PRVI UTISCI<>
062016<><>

Forza Motorsport 6: Apex Beta

Eto, konačno se i to desilo! Petog maja tekuće godine najpoznatija svetska simcadaForza Motorsport pojavila se i u verziji za PC. Iako je u pitanju port potonjeg, šestog poglavlja ovog izuzetno kvalitetnog konzolnog naslova, master race igrači moraće da se zadovolje samo njenom Lite verzijom. Poklonu se u zube ne gleda, što znači da je Apex za krajnjeg igrača potpuno besplatan i, dodaćemo, potpuno igriv već u Beta izdanju koje nam se našlo na „operacionom” stolu odmah po lansiranju igre na Store.

Da, bez pristupa Prodavnici Apex nećete moći da igrate, što dalje znači da je ovo igra koja fercera isključivo pod Windowsom 10. Da stvar bude kompletna pobrinuo se podatak da je instalacija moguća isključivo na novembarskom izdanju Desetke, koje nosi oznaku 1511 i podrazumevano je 64-bitnog karaktera. Poslednji ekser u kovčeg zakucaće hardverska zahtevnost koja prevazilazi i najcrnja predviđanja. Samo da biste pokrenuli prvu PC verziju Forze trebaće vam Intelov i3-4170 procesor čije srce kuca na 3,7 gigaherca. Bez osam gigabajta memorije i grafičke kartice sa dva gigabajta video-memorije (ranga Nvidijine GT 740 ili AMD-ovog Radeona R7 250X), ni ne pomišljajte na download težak 18,8 gigabajta. Za igranje pri framerateu od 60 sličica u sekundi, u Full HD rezoluciji, potreban je i7-3820 procesor na 3,6 gigaherca, 12 gigabajta memorije i GeForce 970/Radeon R9 290X sa četiri gigabajta video-memorije. Od oznaka, brojki i ekvivalentne cene vrti se u glavi, ali verujte da ovde nije kraj mukama. Ova nativna DirectX 12 aždaja je zapravo namenjena igranju u 4K rezoluciji i za to traži i7-6700K procesor na četiri gigaherca, 16 gigabajta memorije i GeForce 980 Ti/Radeon Fury X grafičku karticu sa 6 ili više gigabajta video-memorije. Na sve to dodajte i notu autora da je za kompletan užitak potrebno i 30 gigabajta slobodnog prostora na SSD-u. Mašala!

Međutim, stvari su u praksi daleko povoljnije nego što se to u prvi mah može očekivati. Osim što donosi fantastičnu grafiku sa kojom u ring još jedino mogu da uđu Driveclub i, donekle, Project CARS, Apex prosto klizi na High podešavanjima u Full HD rezoluciji, stabilno „otkucavajući” 60 sličica u sekundi. Sve to moguće je i na daleko slabijoj mašini od onoga što autori „propagiraju” – AMD-ov FX-8300, 12 gigabajta memorije i vremešni GeForce GTX 760 sa mršavih dva gigabajta video-memorije bore se sa svakim zadatkom koji pred njih Apex baca. Trke po kiši sa 15 protivnika, noćne ludorije na snažnim reflektorima obasjanoj stazi prolaze pred očima posmatrača koji je zadivljen onim što se iscrtava na ekranu. Grafika je stvarno pravljena za bogove, a samoadaptirajući sistem za podešavanje njenog kvaliteta zaslužan je za to što u svakom momentu imate stabilan framerate i maksimalno ubav prikaz. Zaista je teško odlučiti šta je kvalitetnije: detalji na stazi, igranje kapljica na haubi ili modeli automobila. Nas je prosto oduvao iz fotelje dizajn unutrašnjosti koji je urađen sa toliko pažnje i detalja da je malo reći da je u pitanju najbolji pogled iz kabine koji smo imali prilike da vidimo. Zanimljivo je da Beta donosi čak 62 automobila i svi su urađeni sa maksimalnim nivoom detalja.

Forza Motorsport 6: Apex teško se može nazvati klasičnim Beta izdanjem. Pre nam se čini da je u pitanju svojevrsno Early Access ostvarenje koje nudi gotovo terminalnu funkcionalnost. Pored hrpe automobila, na raspolaganju je i šest staza među kojima se nalaze i Spa, Sebring, Brands Hatch, Yas Marina i poznati aerodrom iz čuvene emisije „Top Gear”. Sve staze imaju po nekoliko varijacija i mogu da se voze noću, odnosno po kišovitom vremenu. Nažalost, Apex ne donosi dinamične vremenske uslove, pa kada kiša pada, ona zapravo pljušti kao iz kabla i nećete biti u mogućnosti da dočekate periode lepog vremena i sušenje staze kao u Project CARS. Kampanja je sastavljena iz 12 trka na kojima imate po nekoliko zadataka od čijeg izvršavanja zavisi koliko ćete zavrediti trkačkih poena koji se potom „menjaju” za medalje. Gleda se plasman na kraju trke, koliko ste imali perfektnih prolazaka kroz krivine, da li ste oponente obilazili kako je to zamišljeno ili ne, pa čak i koje vrste pomoći (ne)koristite za vreme trka. Svaka zarađena zvezdica znači i jedan otključan automobil, pa se vredi potruditi. Naravno, trkački vikend možete da organizujete i po svom ukusu ili da aktivirate Spotlight eventove kojih je u momentu pisanja teksta bilo samo dva, a autori obećavaju da će novi stizati u regularnim intervalima (čak su dali i tačne datume za to). Iznenađuje odsustvo bilo kakvog multiplayer režima, čak nemate priliku ni da se protiv ljudskih igrača obračunavate u offline okruženju.

Apex je klasična Forza koju će ljubitelji simulacija moći da svare isključivo kada poisključuju sva pomagala kojima igra obiluje. Čak i tada, igra je daleko od tvrdokornog simulatora i veoma retko će vas stavljati u poziciju da se borite za goli život na stazi. Iz čupavih situacija izvlačite se bez većih problema, pa ako želite ozbiljniji izazov tu je rihtovanje inteligencije Drivatara, koji su zaduženi za leva smetala umesto klasičnih, AI vođenih automobila. Ljubiteljima arkada, s druge strane, Apex će biti dobra polazna osnova za učenje nekih osnovnih pojmova sa kojima se do sada nisu sretali igrajući NFS i slične „zezalice”. Treba reći i to da igra ne donosi čuveni sistem nadogradnje automobila po kojem je Forza Motorsport poznata i izvan granica „kutijinog” dvorišta. Iako nam je jasno da bi iz ugrađene kampanje upgrade sistem štrčao kao bulka iz korova, opet nam je žao što autori nisu osmislili neki način da ga implementiraju.

Ako „vozite” Windows 10 na razumno jakom hardveru i ljubitelj ste trkačkih igara, Forza Motorsport 6: Apex je naslov koji ne smete da propustite čak ni sada dok je u Beta fazi. Igra je besplatna, donosi sasvim dovoljno sadržaja i izgleda božanstveno. Kako vreme bude odmicalo, autori će ubacivati još sadržaja, a mi im poručujemo da prva stvar na listi bude podrška za volane i force feedback tehnologiju.

Vladimir PISODOROV

 
Jalopy
Mirror’s Edge Catalyst Beta
Ghost in the Shell: Stand Alone Complex – First Assault Online
Forza Motorsport 6: Apex Beta
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera