tokom opuštenog vikenda na reci. Dvadeset trećeg maja, Šveđanin Göran Kropp uspeva da se popne na Mont Evereset sam i bez kiseonika, nakon što se do Nepala dovezao biciklom iz Švedske. Bravo, Goksi.

Tema broja „Da li imamo internet?” – u predvečerje komercijalne ponude usluga pristupa internetu pišemo o akademskoj mreži i kompanijama koje vrše poslednje pripreme za „puštanje” signala u široke narodne mase. Rubrika „Test run” u ovom broju briljira, jer osim detaljnog prikaza Netscape Navigator 2.0 Gold, web browsera na kojima su mnogi veterani prvi put videli internet, imamo i opise Recognita Plus 3.0, Corel Xara, Sound Forge 3.0 i mnogih drugih interesantnih programa.

 
„Svet igara” je OK, ne toliko zbog ponude igara, već zbog obilja tekstova koje potpisuje Slobodan Macedonić. Između ostalih, imamo opise Beavis and Butt-head in Virtual Stupidity, Bad Mojo, Top Gun: Fire at Will, Descent 2... Solidno, ne i epohalno.

Broj 236, maj 2004.

Prvog maja desilo se najveće pojedinačno proširenje Evropske unije, kada su u jednom danu primljeni Poljska, Litvanija, Estonija, Letonija, Češka, Slovačka, Slovenija, Mađarska, Malta i Kipar. Devetog maja Čečenski predsednik Ahmad Kadirov gine u eksploziji bombe ispod VIP lože tokom proslave dana pobede u Groznom. Četiri dana kasnije, emituje se poslednja epizoda TV sitkoma „Frejžer” koju je ispratilo 33 miliona ljudi. Dvadeset četvrtog maja Severna Koreja zabranjuje korišćenje mobilnih telefona.

 
Ovomesečni broj prolećno i lepršavo skače sa teme na temu, a od interesantnijih tekstova vredi izdvojiti „Server na Mesecu” u kome na glas razmišljamo o podesnim lokacijama za siguran bekap podataka. Imamo u mega-test CD-R medija, koje provlačimo kroz bateriju mučenja i merenja i donosimo rezultate na kojima su nam pirati bili veoma zahvalni.

„Svet igara” je više nego OK. Igra meseca je Colin McRae Rally 04, kojoj G. Joksimović daje zasluženih 91, a opisujemo i Painkiller i Counter-Strike Condition Zero... Tu je Syberia II i legendarni, ekstremno retki kiks S. Macedonića, koji glavnu junakinju uporno navodi kao Kejt Arčer umesto Kejt Voker, zbog čega se nervirao (i bio zezan) nekoliko sledećih godina. Kada previše igraš Nobody Lives Forever, pomešaš Katice u glavi...

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Amazon Web Services

 PRIMENA
Tesla Model 3

 NA LICU MESTA
HP Konferencija
Sagin „Korzo tehnologija”
Otvaranje Symphony kancelarije u Srbiji
ComputerLand promocija DJI i Airwheel
ComputerLand promocija Dark Souls III
13. „Noć muzeja”, najavna konferencija
Resonate 2016
DigitalDay 2016 (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
Captain America: Civil War
X-Men: Apocalypse
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Linux server za početnike (6)

 VREMENSKA MAŠINA
Kutunjo, Krop i Kadirov
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Brojke ne lažu
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera